SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΣΚΙΑΘΟΣ : Στο 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

2024-06-09 08:15:46
ΣΚΙΑΘΟΣ : Στο 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Στο 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών συμμετέχει ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα θα τους δούμε την 1η Ημέρα του Φεστιβάλ την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024. Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων ιδρύθηκε το έτος 1969 με σκοπό οι Συρρακιώτες να στηρίξουν το ιστορικό και αγαπημένο τους χωριό, να διασώσουν την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμά τους και, κυρίως, να μεταλαμπαδεύσουν την πλούσια μουσικοχορευτική τους παράδοση ανόθευτη στις νεότερες γενιές.

Το Συρράκο έχει χαρακτηριστεί το 1975 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ειδικής προστασίας και το 1978 από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ως παραδοσιακός οικισμός. Διατηρεί αυθεντική την πλούσια μουσικοχορευτική του παράδοση και το καλοκαίρι του 2016 το πανηγύρι του εντάχτηκε στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Τον Μάρτιο του 2019 η αντίστοιχη επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού θεώρησε τον φάκελο του πανηγυριού του Συρράκου ως την πιο τεκμηριωμένη πρόταση και αποφάσισε την προώθησή του τον Μάρτιο του 2020, ώστε να ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco κάτι που τελικά επετεύχθη στις 30 Νοεμβρίου του 2022.

Είναι πατρίδα επιφανών ανδρών, του Ιωάννη Κωλλέτη, πρώτου Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Κώστα Κρυστάλλη και Γεωργίου Ζαλοκώστα, ένδοξων ποιητών, καθώς και άλλων πολλών οπλαρχηγών, εμπόρων, μεγαλοτσελιγκάδων, ευεργετών.

Ο Σύνδεσμος δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και CD, καθώς και της Εφημερίδας «Αντίλαλοι του Συρράκου» που εκδίδεται σε χίλια αντίτυπα. Πραγματοποιεί εκδρομές εκπαιδευτικού και τουριστικού χαρακτήρα, διατηρεί τράπεζα αίματος, εκδίδει ημερολόγια με θέματα που σχετίζονται με το Συρράκο και την ιστορία του, διοργανώνει συνεστιάσεις και σεμινάρια παραδοσιακών χορών. Κεντρική θέση στις δραστηριότητες του Συνδέσμου κατέχει η διδασκαλία παραδοσιακών χορών στους 200 περίπου χορευτές και χορεύτριες, κάθε ηλικίας που τον πλαισιώνουν, με ξεχωριστή θέση να κατέχουν οι χοροί του Συρράκου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό