SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΑΝΘΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥ : Φωτεινό αστέρι για τις Β. Σποράδες ο τάφος στον Στάφυλο Σκοπέλου

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ANCIENT SKOPELOS SURVEY ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2024-10-10 07:04:47
ΑΝΘΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥ : Φωτεινό αστέρι για τις Β. Σποράδες ο τάφος στον Στάφυλο Σκοπέλου

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANCIENT SKOPELOS SURVEY

 

Φως στην εποχή του Χαλκού στις Βόρειες Σποράδες επιχειρεί να ρίξει το νέο επιστημονικό πρόγραμμα Ancient Skopelos Survey, η πρώτη περίοδος του οποίου διεξήχθη στην Σκόπελο τον Σεπτέμβριο και αποτελεί γόνιμο καρπό της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.Θετικός είναι ο απολογισμός του αρχαιολογικού έργου της πρώτης περιόδου, αφού έχει γίνει η καταγραφή, σχεδίαση και φωτογράφηση των έως τώρα ευρημάτων, ενώ θα ακολουθήσουν και οι απαραίτητες αναφορές προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πολωνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο όπως και ο προγραμματισμός των εργασιών για την επόμενη χρονιά.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό με την κ. Ανθή Μπάτζιου, συν-διευθύντρια αυτού του προγράμματος και επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τον κ.Ιάκωβο Γεωργίου MSC αρχαιολόγο και τον κ. Δημήτρη Αγνουσιώτη MSC Αρχαιολόγο. Υπό την αιγίδα του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου συμμετέχουν τρεις επιστημονικοί φορείς: το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας με επί κεφαλής την καθηγήτρια κ. Αγκάτα Ουλάνοφσκα, που είναι επίσης συν-διευθύντρια του προγράμματος, το Ινστιτούτο του Καρόλου του Πανεπιστημίου της Πράγας με τον καθηγητή κ.Πέτερ Πάβουκ, όπως και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, με εκπρόσωπο τον κ. Φίλιπ Φράνκοβιτς. Σημειωτέον επίσης ότι σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν φοιτητές και επιστήμονες των προαναφερόμενων πανεπιστημίων.

«Ο τάφος του Στάφυλου είναι ένα φωτεινό αστέρι μέσα στο απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί στις Βόρειες Σποράδες σχετικά με την εποχή του Χαλκού!» Με τα λόγια αυτά η κ.Ανθή Μπάτζιου μιλώντας στο Skiathoslife.gr συνοψίζει το νόημα των αρχαιολογικών ερευνών στην Σκόπελο: «Οι ιστορικές γνώσεις που έχουμε για την Σκόπελο προέρχονται από τον 6ο αιώνα π.Χ και μετά. Για τις πιο πριν περιόδους δεν διαθέτουμε ιστορικά στοιχεία. Επιλέξαμε λοιπόν την Σκόπελο αφενός λόγω αυτού του σημαντικού ευρήματος στον Στάφυλο, αλλά και επειδή διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο στην Σκόπελο αλλά γενικότερα στις Βόρειες Σποράδες εκτός από τον εμβληματικό τάφο στον Στάφυλο, δεν διαθέτουμε άλλα στοιχεία σχετικά με την δεύτερη χιλιετία, η οποία ταυτίζεται στο μισό της κομμάτι με τον σπουδαίο μυκηναϊκό πολιτισμό. Σκοπός μας είναι να ερευνήσουμε τον χώρο, όπου εκεί βρέθηκε τυχαία από περιπατητές το 1936 ο συγκεκριμένος τάφος. Τότε είχε εντοπιστεί η βορειοανατολική γωνία ενός τετράπλευρου, κτιστού και μεγάλων διαστάσεων τάφου, μέσα στον οποίο είχαν εντοπιστεί πολλά ευρήματα. Τα ευρήματα αυτού του τάφου φυλάσσονται ήδη από το 1938 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Το πιό σημαντικό από όλα είναι το μοναδικό σε μέγεθος μυκηναϊκό ξίφος, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα ευρήματα υπάρχουν κοσμήματα, χάλκινα και αργυρά αγγεία κ.α. Ευελπιστούμε ότι κατά την διεξαγωγή της επιφανειακής έρευνας-που θα γίνει σε τρία στάδια-με την συνδρομή και των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε κάποιους οικισμούς και άλλα στοιχεία, που θα προέρχονται από την δεύτερη και τρίτη χιλιετία π.Χ και θα συνδέονται χρονικά με αυτό το εύρημα στον Στάφυλο. Αξίζει να υπογραμμισθεί πως ό,τι και εάν βρούμε κατά την πορεία των ερευνών-ακόμη και αυτά που ανήκουν στην σύγχρονη εποχή-θα καταγραφούν αυτά λεπτομερώς, θα φωτογραφηθούν και θα μελετηθούν» καταλήγει η κ.Μπάτζιου.

Η διάρκεια του προγράμματος Ancient Skopelos Survey είναι πενταετής και τον Σεπτέμβριο διεξήχθη και ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος για το 2024 με πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία πρόκειται να παρουσιασθούν αναλυτικά στο συνέδριο του 8ου Αρχαιολογικού Έργου Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που θα γίνει στο Βόλο από τις 3 έως τις 6 Απριλίου 2025 και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Η επόμενη περίοδος των αρχαιολογικών ερευνών αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2025.