Τι απαντά η Ολγα Κεφαλογιάννη για την εξαίρεση του Χιονοδρομικού από τις χρηματοδοτήσεις
2024-06-26 13:16:16Επιβεβαιώνει η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με απάντησή της στα gegonota.news οτι δεν εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και δεν κλείνει μόνο η “πόρτα” για τις “Αγριόλευκες” αλλά και για 9 ακόμη χιονοδρομικά που κατέθεσαν φάκελο για να λάβουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να εκσυγχρονιστούν και να λάβουν πιστοποιήσεις . Η υπουργός κ. Κεφαλογιάννη απαντώντας στα gegonota.news για την κριτική που της ασκήθηκε ( https://gegonota.news/2024/06/22/ektos-chrimatodotiseon-to-chionodromiko-kentro-piliou-kopike-to-ependytiko-schedio/) αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση γιατί δεν υπάρχουν για όλες τις υποδομές κονδύλια και δεν ξεκαθαρίζει εάν ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί καθώς σε αυτή την αύξηση έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους οι διοικήσεις των χιονοδρομικών κέντρων. Χρηματοδότηση έλαβαν τα χιονοδρομικά που κατέθεσαν αίτηση μόλις άνοιξε η πλατφόρμα, καθώς αυτή η μέθοδος, δηλαδή η first come-first served, προκρίθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να διατεθεί στις υποδομές που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποσό 250.000 ευρώ για τα ορεινά τους καταφύγια.
Η απάντησή της αναφέρει τα εξής:
Η ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους στόχους του Υπουργείου Τουρισμού και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της Δράσης “Τουριστική Ανάπτυξη” η οποία έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0.
Το έργο, συνολικού ύψους 56,5 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει, κυρίως, τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης αδειοδοτημένων χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων καθώς και την ανάπτυξη πλατφόρμας για τον χειμερινό τουρισμό.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης των έργων αναβάθμισης εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων, με καταληκτική ημερομηνία την 31-3-2024.
Στο παραπάνω διάστημα κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια από σχεδόν το σύνολο των αδειοδοτημένων χιονοδρομικών κέντρων συνολικού ύψους 149, 35 εκατομμυρίων Ευρώ.
Με σκοπό την ταχύτατη και αμερόληπτη αξιολόγηση των αιτήσεων το Υπουργείο Τουρισμού – όπως ρητά αναφερόταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος – καθιέρωσε τη διαδικασία «first come-first served» (δηλαδή προτεραιότητα με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης) και ”μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πιστώσεων”.
Δηλαδή η αξιολόγηση των αιτήσεων και η έγκριση της ενίσχυσης γίνεται αυστηρά με σειρά προτεραιότητας και με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όπως αυτή πιστοποιείται και από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων
Η διαδικασία αυτή θεωρείται η ασφαλέστερη σε έργα ενισχύσεων.
Πηγή: gegonota.news