SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Αδ. Γεωργιάδης: Έρχονται 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και 250 νέα ασθενοφόρα

2024-05-09 18:59:55
Αδ. Γεωργιάδης: Έρχονται 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και 250 νέα ασθενοφόρα
 
 

«Θα προκηρυχθούν 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και θα αγοραστούν 250 ασθενοφόρα από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του την Πέμπτη (09/05), στην υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «το νοσοκομείο Κοζάνης την επόμενη περίοδο θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό για την καλύτερη λειτουργία του».

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου, Δημήτρη Σιόλο και τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 13,5 εκατ. ευρώ ενώ είδε κι από κοντά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον εκσυγχρονισμό του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), έργο που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον διευθυντή της ΜΕΘ, Κωσταντίνο Στόκο, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του περιστατικού 13χρονου που κατάπιε κατά λάθος αντιψυκτικό αυτοκινήτου (παραφλού) και σώθηκε χάρη στις γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες των γιατρών της ΜΕΘ αλλά και των γιατρών της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

 «Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό του νοσοκομείου και της ΜΕΘ για τις προσπάθειες που έκαναν ως προς τη διάσωση του 13χρονου παιδιού, ένα περιστατικό που ανησύχησε όλη την Ελλάδα που τελικά όμως πήγε πάρα πολύ καλά» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε σχέση με το ποιο από τα δύο νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα έχει την πρωτοκαθεδρία στη Δυτική Μακεδονία, στη σύσκεψη που ακολούθησε με τους φορείς της υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, «το νοσοκομείο Κοζάνης αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τις επενδύσεις στις κτιριακές του υποδομές», ωστόσο διευκρίνισε ότι το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας εξαιτίας της θέσης του, των υποδομών που διαθέτει εκτός από νοσοκομείο αναφοράς θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει, «το τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας» μιας και η Δυτική Μακεδονία δεν διαθέτει μέχρι στιγμής και τα περιστατικά που χρήζουν ιατρικής φροντίδας αντιμετωπίζονται στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να το αφήσει ως εκκρεμότητα για τα επόμενα χρόνια, ότι «η πρόταση στην οποία θα καταλήξουμε αφορά και την περιοχή σας θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας».

 Δήλωσε επίσης, ότι θα είναι συνεργάσιμος και ανοικτός στην πρόταση του υγειονομικού χάρτη που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διευκρινίζοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες ενδιαφέρονται μεν για τη λύση του προβλήματος αλλά έχουν μικροτοπικές αντιλήψεις».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Το να φεύγουν οι κάτοικοι σε άλλες περιοχές για να βρουν λύσεις σε ιατρικά τους προβλήματα δεν είναι καλή ιδέα» και επισήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει υψηλό ποσοστό πολιτών που ταξιδεύουν σε διπλανούς νομούς για ιατρικούς λόγους. Διερωτήθηκε εάν «θα αντιμετωπίσουμε με θάρρος αυτή την πραγματικότητα ή θα συνεχίσουμε τη διαιώνισή της».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, τόνισε ότι, «η Ελλάδα παρότι διαθέτει μια ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία που παράγει γενόσημα, διαθέτει τα μικρότερα ποσοστά τους στην εσωτερική της αγορά. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι καλό». 

Στην έκκληση που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των μικροβιολογικών εργαστηρίων στο να βρεθεί μια άμεση λύση στην οικονομική ασφυξία που βιώνουν τα εργαστήριά τους με αφορμή τη λειτουργία του Claw back τόνισε ότι, «η κυβέρνηση έλαβε κάποια έκτακτα μέτρα όπως την καθιέρωση του ενός και τριών ευρώ στις εξετάσεις, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και την καθιέρωση του ατομικού Claw back».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε λύσεις εξομάλυνσης που αφορούν τα διαφορετικά μισθολόγια αμοιβής γιατρών που υπηρετούν με διάφορες σχέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, «δεν είναι εύκολο θέμα κι ότι δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Υγείας».