SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

“ΑΥΓΗ το θαμμένο τετράδιο” του Σπύρου Πετρουλάκη και η συμμετοχή του Σκιαθίτη Δημοσιογράφου Νίκου Τζούμα | γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

Παλαιό Τρίκερι η ζωή στο νησί της εξορίας μέσα από το μυθιστόρημα 2024-04-19 14:28:32
“ΑΥΓΗ το θαμμένο τετράδιο” του Σπύρου Πετρουλάκη και η συμμετοχή του Σκιαθίτη Δημοσιογράφου Νίκου Τζούμα | γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

Ένα βιβλίο που κρατά αιχμάλωτο τον αναγνώστη να το αποκαλύπτει σελίδα-σελίδα, λέξη-λέξη, να χαθεί στις διηγήσεις του και στις ιστορικές γλυκόπικρες αλήθειες που κρύβονται πίσω από τις λέξεις.

Το διάβασα απνευστί στο νυκτερινό ταξίδι με το καράβι, με κράτησε ξάγρυπνη η αγωνία και η ανυπομονησία για τη συνέχεια, ταξίδευα κι εγώ μαζί στις γραμμές του μυθιστορήματος, από το χθες της ελπίδας και του πόνου στο σήμερα της αναζήτησης και της λύτρωσης, κεντημένες όλες οι γραμμές με μαεστρία στον αραχνοΰφαντο πίνακα του χρόνου όπου εναλλάσσονταν αδιάκοπα οι εποχές και οι δεκαετίες.

Η ιστορία ξεκινά με μιαν αναπάντεχη ανακάλυψη στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι που εξάπτει την εφηβική κοριτσίστικη περιέργεια η οποία εξελίσσεται σε ώριμο εφηβικό ενδιαφέρον, συμπόνια, αλληλεγγύη και έμπρακτη συμπαράσταση συμπαρασύροντας και τους γονείς της έφηβης που η βοήθειά τους στους αδύναμους γίνεται λύτρωση ψυχής για τις ατιμίες και ανομίες των γονέων τους που εμπλέκονταν στην πλοκή με ένα καλά κρυμμένο ένοχο μυστικό του παρελθόντος.

Μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματος και τη συναρπαστική και συγκινητική αφήγηση παρουσιάζεται η κοινωνική και κυρίως η πολιτική ζωή της εποχής, η ιστορία του μικρού νησιού και οι χαρακτήρες που πορεύονται με αλληλεγγύη, ιδανικά, αλλά και πάθη συχνά μη ελεγχόμενα και καταστροφικά.

Ένα έργο σκληρό με τις αλήθειες, δοσμένες με ιστορική ακρίβεια που φαίνεται και από την βιβλιογραφία. Η ιστορία της νεαρής Αυγής που στάθηκε όρθια, πολέμησε με πίστη και σθένος για τα ιδανικά της, αλλά μονομάχησε άγρια και με τον εαυτό της για να προστατεύσει τα ιδανικά της και την ψυχή της και στο δείλι της ζωής της η μοίρα της χάρισε αυτό που η ίδια στέρησε από τον εαυτόν της σε στιγμές σπαρακτικής απελπισίας του μυαλού και αδιανόητων αμφιβολιών.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου διαδραματίζεται στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι, τόπο εξορίας στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ταλάνισε την Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιστορικές αναφορές και όλα όσα στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα εκείνη τη δύσκολη περίοδο όλους τους Έλληνες, περιγράφονται σε μια ολοκληρωμένη αγωνιώδη συναρπαστική πλοκή, όπου στις τελικές καταστάσεις της ζωής κάθε ήρωας ανταμείβεται με τη δικαιοσύνη που αναλογεί στις καλές ή κακές πράξεις του.

Διαβάζοντάς το συμμετέχουμε στην εσωτερική πάλη των χαρακτήρων του βιβλίου με τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, τους φόβους τους και τους δαίμονές τους, με τη συναισθηματική κορύφωση στις συγκινητικές λυτρωτικές αποκαλύψεις.

Ένα έργο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα του με τη βιβλιογραφία, για να μη μείνει αδιάβαστη μια πληροφορία, μια γνώση, ένα γεγονός, μια ιστορική αλήθεια.

Στις ευχαριστίες στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρεται και στον δημοσιογράφο μας κ. Νίκο Τζούμα για τη συμβολή του στην άντληση πληροφοριών για τη Σκιάθο (τοποθεσίες, ονόματα και άλλες λεπτομέρειες), δίνοντάς του και ενεργό ρόλο στην πλοκή σε κάποιους μικρούς διαλόγους.

Όλο το βιβλίο και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις στις τελευταίες εξελίξεις άξιζαν το 7ωρο συνεχόμενο ξενύχτι του διαβάσματος και της καταγραφής των σημειώσεων μέχρι τις 5 το πρωί, ένα διάβασμα τόσο συναρπαστικό που δεν κατάλαβα καν τα συνήθως ενοχλητικά για μένα μποφόρ που λίκνιζαν έντονα το πλοίο στο θυμωμένο Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος.