Πληγέντες Μαγνησίας: «Ακούμε για τουρίστες. Μαγαζιά θα έχουμε για να δουλέψουμε;»
2024-04-14 09:25:15
Απρίλιος που μοιάζει με… Ιούνιο, εξαιτίας των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, εκτιμήσεις για αυξημένο τουριστικό ρεύμα τη φετινή σεζόν στη Μαγνησία, που επλήγη από τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Μαγαζιά όμως θα έχουμε να δουλέψουμε;», η κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών της εστίασης στους παραλιακούς προορισμούς του νομού, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και δίνουν χωρίς βοήθεια τον αγώνα να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους, περιμένοντας… αποζημιώσεις.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τουριστική σεζόν στη Μαγνησία, υπέστη «ξαφνικό θάνατο». Οι πλημμύρες, πριν καλά – καλά κλείσει η σεζόν, κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Μεταξύ των πληγέντων και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στα παράλια του νομού που είδαν τα μαγαζιά τους να ισοπεδώνονται.
Ομπρελοκαθίσματα, ξαπλώστρες, εξοπλισμός κατέληξαν στη θάλασσα ενώ τα ορμητικά νερά πέρασαν ακόμη και μέσα από τα κτίρια ισοπεδώνοντάς τα. Επαγγελματίες βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς επιχειρήσεις, να μετρούν απώλειες από τη σεζόν που τερματίστηκε πρόωρα αλλά και μεγάλες καταστροφές σε εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές που απαιτούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν, την ίδια ώρα που ακόμη και η ίδια η μορφή των παραλιών είχε αλλάξει.
Τους υποσχέθηκαν αποζημιώσεις ακόμη και σήμερα όμως, επτά μήνες μετά την απόλυτη καταστροφή κι ενώ η περιοχή ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν, κανείς δεν έχει λάβει τα χρήματα που δικαιούται. Οπως αναφέρεται στον ταχυδρόμο δόθηκαν μόνο προκαταβολές, κάποιοι δεν τις έχουν πάρει καν και κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα αποζημιωθεί για το 70% των ζημιών που υπέστησαν, όπως προβλέπει ο νόμος για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών.
«Ο καιρός βοηθά. Κάποια μαγαζιά θέλουν να ανοίξουν για το Πάσχα. Πώς να ανοίξουν όμως όταν ακόμη δεν έχουμε πάρει εκτός από προκαταβολές τις αποζημιώσεις; Για να λειτουργήσουμε πρέπει να φτιάξουμε τα μαγαζιά μας. Ακούμε για τουρίστες. Μαγαζιά θα έχουμε για να δουλέψουμε;», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου.
Παλεύουν με την πρώτη δόση
Επαγγελματίες σε παραλίες του Νοτίου Πηλίου, παλεύουν να ξαναφτιάξουν επιχειρήσεις με την πρώτη δόση που έλαβαν. «Κάναμε τα χαρτιά μας δηλώνοντας τις ζημιές, μας εγκρίθηκαν ποσά που αφορούν στο 70% του κόστους. Από αυτό το 70% έχουμε λάβει το μισό. Για τις ζημιές που υποστήκαμε, πήραμε δηλαδή το 35% σε ό,τι δήλωσε ο καθένας», περιγράφει επαγγελματίας σε γνωστό τουριστικό θέρετρο του νομού που είδε τον εξοπλισμό του να καταλήγει στη θάλασσα και την παραλία να χάνεται μπροστά από το μαγαζί του.
Επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει σιγά – σιγά να στήνουν τις επιχειρήσεις τους προκειμένου κάποιοι να λειτουργήσουν για το Πάσχα, κάποιοι για αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
«Εχουμε κάνει ανοίγματα, ξεκινάμε τη σεζόν με χρέη και επιταγές που θα πρέπει να καλυφθούν. Χώρια ζημιές που δεν είχαμε προϋπολογίσει και βγήκαν στη συνέχεια. Και βοήθεια δεν έχουμε από πουθενά», διαμαρτύρονται.
Εφτιαξαν μόνοι τους τις παραλίες αλλά… προπλήρωσαν τέλη!
Πριν ξεκινήσουν από το μηδέν σε αρκετές περιπτώσεις να στήνουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες φρόντισαν να φτιάξουν τις παραλίες.
«Πώς θα δουλεύαμε δηλαδή, αν δεν υπήρχε παραλία; Μέσα στον Νοέμβριο, ψαρεύαμε από τη θάλασσα ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μόνοι μας δρομολογήσαμε φορτηγά για να κλείσουμε τρύπες στις παραλίες και να αποκαταστήσουμε το τοπίο. Και από τα ελάχιστα μετρητά που έχουμε, δεν πληρώσαμε μόνο τα πρόστιμα για τα περσινά ομπρελοκαθίσματα που χάθηκαν στον πάτο της θάλασσας, αλλά προ- πληρώσαμε έως το τέλος Μαρτίου, όπως προβλέπεται, τα τέλη αιγιαλού σε Κτηματική και Δήμο για να βγάλουμε άδεια για τη νέα σεζόν», περιγράφει την κατάσταση επαγγελματίας σε αγαπημένο παραλιακό προορισμό.
«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον για φέτος μία εξαίρεση για εμάς για τον τρόπο πληρωμής των τελών εκμετάλλευσης του αιγιαλού;», διερωτάται.
Δεν θα ανοίξουν
Πέραν όσων παλεύουν για να ανοίξουν, υπάρχουν και επαγγελματίες σε περιοχές όπου η καταστροφή που συντελέστηκε είναι βιβλική που δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν.
«Θα κάνω αναγκαστικές διακοπές», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνωστός επαγγελματίας, στον οποίο δεν έμεινε ούτε… δοκάρι στην επιχείρησή του σε παραλία του νομού.
Υπέστη ζημιά πάνω από 240.000 ευρώ και μέχρι στιγμής έχει λάβει αποζημίωση μόλις 24.000 ευρώ με προοπτική, όπως λέει να πάρει κάποια χρήματα ακόμη προς τα… Χριστούγεννα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει.
«Εκανα μία προσπάθεια να παραγγείλω κάποια πράγματα, να αρχίσω να ξαναστήνω, αλλά στο σημείο δεν υπάρχει καν δρόμος πρόσβασης. Θα τον φτιάξουν, αλλά θα το κάνουν μέσα στο καλοκαίρι. Εγώ πότε θα δουλέψω; Τέλος Μαρτίου, το πήρα απόφαση ότι δεν πρόκειται φέτος να λειτουργήσω», περιγράφει και τις τραγικές καθυστερήσεις σε επίπεδο αποκατάστασης υποδομών που ουσιαστικά ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες επαναλειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων.
Ξεκάθαρη εικόνα αμέσως μετά το Πάσχα
Αν, πόσες και ποιες επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την πλημμύρα θα λειτουργήσουν, αναμένεται να φανεί μετά το Πάσχα.
Επαγγελματίες μεταξύ τους ακούν διαφορετικά σενάρια. Υπάρχουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι δεν θα ανοίξουν για τη φετινή σεζόν, άλλοι ότι παλεύουν να προλάβουν και θα… δουν κι άλλοι που προετοιμάζονται με όσα λίγα οικονομικά μέσα, αλλά μεγάλο πείσμα και μεράκι, διαθέτουν και φυσικά με προσωπική εργασία.
Το θετικό είναι ότι άρχισε να τονώνεται το τουριστικό ενδιαφέρον από επισκέπτες εκτός νομού. Ιδίως σε περιοχές που δουλεύουν με στάνταρ κάθε χρόνο πελατεία, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών έχει αλλάξει. «Μέχρι πριν 10 ημέρες μας καλούσαν για να μας ρωτήσουν αν ζούμε, τις ζημιές είχαμε, αν θέλουμε βοήθεια, πώς την παλεύουμε; Πλέον τηλεφωνούν για να έρθουν στην περιοχή και η έγνοια τους είναι η κατάσταση των παραλιών και η ποιότητα της θάλασσας», σημειώνει επαγγελματίας της εστίασης.