Blue Warriors: Ενα οπαδικό κίνημα που ιδρύθηκε απο μαθητές στην Σκόπελο
2024-04-02 22:57:13Ένα οπαδικό κίνημα έχει ιδρυθει στην Σκόπελο για πρώτη φορά στην ιστορία των αθλητικών δρώμενων του νησιού και μάλιστα για λογαριασμό του Α.Ο. Σκοπέλου. Το "κλαμπ" έχει καταφέρει να κλέψει εντυπώσεις από μικρούς και μεγάλους κατά την διάρκεια των αγώνων βόλεϊ και ποδοσφαίρου του Α.Ο. με τους έφηβους οργανωτές, Κυανός Φαδάκης, Νίκος Παπαθεοδοσιάδης και Νοέλ Μάρκου, μέσα από την συνέντευξη στο Skiathos Life να αποκαλύπτουν την νοοτροπία του κινήματος τους "Blue Warriors", την οποία δύσκολα μπορείς να βρεις σε κινήμα επαγγελματικών συλλόγων.
"Το κίνητρο ήταν ότι βλέπαμε παλιούς αγώνες του Α.Ο. Σκοπέλου που το γήπεδο είχε περισσότερο κόσμο από ότι σήμερα, οπότε είπαμε ότι αυτό πρέπει να το επαναφέρουμε" λέει ο Νοέλ Μάρκου ή αλλιώς ο "οργανωτής συνθημάτων. Δεν τους άρεσε που στο γήπεδο κάποια στιγμή ερχόντουσαν με το ζόρι δέκα άτομα στην κερκίδα και πέντε αμάξια πάνω από το γήπεδο, γιαυτό η λογική τους ήταν και θα είναι ότι πρέπει να ζωντανέψουν και πάλι το γηπεδικό Σαββατοκύριακο του νησιού.
Η προσπάθεια των έφηβων οπαδών ξεκινάει πριν τρία χρόνια όπως λένε οι ίδιοι που είχαν ξεκινήσει με αρκετές δυσκολίες, χωρίς όμως να το βάζουν κάτω. "Στην αρχή κάναμε κερκίδα με σεντόνια και τώρα ανάβουμε χρωματιστά καπνογόνα" λέει χαρούμενα ο Νίκος Παπαθεοδοσιάδης ή αλλιώς ο "τυμπανιστής" ενώ όπως λένε οι οργανωτές είχαν μεγάλη βοήθεια από τον κο. Ραμαντάνη Γιώργο σε πολλά συμβουλευτικά θέματα οργάνωσης. Η ιδέα τους κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 και αμέσως δέθηκαν όλοι μεταξύ τους. "Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ανάλογη κερκίδα στο τοπικό οργανωμένη από μαθητές".
Οι μαθητές είναι ταυτόχρονα φίλοι και των μεγάλων ομάδων της χώρας μας αλλά πρώτα είναι οπαδοί του Α.Ο. Σκοπέλου.Αυτό γιατί ο ίδιος ο Σύλλογος τους έχει βοηθήσει στην προσπάθεια τους όλο αυτό το διάστημα με τον τρόπο του, και είναι κάτι το οποίο τους εμψυχώνει να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Η ψυχολογική ανταμοιβή τους πολλές φορές είναι όταν τελειώνουν τα ματς και αθλητές, παράγοντες του συλλόγου αλλά και ο ίδιος ο κόσμος πολλές φορές δεν σταματούν να τους λένε μπράβο και ευχαριστώ.
"Υπάρχει μια σκέψη να πάμε σε κάποια παιχνίδια εκτός Σκοπέλου στο ποδόσφαιρο για τώρα, και ίσως την επόμενη σεζόν και στο βόλεϊ και να κάνουμε κερκίδα και εκεί, εννοείται χωρίς να υπάρξουν περιστατικά με τους αντίπαλους φιλάθλους γιατί είμαστε κατά της βίας." είπε ο Κυανός Φαδάκης ο οποίος είναι ο οργανωτής της ατμόσφαιρας στην κερκίδα. Οι ιδρυτές θέλουν με τον τρόπο τους να φέρουν πίσω στα γήπεδα μαζί με τον κόσμο και τις οικογέννειες την ειρήνη. Σε πρώτο στάδιο έρχονται μαζί τους εκτός από έφηβοι συμμαθητές τους, παιδιά ακόμη και οχτώ χρονών και φωνάζουν μαζί τους συνθήματα. Κάποια απο τα οποία ναι μεν μπορεί να έχουν σπανίως κάποιους πικάντικους χαρακτήρες, αλλά είναι γεγονός ότι δεν απευθύνεται κανένα από αυτά στους αντιπάλους τους επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η νοοτροπία τους είναι κατά της βίας.
"Παίρνουμε ιδέες από κάποιες κερκίδες των μεγάλων ομάδων όπως από τους φίλους του Παναθηναϊκού, που πήραμε τον ρυθμό του "Χόρτου μαγικού" και το μετατρέψαμε στο "Τα βλέπω όλα μπλε" ή αλλιώς "Είναι ένα όνειρο τρελό" λέει ο Κυανός που τονίζει ότι φέτος η καλύτερη κερκίδα που κάναν μέχρι στιγμής ήταν με την Αθλητική Ένωση 2002. "Δεν σταματήσαμε λεπτό... υπάρχουν στιγμές στην κερκίδα μας και στο προφίλ του συνδέσμου μας στο Instagram προς το παρόν"
"Υπήρξαν στιγμές που δυσκολευτήκαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας γιατί δεν ήταν συνεχόμενη η παρουσία όλων όσων είχαν πει ότι θα είμαστε μαζί σε όλο αυτό. Τώρα όμως που έχουμε φτάσει λίγο παραπάνω από είκοσι μέλη είμαστε πάρα πολύ καλύτερα" λέει ο Νίκος και συμπληρώνει ο Νοέλ ότι κακές στιγμές μπορεί να υπάρξουν και αργότερα αλλά εφόσον ξεπέρασαν τα πρώτα μεγάλα σκαλοπάτια είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν. Η αγάπη τους για όλη αυτή την κίνηση τους έχει κάνει να προγραμματίσουν όλες τις υποχρεώσεις τους να είναι μόνο τις καθημερινές για να μπορέσουν το Σαββατοκύριακο να είναι δίπλα στον Α.Ο. Σκοπέλου.
Όταν άναψαν τα πρώτα καπνογόνα ήταν όλα από την δική τους τσέπη. Κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν το μετανιώνουν γιατί όπως λένε δεν πήγαν χαμένα καθώς πρόσφεραν στην ατμόσφαιρα. Σήμερα όμως έχουν κάποια υποστήριξη στο κομμάτι αυτό, κυρίως από άτομα τα οποία είναι εκτός του Α.Ο.
"Πιστεύουμε ότι ο Α.Ο. εκτίμησε την προσπάθεια μας γιατί είδαν πως η κερκίδα και πάλι ζωντάνεψε" είπε ο Νίκος. Τα παιδιά το νιώθουν "στήριξη στην στήριξη" όπως λένε. "Εδώ μάθαμε μπάλα, εδώ μεγαλώσαμε και εδώ στηρίζουμε. Σίγουρα κάποια στιγμή θα πάμε και σε πιο ψηλές κατηγορίες. Νιώθουμε ότι το αξίζουμε όλοι μας". Σύμφωνα με τους οργανωτές ακόμα και με την αγαπημένη τους "Μεγάλη" Ελληνική ομάδα αν υπήρχε περίπτωση να παίξει η Σκόπελος θα υποστηρίζαν τον Α.Ο. Σκοπέλου στο παιχνίδι γιατί το θεωρούν ειρωνία στην ίδια τους την προσπάθεια και ότι θα γυρνούσαν πλάτη σε κάτι που με τόσο κόπο προσπαθούν να χτίσουν και να εξελίξουν.
"Το παράπονο μας είναι ότι χρειαζόμαστε στήριξη από τον κόσμο. Νιώθουμε ότι οι φίλοι του βόλεϊ δεν μας θέλουν και είναι κρίμα γιατί κάνουμε ωραία κερκίδα στο κλειστό." λέει ο Νοέλ που συμπληρώνει λέγοντας ότι έχουν έρθει πολλές φορές γονείς και τους έχουν πει να σταματήσουν, χωρίς οι ίδιοι να ανταποκρίνονται γιατί έχουν την στήριξη του Α.Ο. Παρόλο όμως που συνεχίζουν την προσπάθεια τους το συγκεκριμένο κομμάτι έιναι κάτι που τους στεναχωρεί. "Ελπίζουμε να καταλάβουν όλοι ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε για καλό. Αγαπάμε την ομάδα της περιοχής μας. Πρέπει να την αγαπάμε όλοι, όπως παλιά που το στάδιο αρκετές φορές γέμιζε"
Είναι αλήθεια ότι παλιά πηγαίναν αρκετές παρεές στο γήπεδο και αυτό έιχε ως αποτέλεσμα να φτάνει το στάδιο έως και 300 άτομα, αυτό που προσπαθούν τα παιδιά είναι μέσω της ατμόσφαιρας να επιστρέψουν όσο περισσότεροι γίνεται. Επειδή λοιπόν κατά την ίδρυση του οπαδικού κινήματος "Blue Warriors" όλες οι απόψεις ήταν κοινές και από τους τρεις έφηβους αποφασίσαν να μην υπάρχει αρχηγικό μέλος, σε αντίθεση με κάποιους συνδέσμους επαγγελματικών σωματείων που ακούμε συχνά. "Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους" είπαν ομόφωνα οι ιδρυτές.
Μια από τις επόμενες ενέργειες που έχουν στο μυαλό τους για την δυνάμωση της προσπάθειας τους είναι μια λαχειοφόρος εκδήλωση. Πιστεύουν ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να μεγαλώσουν όσο γίνεται τον σύνδεσμο των οπαδών αλλά παράλληλα και ο ίδιος ο Α.Ο. Σκοπέλου μαζί γιατί τονίζουν ότι όλα για τον Σύλλογο και τους αθλητές και τις αθλήτριες γίνονται.
"Θα ήθελα αυτή την στιγμή να γεμίζει όσο γίνεται η κερκίδα, φαίνεται η διαφορά στην ψυχολογία των αθλητών και των αθλητριών" λέει ο Κυανός στέλνοντας μήνυμα προσέλευσης στον κόσμο.
"Είναι λάθος ο κόσμος να στηρίζει μόνο σε ένα άθλημα. Πρέπει όταν είναι εφικτό τα ίδια άτομα που πάνε βόλεϊ να έρχονται να στηρίζουν και στο γήπεδο." Είπε ο Νίκος που τόνισε ότι για να στηρίξει κάποιος έμπρακτα έναν ερασιτεχνικό σύλλογο, δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις.
"Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι όταν είσαι αθλητής και βλέπεις άδεια την κερκίδα έιναι σαν να μην έχεις κίνητρο για να παίξεις" είπε ο Νοέλ ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι η στήριξη πρέπει να έιναι και στα εύκολα και στα δύσκολα.
"Και εμείς οι ίδιοι στα δύσκολα ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή" ανέφερε ο Κυανός και στην συνέχεια περιέγραψαν τον πρώτο αγώνα που πήγαν σαν σύνδεσμος και έκαναν κερκίδα. Ήταν ένα παιχνίδι με τον Μαγνησιακό που είχε έρθει 1-1. Τότε που για πανό είχαν ένα σεντόνι και ένα τύμπανο παρέλασης και που ακόμα δεν είχαν βγάλει συνθήματα. Φώναζαν μόνο δυο τρια συγκεκριμένα πράγματα και στην πορεία ξεκίνησε η σοβαρή προσπάθεια.
Όσον αφορά τα πόστα τους την ώρα του αγώνα είναι μοιρασμένα ανά ημίχρονο. Συνήθως όταν αρχίζει το παιχνίδι όλοι είναι σε συγκεκριμένη θέση. Ο Νίκος κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα τύμπανα και κάποιες φορές αλλάζει με τον Νοέλ ή τον Κυανό. Νοέλ συνήθως οργανώνει τα συνθήματα και ο Κυανός προσπαθεί να κρατάει τον ρυθμό στην κερκίδα.
"Κάθε σεζόν έχει μια διαφορετική σημασία για εμάς. Γιαυτό φέτος που πιστεύουμε ότι είναι σε καλό δρόμο η προσπάθεια μας, στην πρώτη αγωνιστική είχαμε πάει με πορεία στο γήπεδο από την περιοχή πηγαδάκι." Είπε ο Νίκος περιγράφοντας μας την στιγμή. "Υπήρχε κόσμος που έβγαινε σε μπαλκόνια, στον δρόμο ή ακόμα και στις εξώπορτες και μας χειροκροτούσε"
Ο σύνδεσμος με την ονομασία "Blue Warriors" μετράει σήμερα 25 ενεργά μέλη τα οποία είναι όλοι μαθητές αλλά υπάρχουν και κάποια παιδιά τα οποία προς το παρόν δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση λόγω της ηλικίας τους. Η ονομασία του συνδέσμου δεν ήταν πάντα αυτή καθώς παλιότερα είχε το όνομα "Blue Skulls" αλλά μετά από ένα πανό που τους άρεσε προτίμησαν το "Blue Warriors" γιατί είναι σημαντικό όπως λένε να είσαι μαχητής.
Κλείνοντας οι έφηβοι ιδρυτές ευχαρίστησαν το Skiathos Life για την συνέντευξη γιατί όπως λένε είναι πολύ σημαντικό να προσελκυστεί κόσμος όπως είναι δυνατό. "Οι ομάδες συνεχίζουν τους αγωνιστικούς στόχους τους σε ποδόσφαιρο και βόλεϊ αλλά μας έχουν πει ότι θέλουν εννοείται και τον κόσμο στο γήπεδο. Οπότε για τον σύνδεσμο μας, στόχος μας είναι να έρθει περισσότερος κόσμος στο γήπεδο."Αυτός όμως δεν είναι ο πρώτος στόχος του συνδέσμου καθώς στην συνέχεια είπαν και οι τρεις μαζί "Ξεκινήσαμε με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουμε να φύγει η βία από τα γήπεδα. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Ποιος δεν θα ήθελε ένα γήπεδο χρωματιστό απο φανέλες διαφορετικών ομάδων; Ποιος δεν θέλει τις εκδρομές; Ποιος δεν θέλει να έρχονται οι οικογένειες στο γήπεδο; Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα θα τα κερδίσουμε" Είπαν οι ιδρυτές του συνδέσμου τονίζοντας ότι χωρίς την ειρήνη και τον σεβασμό δεν υπάρχει κανένα νόημα σε καμία προσπάθεια.
Κουβέντες που εντυπωσιάζουν και δίνουν μια ελπιδοφόρα πνοή όταν τις ακούς από τους έφηβους του νησιού.
Γιώργος Κεχριώτης
Oι φωτογραφίες είναι από το αρχείο των ιδρυτών