SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΕΛΣΑ ΖΕΜΠΕΚΗ: «Στις εκλογές του Επιμελητηρίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον των επιχειρήσεων που μας αξίζει"

2024-11-13 22:02:39
ΕΛΣΑ ΖΕΜΠΕΚΗ: «Στις εκλογές του Επιμελητηρίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον των επιχειρήσεων που μας αξίζει

Για πάνω από 25 χρόνια δραστηριοποιείται επιτυχώς στον τομέα του τουρισμού η κ. Έλσα Ζεμπέκη προσφέροντας σημαντικό έργο. Γεννήθηκε στο Βόλο και ζεί στην Σκιάθο, ενώ η ενασχόλησή της με τα κοινά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Έχει υπηρετήσει τον τόπο της από πολλά πόστα σε συλλόγους και σωματεία έχοντας διατελέσει επίσης επιμελητηριακή σύμβουλος Μαγνησίας αλλά και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Σκιάθου. Στις εκλογές του Επιμελητήριου κατέρχεται ως υποψήφια σύμβουλος στο Τμήμα Τουρισμού με τον συνδυασμό με τον Συνδυασμό: «Ανεξάρτητο Επιμελητηριακό Κίνημα» του κ.Αριστοτέλη Μπασδάνη.

 

 

«Για μένα το μεγαλύτερο θέμα ξεκινά απο το γεγονός ότι ο κάθε ένας από εμάς τους επαγγελματίες δεν έχει συνειδητοποιήσει, ότι το Επιμελητήριο είναι ένα εργαλείο του και όχι μια οικονομική υποχρέωσή του» υπογραμμίζει η κ.Ζεμπέκη μιλώντας στο Skiathoslife σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν στον τουριστικό κλάδο: «Τα Επιμελητήρια έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να είναι αρωγοί στις προσπάθειες των επαγγελματιών ενημερώνοντας τους για τα δεδομένα, τις ανάγκες και τα προγράμματα της αγοράς και στηρίζοντας τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν σε διάφορες εκθέσεις. Έχω διαπιστώσει ότι εμείς ως επαγγελματίες δεν έχουμε συνηθίσει να στηριζόμαστε και προσπαθεί ο καθένας μόνος του. Μέχρι όμως ένα σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος στηριζόμενος στις δικές τους δυνάμεις. Επίσης, σε ό,τι έχει σχέση με τον τουριστικό τομέα έχω διαπιστώσει ότι έχουμε κληθεί να γίνουμε επαγγελματίες, ενώ δεν έχουμε την γνώση. Προσπαθούμε εμπειρικά!».

Υπήρξαν πολλές στην έως σήμερα διαδρομή της οι στιγμές κατά τις οποίες η κ.Ζεμπέκη προβληματίστηκε για τις προοπτικές του τουριστικού τομέα κάνοντας την απαραίτητη αναδρομή στο παρελθόν, όπως και η ίδια αναφέρει: «Θέλοντας να ανακαλύψω από πού πηγάζουν αυτές οι περίεργες νοοτροπίες,που δεν μας επιτρέπουν να έχουμε επί της ουσίας την διαχείριση του τουριστικού προιόντος σε έναν τόπο, προβληματίστηκα επί του θέματος και παρατήρησα ότι έχουμε κληθεί ν` ανταποκριθούμε επαγγελματικά σε πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε» τονίζει η κ.Ζεμπέκη προσθέτοντας και τα εξής: «Επομένως, για εμάς είναι επιτακτική ανάγκη να πλαισιωθούμε από θεσμούς, οι οποίοι θα μας στηρίξουν. Και ένας από αυτούς είναι το Επιμελητήριο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που μας προσφέρονται. Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε σωστά».

 

Ο ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ

ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ

ΟΧΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ" 

 

Έχει παρατηρήσει επίσης η κ.Ζεμπέκη πως έχουν διαρραγεί οι σχέσεις μεταξύ των επαγγελματιών με τον Δήμο, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και με το ελληνικό κράτος. Και από την στιγμή που δεν υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης είναι λογικό να παραπαίουν κάποιες συνεννοήσεις. Για αυτό και η ίδια θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να επανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μάθουμε εμείς οι επαγγελματίες να ``απαιτούμε`` οτιδήποτε μας αφορά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας αφού ο κάθε επαγγελματικός τομέας τομέας έχει σχέση ο ένας με τον άλλον».

Ως προς το ερώτημα κατά πόσο τα προβλήματα που αφορούν στον τομέα του τουρισμού στις Σποράδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά η κ. Ζεμπέκη αναφέρει τα εξής: «Οι Σποράδες σαφέστατα υστερούν στο θέμα συγκρότησης ενός εναλλακτικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού. Η Σκιάθος έχει δύο πύλες εισόδου: Το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί περισσότερο προορισμούς από το εξωτερικό, ενώ το λιμάνι έχει απαγορευτικές τιμές στο κομμάτι των χρεώσεων οι οποίες είναι δυσανάλογες με τα μίλια και το κόστος. Για αυτά τα πράγματα λοιπόν θα πρέπει να φροντίσουμε. Το βάρος το ρίχνω περισσότερο στον εαυτό μου παρά σε κάποιον άλλο. Δεν μετατοπίζω την ευθύνη σε άλλους: Είτε αυτός είναι π.χ θεσμός, είτε είναι φορέας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού εμείς έχουμε την δύναμη, εμείς δίνουμε εντολή σε κάποιους ανθρωπους ώστε να φέρουν αυτοί είς πέρας ένα έργο. Πρέπει επομένως να είμαστε προσεχτικοί σε ποιόν αναθέτουμε την εντολή».

 

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΘΟΥΜΕ

ΑΠΟ ΘΕΣΜΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η εκτίμηση της κ. Ζεμπέκη σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος μόνο για το τουριστικό προϊόν, όταν δεν συνυπολογίζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας. Για αυτόν τον λόγο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων παραθέτοντας αναλυτικά τις σκέψεις της: «Η ποιότητα ζωής τους είναι συνυφασμένη με τον τρόπο αλλά και το κόστος που κινούνται αυτοί προς την στεριά. Αλλά και από το πόσο πρακτικά εύκολη είναι αυτή η μετακίνηση και πόσες ώρες απαιτούνται. Και το θέμα αυτό συνδέεται με τον τουρισμό για τον εξής λόγο: Επειδή εγώ είμαι υποχρεωμένη να έχω επιλύσει πρώτα τα δικά μου προβλήματά, ώστε να δείξω στη συνέχεια πως είμαι σε καλή διάθεση και μπορώ να προσφέρω στον επισκέπτη από το εξωτερικό την σωστή φιλοξενία. Για να μείνει αυτός ικανοποιημένος από την παραμονή του στον τόπο μας».