Ο Γιάννης Καλπούζος παρουσιάζει σήμερα τον «Μεθυστή» στη Σκιάθο
2025-10-29 07:49:55
Η Σκιάθος φιλοξενεί απόψε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, τον Γιάννη Καλπούζο, με αφορμή την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Μεθυστής – Στα χώματα της Κρήτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, με διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Σκιάθος”, του ΓΕΛ Σκιάθου, του βιβλιοπωλείου “Στην Πένα” και των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου.
Για το νέο του βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, παρουσιάζοντας στο κοινό μια συναρπαστική ιστορία που εκτυλίσσεται στην Κρήτη των ετών 1937–1945, μια εποχή γεμάτη ανατροπές, πάθη, αγώνες και αντιστάσεις.
Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσουν οι Κατσάρη Δέσποινα και Ανδρονίδη Ελέανα, ενώ τη συντονίστρια της παρουσίασης θα είναι η Χατζηνικωνσταντίνου Κατερίνα.
Η λογοτεχνική βραδιά υπόσχεται να μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του Γιάννη Καλπούζου, ενός δημιουργού που έχει κατακτήσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό με έργα όπως Ιμαρέτ, Σέρρα, Γινάτι και Εράν, συνδυάζοντας την ιστορική αλήθεια με τη δύναμη της αφήγησης.

Λίγα λόγια για το Βιβλίο
ΚΡΗΤΗ 1937-1945. Χρόνια σαν αιχμηρές ακίδες, αλλά και με φωτεινά φτεροκοπήματα.
Ο Νέστορας πορεύεται με τηv αρχή: Ευτυχώς χρωστάω στη ζωή και δε μου χρωστάει. Η Αριάνθη αναρωτιέται: Μήπως αν τα βάνεις όλα σε τάξη σού ξεφεύγει η ζωή; Ο Μιχαλαριάς, με τη μισή καρδιά του από γρανίτη και την άλλη μισή από βαμβάκι, αφότου ξεκάμπισε στο χνούδι της γης, έζησε ωσάν μανιασμένος ταύρος. Η πασίχαρη Βιολέτα δηλώνει: Ή με τον Τίτο ή σε μοναστήρι. Ο Ντιραβένας, κατά πώς λέει, μετατρέπεται σε σκαντζόχοιρο για να μην
τον φάνε οι αλεπούδες. Η Καδιανιά αντροκαλεί τα κύματα. Στο πρόσωπο του Χαραλάμπη Γιανναδάκη σμίγει η έκρηξη με τη γαλήνη.
Δικτατορία Μεταξά, το Ελληνοϊταλικό Μέτωπο, η μάχη της Κρήτης, η ανηλεής γερμανική κατοχή στο νησί και η αντίσταση. Τα φοβερά κι εγκληματικά
αντίποινα των Γερμανών, η προπαγάνδα και η κατατρομοκράτηση του λαού, η κοινωνική ανισότητα, τα δόντια της πείνας, μαυραγορίτες,
δωσίλογοι, καταδότες, άνθρωποι χωρίς κανέναν ηθικό και ιδεολογικό φραγμό, αλλά κι εκείνοι που, όταν στέκονται μπροστά σου, χαμηλώνεις
το βλέμμα όπως στην κονταριά του ήλιου.
Ξυπόλυτες αλήθειες και παπουτσωμένα ψέματα. Ανυπόταχτοι, αγωνιστές, σκιαγμένοι, υποκριτές, πολτοποιημένες συνειδήσεις, μίσος, απληστία και αχαριστία. Η ψυχή της γυναίκας που χτυπήθηκε στο αμόνι της άνοιξης και του άντρα στο αμόνι του χειμώνα, ένα ματωμένο κροσσωτό
κεφαλομάντιλο κι ο μεγαλύτερος πλούτος της ζωής: Δυο μάτια να σε θωρούν με λαχτάρα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ TΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Μελάτες της Άρτας. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: ΙΜΑΡΕΤ, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και έχει μεταφραστεί στα πολωνικά, στα τουρκικά, στα αραβικά, στα αγγλικά και στα αλβανικά, ΣΑΟΣ, ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ, ΡΑΓΙΑΣ, ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ, ΟΥΡΑΝΟΠΕΤΡΑ, Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΣΕΡΡΑ, το οποίο τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Μυθιστορήματος Μικρασιατικού Περιεχομένου για τα έτη 2016-2018 και έχει μεταφραστεί στα αλβανικά, ΓΙΝΑΤΙ και ΕΡΑΝ, τα οποία τιμήθηκαν με το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public 2019 και 2021 αντίστοιχα. Το ΙΜΑΡΕΤ κυκλοφορεί διασκευασμένο σε εφηβικό μυθιστόρημα, με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά. Επίσης έχει γράψει ποιητικές συλλογές, οι οποίες εμπεριέχονται στον τόμο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΠΟΙΗΣΗ 2000-2017, στίχους για 80 τραγούδια και τη συλλογή διηγημάτων ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ.
