SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συμβουλές επιβίωσης και διάφορες γνώσεις (αλφαβητικά) | Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

2024-05-24 06:58:57
Συμβουλές επιβίωσης και διάφορες γνώσεις (αλφαβητικά) | Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

Απόσπασμα από ομιλία που μου ζητήθηκε να γράψω προ ετών. Οι πληροφορίες είναι από τα αρχεία μου στην πορεία ετών έρευνας για αυτάρκεια και επιβίωση και μελέτης από πολλές πηγές, όπως βιβλία/ άρθρα/ μαθήματα/ σεμινάρια για συντήρηση τροφίμων, υγεία, ψυχολογία, από την ομάδα facebook ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙΕΠΙΒΙΩΣΗ και τον ιδρυτή/ διαχειριστή Μάρκο Χέλμη, άλλες ελληνικές και ξένες ομάδες και βίντεο επιβίωσηςκαι διαβίωσης στη φύση, σεμινάρια Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μαθήματα Α΄ Βοηθειών κλπ.
- Αιμορραγίας περίδεση τουρνικέ (tourniquet) Όταν κάνουμε περίδεση τουρνικέ σε σοβαρή αιμορραγία, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, καρφιτσώνουμε ένα σημείωμα στο ρούχο του τραυματία ή γράφουμε με μαρκαδόρο στο μέτωπό του τα στοιχεία Τ (τουρνικέ) και την ώρα περίδεσης, διότι αν μείνει το άκρο πολύ σφιχτά δεμένο για ώρα, πιθανόν να νεκρωθούν οι ιστοί, ο χρόνος νέκρωσης ποικίλει ανάλογα με το άκρο. 
- Αλλεργίες Αν είμαστε αλλεργικοί σε κάποια τρόφιμα ή φάρμακα ή φυτά ή τσίμπημτα μέλισσας/σφήκας που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ, ενημερώνουμε τα άτομα που είναι μαζί μας και φροντίζουμε να έχουμε ένα σχετικό σημείωμα στο πορτοφόλι μας ή στη θήκη του κινητού με κόκκινα γράμματα να ξεχωρίζει, επίσης να έχουμε μαζί μας τα φάρμακα που θα έχει συστήσει ο γιατρός μας.
- Αναταραχές-εξεγέρσεις-έκρυθμες καταστάσεις. Αν πρέπει να κυκλοφορήσουμε ενώ γίνονται αναταραχές, φροντίζουμε να περνάμε απαρατήρητοι, φορώντας ρούχα που ταιριάζουν με το περιβάλλον, δηλαδή στην πόλη γκρι, στην ύπαιθρο πράσινα ή καφέ ή μπεζ ανάλογα με τα χρώματα που επικρατούν γύρω μας. Δεν φοράμε έντονα χρώματα που προσελκύουν την προσοχή. Σε αναταραχές δεν φοράμε ρούχα παραλλαγής μέσα στην πόλη. Θα είμαστε ο πρώτος στόχος των ελεύθερων σκοπευτών!!! Την παραλλαγή θα την βάλουμε όταν φτάσουμε σε κάποιο δασος. Το ίδιο και το σακίδιό μας, να μην έχει έντονο χρώμα ή στρατιωτικά χρώματα καμουφλάζ που πάλι κινούν την προσοχή στην πόλη. Φροντίζουμε να περπατάμε στη σκιά κτιρίου, μάντρας κλπ ώστε η σκιά μας να μη φαίνεται στο έδαφος. Αν είμαστε στο σπίτι και έχουμε ανάψει κερί για φωτισμό, δεν το βάζουμε στο κέντρο του δωματίου, αλλά σε μια γωνιά, να μη φαίνονται οι σκιές μας. Όλα αυτά σε έκρυθμες καταστάσεις και αναταραχές.
- Βαζελίνη ανακουφίζει από καψίματα από τον ήλιο. Ενυδατώνει τα πόδια και δεν πληγιάζουν. Τη βάζουμε στα σημεία τριβής στα μπούτια και μασχάλες για προστασία από πολύωρο περπάτημα ή έντονη χειρωνακτική εργασία. Μαλακώνει τα χείλη. Βαζελίνη μαζί με βαμβάκι (κοινό βαμβάκι ή ξεδιπλωμένο ταμπόν) είναι το καλύτερο προσάναμμα.
- Βοήθειας αναζήτηση είναι το διεθνές σήμα SOS, στον κώδικα σημάτων Μορς είναι . . . - - - . . . όπου η τελεία συμβολίζει στιγμιαία λάμψη, ήχο ή καπνό (π.χ. άναμμα φακού ή εμφάνιση δάδας ή σήμα με καθρεφτάκι στον ήλιο για 1΄΄) και η παύλα συμβολίζει μεγαλύτερο χρόνο (3΄΄). Ααν έχετε χαθεί ακολουθείστε το νερό, το ποτάμι. Οι οικισμοί υπάρχουν όπου υπάρχει και νερό. Με αυτήν τη συμβουλή είχε σωθεί μία νεαρή όταν έπεσε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, στην Αμερική. Αν έχουμε τη δυνατότητα σχηματίζουμε τα γράμματα της λέξης SOS όπως μπορούμε, στην ακτή με μεγάλες πέτρες ή κλαδιά ή σκαλίζοντας την άμμο και γράφοντας τεράστια γράμματα που θα φαίνονται από ψηλά – πιο μεγάλα από το σώμα μας, σε ξέφωτο με κλαδιά ή μπογιά αν έχουμε ή ρούχα απλωμένα στο χώμα. Αν είμαστε
στο χιόνι με μεγάλα κλαδιά, να φαίνονται από ψηλά, από ελικόπτερο. 

Σήματα με καπνό (εφ’ όσον δεν έχετε άλλο τρόπο να δώσετε σήμα):
1. Ανάψτε μια φωτιά: Ξεκινήστε με μικρά προσανάμματα και σιγά-σιγά δημιουργήστε μια μεγάλη φωτιά.
Έχετε έτοιμα τα ξύλα και τα προσανάμματα και όταν δείτε ότι σας αναζητούν ανάβετε τη φωτιά.
2. Ρίξτε μερικά χορτάρια: Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η φωτιά που έχετε ανάψει, δεν θα σάς προσφέρει τον απαραίτητο καπνό. Γι’ αυτό ρίξτε μέσα μερικά χλωρά κλαράκια και χορτάρια. Αυτά θα δημιουργήσουν πυκνό καπνό.
3. Βρεγμένη κουβέρτα: Βρέξτε καλά μια κουβέρτα και ρίξτε την επάνω στη φωτιά, μέχρι που δεν θα βγαίνει καπνός και κατόπιν ελευθερώστε την απότομα.
4. Βγάλτε την κουβέρτα: Όταν θα έχει σταματήσει να βγαίνει καπνός, αφαιρέστε την κουβέρτα από τη φωτιά.
Θα ξεπηδήσει ένας άσπρος καπνός, τότε θα σκεπάσετε τη φωτιά και πάλι με την κουβέρτα. Το άσπρο σύννεφο που δημιουργήσατε είναι το πρώτο σας σήμα.
- Βροχή-Κεραυνοί Αν σας πιάσει ξαφνικά βροχή, φροντίστε να έχετε ένα πακέτο σακούλες σκουπιδιών για να προστατευτείτε. Είναι αδιάβροχες και αντιανεμικές.
- Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα και μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μηχανές.
- Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
- Αν βρίσκεστε σε μία περιοχή που είστε το πιο ψηλό αντικείμενο και δεν υπάρχει κοντά καταφύγιο, καθίστε με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια σας, καλύψτε τα αυτιά σας με τα χέρια σας, κλείστε τα μάτια σας και έχετε τις πατούσες τα πόδια σας ενωμένα μεταξύ τους. Μην ξαπλώσετε επίπεδα και μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος, έτσι ώστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με αυτό, και μην έχετε μεταλλικά αντικείμενα πάνω σας.
- Απομακρυνθείτε από παραλίες και νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
- Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σάς προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
- Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
- Μη μένετε σε βαθουλώματα εδάφους, τα μικρά ρυάκια μπορεί να γίνουν ορμητικοί χείμαρροι.
- Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. 
Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
- Γάντια 1 χρήσης χρησιμεύουν όταν το νερό είναι λιγοστό και απαιτείται απόλυτη καθαριότητα για μαγείρεμα, φροντίδα πληγής, προσωπική υγιεινή κλπ.
- Επιβίωση στο ύπαιθρο Προσέχουμε να μην ξεφεύγουμε από τη διαδρομή που δείχνει ο χάρτης, να μη βγούμε από το μονοπάτι, μην τρέχουμε και χοροπηδάμε για να μη χτυπήσουμε, οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές να μη χτυπήσουμε χέρια ή πόδια.
Οι ράβδοι πεζοπορίας (μπατόν) είναι χρήσιμες για επιπλέον στήριξη και ισορροπία στο περπάτημα στο ύπαιθρο, αλλά δείχνουν και το ύψος της βλάστησης, καθώς και του χιονιού, επίσης ελέγχουμε έτσι το μονοπάτι για τυχόν λακούβες καλυμμένες με βλάστηση.
Όταν περπατάμε σε χώρο που έχει ψηλά χόρτα, κλαδιά, αναρριχώμενα φυτά που οι βλαστοί τους απλώνονται στο έδαφος, δεν σέρνουμε τα βήματά μας, καθώς μπορεί να μπερδευτούν στα κλαδιά και τους βλαστούς που ίσως δεν φαίνονται, αλλά σε κάθε βήμα σηκώνουμε το πόδι και το κατεβάζουμε μια δρασκελιά πιο πέρα. 
Το χειμώνα φοράμε ένα ζεστό σκουφί φλις fleece για να μειώσουμε τις απώλειες θερμότητας, καθώς και γάντια και ζεστές κάλτσες. Προτιμάμε συνθετικά, διαπνέοντα υφάσματα που δεν συγκρατούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα. Έχουμε πάντα μια αλλαξιά μαζί μας, τουλάχιστον 2ο ζευγάρι κάλτσες.
Προτιμάμε να τρώμε συχνά μικρές ποσότητες φαγητού υψηλής ενέργειας (μπάρες κλπ) παρά μια μεγάλη ποσότητα φαγητού 1-2 φορές την ημέρα.
Έχουμε πάντα νερό και φαρμακείο μαζί μας. Δεν πάμε μόνοι μας και ενημερώνουμε 1-2 άτομα για την πορεία και τον προορισμό μας.
Αν αποκλειστούμε και αναγκαστούμε να διανυκτερεύσουμε στο ύπαιθρο, τότε πριν σκοτεινιάσει φροντίζουμε να φτιάξουμε ένα καταφύγιο που θα μας προστατεύσει τη νύχτα. Το φτιάχνουμε από κλαδιά δένδρων, ή αν βρούμε μια εσοχή βράχου ή κουφάλα δένδρου ή άνοιγμα σε θάμνο, ανάλογα βέβαια και με την εποχή. Το χειμώνα μπορούμε να φτιάξουμε τρύπα μέσα στο χιόνι και εσωτερικά να τη στρώσουμε με κλαδιά δένδρων. Μια χιονότρυπα έχει μόνιμα 0 βαθμούς Κελσίου. Το καταφύγιο ή η σκηνή που είναι στην επιφάνεια, απλά
ανεβάζει μέχρι 5 βαθμούς την εξωτερική θερμοκρασία, δηλαδή αν έχει -20 έξω, μέσα στην σκηνή θα φτάσει - 15, ενώ μέσα στην χιονότρυπα θα υπάρχει σταθερή θερμοκρασία 0 βαθμών.Βεβαιωνόμαστε ότι το καταφύγιό μας δεν είναι φωλιά κάποιου ζώου που θα αισθανθεί απειλούμενο από την παρουσία μας.
Μη ξεχνάτε να δίνετε σήμα για βοήθεια, συχνά και έντονα. Φωτιά, καπνός και καθρέφτες είναι καλά σήματα. Το να έχετε ένα φορτισμένο κινητό τηλέφωνο είναι ακόμη καλύτερο, εφ’ όσον φυσικά υπάρχει σήμα στην περιοχή. Ο χρόνος είναι πολύτιμος σε μια δοκιμασία επιβίωσης, οπότε πρέπει να το χρησιμοποιείται με σύνεση για να καλύψει τις βασικές ανάγκες σας και να ελέγχετε το σήμα σε κάθε ευκαιρία. Τα σύγχρονα κινητά δίνουν και το ακριβές στίγμα, οπότε μπορείτε κάθε τόσο να στέλνετε το στίγμα σας στα άτομα που έχουν ενημερωθεί για την εξόρμησή σας.
- Θάλασσα, λίμνη, ποτάμι όσοι κάνουν θαλάσσια σπορ ή κινούνται στη θάλασσα, ποτάμι, λίμνη κλπ καλό είναι να κλείνουν το κινητό σε ένα σακουλάκι polybag, στο πάνω μέρος στρίβουν το σακουλάκι το κλείνουν καλά και το κρεμούν με ένα σπάγγο από το λαιμό, κάνοντας και έναν κόμπο ενδιάμεσα για να μην βγει από το κεφάλι ο σπάγγος. Η συμβουλή είναι από πρωταθλητή σέρφερ.
- Κάλτσες αν πρόκειται να κάνουμε πεζοπορία μεγάλης απόστασης φοράμε 2 ζευγάρια κάλτσες, λεπτά καλτσάκια (ύφανση σαν καλσόν) και από πάνω τις πιο χοντρές, ώστε η τριβή να γίνεται μεταξύ των καλτσών. 
- Κερί σόγιας Πιο βραδύκαυστο από την παραφίνη και δεν έχει χημικά. Κατάλληλο για άναμμα σε κλειστούς χώρους όπως αυτοκίνητο ή σκηνή. Και φυσικά ό,τι πρέπει για να φτιάξουμε αυτοσχέδια κεριά για ώρα ανάγκης. Έχουν καθαρή ποιότητα καύσης και εάν στάξει κερί σόγιας καθαρίζεται πολύ εύκολα με νερό και λίγο σαπούνι.
- Κίνδυνος Σε περίπτωση που διαπιστωμένα κάποιος μας ακολουθεί και μας πλησιάζει επικίνδυνα την στιγμή που κάνει κίνηση να μας αρπάξει, τότε φωνάζουμε ΦΩΤΙΑΑ, ΤΡΕΞΤΕ!! και ποτέ την λέξη Βοήθεια. Να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα κινηθούν προς εσάς και αυτός που σας καταδιώκει θα σταματήσει να δει τι συμβαίνει.
- Κλήση ασθενοφόρου για βοήθεια Όταν καλούμε δίνουμε το στίγμα μας, ό,τι πληροφορίες μας ζητηθούν, το τηλέφωνό μας και δεν κλείνουμε εμείς τη γραμμή αλλά αφήνουμε να κλείσουν εκείνοι, διότι ενδεχομένως να χρειάζονται και κάποια ακόμη πληροφορία.
- Κόμποι Μάθετε να φτιάχνετε κόμπους. Υπάρχουν πάρα πολλών ειδών, κόμποι που δένουν γερά, κόμποι λύνονται εύκολα όταν το θελήσετε, αλλά κρατούν γερά για τη δουλειά που τους χρειάζεστε, κόμποι ενωτικοί όταν θέλετε να ενώσετε δύο σχοινιά ιδίου ή διαφορετικού πάχους, κόμποι για να φτιάξετε ανεμόσκαλα, κόμποι για όλες τις δουλειές, υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες και σκίτσα σε βιβλία και διαδίκτυο και βίντεο.
- Κοριοί Καμφορά ή αιθέριο έλαιο καμφοράς στα ξύλα τους απομακρύνει, κάνει και για ψείρες. Αν χρησιμοποιηθεί να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι κάποιος αλλεργικός στην καμφορά. 

Κουβέρτα επιβίωσης Μας προφυλάσσει από το ψύχος, την βροχή και τον άνεμο, ακόμα και φωτιά, είναι πανάλαφρη και είναι πιο μικρή και από πακέτο τσιγάρων.
- Μαγείρεμα γενικά Τυχόν ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω αναταραχών ξεκινούν συνήθως μετά το τριήμερο, οπότε από εκεί και πέρα όταν μαγειρεύουμε φροντίζουμε να το κάνουμε με κλειστά παράθυρα, πολύ πρωί ή το σούρουπο που δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω, όχι κοντά σε παράθυρο, στην πιο εσωτερική γωνιά του σπιτιού ώστε να μη διαφεύγουν οι μυρωδιές προς τα έξω. Δεν χρησιμοποιούμε μπαχαρικά ή αρωματικά στο μαγείρεμα, ώστε να μην φεύγουν μυρωδιές προς τα έξω. Αυτά μπορούμε να τα βάλουμε μετά στο πιάτο μας, αν
θέλουμε.
- Μαγείρεμα στο ύπαιθρο Αν κάνουμε κάμπινγκ ή διανυκτερεύσουμε στο ύπαιθρο δεν μαγειρεύουμε μπροστά στη σκηνή, αλλά πιο μακριά, καθώς η μυρωδιά μπορεί να προσελκύσει ζώα που δε θα θέλαμε να τα δούμε ξαφνικά μπροστά μας. Δεν αφήνουμε τρόφιμα αφύλακτα ή κρεμασμένα στα κλαδιά.
- Μικρόβια λίγο, πολύ λίγο από το γνωστό μας vicks έξω από τα ρουθούνια, μας προφυλάσσει από μικρόβια. Σε χώρο με πολλά άτομα κόβουμε μερικά κρεμμύδια στα 2 ή στα 4 και τα σκορπίζουμε στο χώρο. Αν κρυολογήσουμε κόβουμε ένα κρεμμύδι στη μέση και το αφήνουμε στο κομοδίνο μας, έχει την ιδιότητα να απορροφά τα μικρόβια.
- Μυρμήγκια, σκορπιοί, φίδια Για να αποφύγουμε μυρμήγκια, σκορπιούς, φίδια κλπ, πρέπει να ρίξουμε αρκετή ποσότητα στάχτης γύρω από το σημείο που θα κοιμηθούμε. Λένε ότι όπου υπάρχει δεντρολίβανο, δεν πλησιάζουν φίδια. Με την στάχτη του μπορούμε να έχουμε περιμετρική κάλυψη της κατασκήνωσής μας από φίδια, σκορπιούς κλπ. Επίσης δεν πίνουμε γάλα πριν κοιμηθούμε, γιατί το γάλα προσελκύει τα φίδια.
- Μυρωδιές φροντίζουμε να μη φοράμε άρωμα να μην τρώμε τροφές που μυρίζουν (σκόρδο κλπ) και ίσως η ανάσα μας προδώσει την παρουσία μας αν υπάρχει κίνδυνος.
- Νερό αν δεν έχουμε παγούρι ή κύπελλο μαζί μας και βρούμε νερό, το βάζουμε σε ένα προφυλακτικό χωρίς λίπανση και το μεταφέρουμε. Για επιπλέον προστασία για να μη σκίσουμε το προφυλακτικό, το βάζουμε σε μία κάλτσα. Υπάρχουν συσκευασίες νερού των 100γρ σε φάκελλα, που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, να έχουμε στο σακίδιο ή το αυτοκίνητο, μπορεί να σώσουν τη ζωή μας, υπάρχουν σε ορισμένα καταστήματα ειδών επιβίωσης. Στο σακίδιό μας μπορούμε να έχουμε ατομικό φίλτρο νερού.
Κανένα μα κανένα φίλτρο δεν συγκρατεί δηλητήρια. Πόσο μάλλον όταν αφορά χημική τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, το πιο απλό και το πιο σίγουρο είναι να μαζέψουμε νερά από τον δρόμο και να τα βράσουμε (τα νερά να μην προέρχονται από σωλήνες ύδρευσης, βρίσκουμε μια λιμνούλα, ένα χαντάκι ή μαζεύουμε βρόχινο. Αν μαζέψουμε βρόχινο, μετά το βράσιμο, βάζουμε ελάχιστο αλάτι και μια - δυό σταγόνες λεμόνι για να το κάνουμε αλκαλικό.
Τα φίλτρα συγκρατούν μόνο ιούς και βακτήρια. Τα δηλητήρια περνάνε όσο ακριβό και να είναι το φίλτρο.
- Νερό από την πρωινή πάχνη βάζουμε από τη νύχτα ένα κλαδί με φυλλωσιές σε μια σακούλα που τη στερεώνουμε πάνω στο κλαδί και μέχρι το πρωί μαζεύεται η υγρασία από τα φύλλα και κυλά στη σακούλα.
- Νύχτα Αν κυκλοφορούν ύποπτα άτομα γύρω μας και θέλουμε να περάσουμε απαρατήρητοι τη νύχτα δε μιλάμε δυνατά, ο ήχος μπορεί να φτάσει μέχρι πολλά χιλιόμετρα μακριά, το ίδιο και το φως φακού, τσιγάρου κλπ. Το φως από το κινητό μπορεί να γίνει αντιληπτό από 500 μέτρα μακριά.
- Πνιγμός δευτερογενής ή “ξηρός” Αν έστω και μία μικρή ποσότητα νερού εισέλθει στους πνεύμονες, δημιουργεί πρόβλημα που δεν φαίνεται αμέσως, γιαυτό όσοι έχουν κινδυνέψει αλλά αισθάνονται καλά μετά, το σωστό είναι να μεταβούν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση για δευτερογενή πνιγμό, που είναι δυνατόν να επιφέρει και θάνατο. Συμπτώματα εμετός, επίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κούραση.
- Προσανατολισμός να γνωρίζετε ότι το πάνω μέρος του χάρτη δείχνει πάντα το βορρά. Επίσης να γνωρίζετε ότι το ιερό των ναών είναι πάντα στην Ανατολή. Αν δείτε μια εκκλησία στο δρόμο σας έχετε αμέσως προσανατολιστεί. Για να μη μπερδεύεστε όπως εγώ, να θυμάστε ότι στις λέξεις Ανατολή και Δύση τα αρχικά τους είναι αντίθετα από τα αρχικά των λέξεων Αριστερά – Δεξιά. Δηλαδή, αν έχετε μπροστά σας το Βορρά, η Ανατολή είναι στο Δεξί σας χέρι, η Δύση στο Αριστερό. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι αγελάδες όταν τρώνε έχουν το κεφάλι τους στραμμένο στο Βορρά.
- Σκόρδο Μία σκελίδα σκόρδο προφυλάσσει από επιδημίες και δίνει δύναμη και ενέργεια. Η μυρωδιά τους απομακρύνει κουνούπια (αν το φάμε) και φίδια.
- Σπίρτα Αν τα βουτήξουμε σε κερί λιωμένο τα κάνουμε αδιάβροχα και αν τα ανάψουμε καίνε πέντε φορές περισσότερη ώρα.
- Στίγμα σε ατύχημα στη θάλασσα Όταν είμαστε στην ακτή και βλέπουμε ένα πλεούμενο στη θάλασσα που φαίνεται να έχει πρόβλημα, δίνουμε τις οδηγίες στο λιμενικό ως εξής: αναφέρουμε τη θέση μας στη στεριά σε σχέση με κάποιο αναγνωρίσιμο σημείο π.χ. μεγάλο κτίριο, εκκλησία, περίπτερο κλπ και αναφέρουμε και σε ποια θέση βλέπουμε το πλεούμενο. Μετά από 5 λεπτά ξαναδίνουμε το στίγμα του και αναφέρουμε προς τα πού κινείται το πλεούμενο, ώστε να υπολογίσουν την ταχύτητά του και την πορεία του, πού θα βρίσκεται όταν θα φθάσει η βοήθεια.
- Τρόφιμα Μανιτάρια πλευρώτους σε σανό. Με ένα δεμάτι σανό που είναι μπολιασμένο με τον μύκητα πλευρώτους, έχουμε μανιτάρια όλο τον χειμώνα.
- Τρόφιμα - Ωμή τροφή Αν είμαστε στη φύση δεν καταναλώνουμε καρπούς ή χόρτα που δεν γνωρίζουμε, πολύ πιθανόν να είναι δηλητηριώδη! Σε ουδεμία περίπτωση μανιτάρια.
Αν μουλιάσουμε σπόρους από σιτάρι βγάζουν φύτρα που τρώγονται ωμά. Οδηγίες στο διαδίκτυο, είναι εύκολο και χορταστικό, μπορούμε να τα βάλουμε σε σαλάτα, σε σάντουιτς, να φτιάξουμε ένα είδος ψωμιού, το γνωστό “ψωμί των Εσσαίων”. Ένα κιλό σιτάρι δίνει 10 πιάτα φύτρα. Είναι μια πάρα πολύ καλή, εύγευστη λύση για περιόδους κρίσεων που δεν θα έχουμε ρεύμα ή που δεν θα θέλουμε να μυρίζει το μαγείρεμα. Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετικά πολύτιμη τροφή, ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τους ίδιους τους σπόρους και αξίζει να την καταναλώνουμε ανεξάρτητα από το αν έχουμε ρεύμα.
Τα φύτρα παρέχουν δύο σημαντικά πράγματα στη διατροφή μας – μια σταθερή πηγή βιταμινών όλο το χρόνο και υψηλή περιεκτικότητα ενζύμων. Είναι πηγή ενέργειας, νεότητας και υγείας. Η αιτία είναι το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Π.χ. Η βιταμίνη C στο σιτάρι που φυτρώνει αυξάνεται κατά 600% στην αρχή του φυτρώματος. Αποτελούν ολοκληρωμένη τροφή, καλλιεργούνται εύκολα χωρίς χώμα και ήλιο και το μόνο που χρειάζεστε είναι σπόροι, βάζα και νερό! Αν φυτέψουμε τα φύτρα βγαίνει το σιταρόχορτο, ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ, όμως ο χυμός του είναι ευεργετικότατος, πληροφορίες στο διαδίκτυο.
- Τσιμπήματα εντόμων Για τα τσιμπήματα από έντομα, τρίψτε κρεμμύδι ή πράσο στο δέρμα ή βάλτε την κατάλληλη κηραλοιφή.
- Τσουνάμι Μετά από έναν δυνατό σεισμό ίσως ακολουθήσει τσουνάμι. Καταλαβαίνουμε ένα τσουνάμι, διότι όταν πλησιάζει τις ακτές επιβραδύνει την ταχύτητά του αλλά αυξάνει το ύψος του, ή αλλάζει η στάθμη της θάλασσας. Μένουμε μακριά από την ακτή και προχωράμε στην ενδοχώρα, ει δυνατόν σε μέρος με μεγάλο υψόμετρο. Ένα μικρό τσουνάμι σε κάποιο σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι σε απόσταση χιλιομέτρων.
- Υγεία προσπαθούμε να διατηρούμε την υγεία μας με σωστή διατροφή και βότανα, άσκηση και θετικές σκέψεις. Ο Ιπποκράτης έλεγε «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας»!
Τη νύχτα καλύτερα να κοιμόμαστε με άδειο στομάχι ώστε το σώμα μας να αποτοξινώνεται και να αναπλάθεται ταυτόχρονα. Η θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, πραγματοποιείται κατά 50% κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου. Γι’ αυτό το βραδινό μας γεύμα να είναι το αργότερο στις 18:00-19:00μ.μ. και τουλάχιστον 3 ώρες πριν κοιμηθούμε.
- Ύπαιθρο Προσέχουμε να μην ξεφεύγουμε από τη διαδρομή που δείχνει ο χάρτης, να μη βγούμε από το μονοπάτι, να μην τρέχουμε και χοροπηδάμε για να μη χτυπήσουμε, οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές να μη χτυπήσουμε χέρια ή πόδια. Δεν αφήνουμε υπολείμματα από τρόφιμα ή ίχνη από τις προσωπικές μας εκκρίσεις, ανοίγουμε λακκούβες και τα θάβουμε στο χώμα, αυτά μπορεί να φέρουν στα ίχνη μας άγρια ζώα.
- Φάρμακα αν εξαρτάται η ζωή σας από αυτά σε μια κρίση σας, ενημερώστε τους συνοδοιπόρους σας.
- Φίδια απωθητικό ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ Όπου υπάρχει δεντρολίβανο δεν πλησιάζουν φίδια. Με την στάχτη του μπορούμε να έχουμε περιμετρική κάλυψη του καταφυγίου μας από φίδια , σκορπιούς κλπ. Καλό πάντως είναι να είμαστε προσεκτικοί. Τα φίδια δεν επιτίθενται, εκτός αν αισθανθούν ότι απειλούνται. Στην εξοχή και στα χόρτα να μην περπατάτε ξυπόλυτοι, με σαγιονάρες ή πέδιλα.
- Φορείο Για να φτιάξουμε ένα φορείο και να μεταφέρουμε έναν τραυματία, παίρνουμε 2 ίσια και χοντρά κλαδιά, μεγαλύτερα από το ύψος του. Βγάζουμε το μπουφάν μας και βάζουμε τα μανίκια ανάποδα (το μέσα - έξω και κλείνουμε εντελώς το φερμουάρ. Με αυτόν τον τρόπο, τα μανίκια θα έχουν πάει στην εσωτερική πλευρά του μπουφάν και δεν θα φαίνονται).
Μετά περνάμε το κάθε ξύλο από το κάθε μανίκι ώστε έτσι να φτιάξουμε την βάση για την μεταφορά του τραυματία. Επειδή το ένα μπουφάν, δεν φτάνει σε μήκος για όλο το ύψος του τραυματία, επαναλαμβάνουμε με δεύτερο, στο υπόλοιπο μήκος των ξύλων. Αν δεν έχουμε δεύτερο, χρησιμοποιούμε παντελόνι ή μπλούζα. 

Φωτιά Προμηθευόμαστε μια κουβέρτα πυρόσβεσης, να υπάρχει στο σπίτι, τη βρίσκουμε ακόμη και σε πολυκατάστημα παιχνιδιών.
- Για την αποφυγή έναρξης και επέκτασης μιας φωτιάς αλλά και κατάσβεσής της πρέπει να εμποδιστεί η συνύπαρξη των τριών παραγόντων του “τριγώνου της φωτιάς”: καύσιμης ύλης, θερμότητας, οξυγόνου.
- Αν πιάσει φωτιά το τηγάνι στο σπίτι δε ρίχνουμε νερό γιατί θα φουντώσει η φωτιά, αλλά σκεπάζουμε με καπάκι ή κουβέρτα ώστε να μην τροφοδοτείται με οξυγόνο η φωτιά. Ή αν έχουμε την ειδική κουβέρτα πυρόσβεσης, σκεπάζουμε με αυτήν.
- Όταν ανάβουμε φωτιά σε κατασκήνωση ή έκτακτη διανυκτέρευση στο ύπαιθρο πάντα ανάβουμε και ένα κεράκι ή ρεσώ, ώστε αν τυχόν και σβήσει η φωτιά να έχουμε έτοιμη φλόγα να την ξανανάψουμε.
- Βαζελίνη μαζί με βαμβάκι (απλό ή ξεδιπλωμένο ταμπόν) ή πριονίδι με πετρέλαιο είναι το καλύτερο προσάναμμα, επίσης μπορούμε να ξύσουμε τα μολύβια με το μαχαίρι, τα ξύσματα κάνουν για προσάναμμα.
- Αν δεν έχουμε πυροσβεστήρα, χτυπάμε με κλαδιά ή σκεπάζουμε με κουβέρτα την φωτιά αν είναι μικρή.
- Το νερό ή το υλικό του πυροσβεστήρα το ρίχνουμε στη βάση της φωτιάς, όχι ψηλά στις φλόγες.
- Όταν η φωτιά κατεβαίνει την πλαγιά του βουνού κινείται πιο αργά απ` ότι στο ανέβασμα της πλαγιάς. Όταν η ένταση του ανέμου διπλασιάζεται, η δύναμη της φωτιάς είναι στο τετράγωνο.
- Φωτισμός Οι λάμπες παραφίνης βγάζουν πολύ καπνό και δεν ενδείκνυνται για κλειστούς μικρούς χώρους (σκηνή, αυτοκίνητο). Μπορείτε να φτιάξετε κεριά από κερί σόγιας (μαλακό σε τρίμματα μέσα σε ένα ποτηράκι με ένα φυτίλι, έχετε έτοιμο το κερί, ή σκληρό κερί σόγιας που θα το βάλετε σε καλούπι). Είναι πιο βραδύκαυστο από την παραφίνη και δεν έχει χημικά. Κατάλληλο για άναμμα σε κλειστούς χώρους όπως
αυτοκίνητο ή σκηνή.
Καλού κακού όμως καλό είναι να έχουμε και 1-2 μπάρες χημικού φωτός, μεσαίου μεγέθους 10 εκ., σαν τσιγάρα, είναι πολύ εύχρηστες και διαρκούν τουλάχιστον 8 ώρες. Υπάρχουν και πολύ μικρές λεπτές χημικές μπάρες 2-3 εκ. Είναι από εύκαμπτο υλικό, απλά τις λυγίζουμε και ανάβουν. Αν είμαστε σε κάμπινγκ ή στο ύπαιθρο μπορούμε να κρεμάσουμε το χημικό φως σε ένα δένδρο ώστε να μη χάνουμε το σημείο
κατασκήνωσης. Αυτές όπως και άλλα είδη που αναφέρθηκαν πωλούνται σε καταστήματα με είδη κάμπινγκ ή στρατιωτικά είδη.
- Χειμώνας - Ζεστοί το χειμώνα Για να αντιμετωπίσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες και να παραμείνετε ζεστοί και υγιείς τον χειμώνα: Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Η μύτη και τα ιγμόρεια ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες και έτσι νιώθουμε ζεστασιά. Να αναπνέουμε πάντα από την μύτη σε οποιεσδήποτε συνθήκες γιατί η μύτη έχει και τον ρόλο του φίλτρου. Εκεί σταματούν μικροσωματίδια, σκόνες και ατμοσφαιρικοί ρύποι που αναπνέοντας από το στόμα θα κατέληγαν στα πνευμόνια μας.
- Χειμώνας - Χιονοστιβάδα αν βρεθείς σε χιονοστιβάδα και δεν ξέρεις πού είναι το έδαφος και ο ουρανός για να ωθήσεις προς τα πάνω και να βγεις, ελευθερώνεις λίγο το χώρο μπροστά από το στόμα σου και ή φτύνεις και βλέπεις πού θα πάει το σάλιο με τη βαρύτητα, ή αν έχεις κάποιο δαχτυλίδι ή αλυσίδα ή κάτι τέλος πάντων το ρίχνεις και βλέπεις προς τα πού θα πέσει και ελευθερώνεις το χιόνι αντίθετα. Με το τελευταίο έχουν σωθεί άνθρωποι από χιονοστιβάδες σύμφωνα με μαρτυρίες τους.
- Χειμώνας - Ψύχος δριμύ προστασία κεφαλιού Σε μεγάλο ψύχος, δεν φοράμε μάλλινο σκούφο αλλά συνθετικό. Το 30% της σωματικής θερμότητας χάνεται από το κεφάλι, γι’ αυτό και μία από τις πάγιες συμβουλές των ειδικών για την προστασία από το κρύο είναι να φοράμε σκούφο. Σύμφωνα ωστόσο με τον δρα Άντριου Καμιλέρι, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου
Μάντσεστερ, ο σκούφος αυτός δεν πρέπει να είναι μάλλινος, αλλά από συνθετικό υλικό, όπως το φλις. Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη μόνωση του κεφαλιού από το κρύο, καθώς «παγιδεύουν» τον αέρα ανάμεσα στον σκούφο και στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο παγιδευμένος αέρας να δρα ως πρόσθετη μόνωση. 
- Ψωμί της ώρας. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να φτιάξουμε ψωμί και δεν μας παίρνει η ώρα για ζύμωμα, φούσκωμα κλπ, παίρνουμε 500 γρ φαρίνα και ένα κουτάκι μπύρα. Τα ζυμώνουμε βάζοντας και λίγο αλάτι και χωρίς να περιμένουμε να φουσκώσει, τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα. 

Επίσης αν δεν έχουμε μαγιά, κόβουμε ένα λεμόνι και το αφήνουμε να σαπίσει μέχρι να βγάλει τα γνωστά μυγάκια. Μετά βγάζουμε τον χυμό του και αρχίζουμε να ζυμώνουμε αλεύρι για να να φτιάξουμε ψωμί. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε μαγιά σε καταστάσεις επιβίωσης. 


Στέλλα Λεοντιάδου

Συνδιαχειρίστρια της ομάδας facebook ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Photo Gallery