Για ακόμη μία φορά συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού, η γυναίκα που έχασε την κόρη της στο μοιραίο δυστύχημα των Τεμπών, απευθύνοντας ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, στην εκδήλωση με τίτλο: «Τέμπη: Εκτροχιασμός του Κράτους Δικαίου», την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.
Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ έγινε αναφορά και στο καταδικαστικό ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου. Η κα Μαρία Καρυστιανού, απηύθυνε ερώτηση προς τους ευρωβουλευτές για το αν θα τολμούσαν να μπουν σε τρένο στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τα όσα έλεγαν οι υπουργοί της κυβέρνησης πριν, αλλά και μετά την τραγωδία για τον σιδηρόδρομο.
«Ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είμαστε η φωνή των παιδιών μας. Είναι σαν να ακούτε τη φωνή της κόρης μου» τόνισε η Μαρία Καρυστιανού.
Αναφερόμενη στη χθεσινή Εξεταστική για τα Τέμπη και τα όσα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, η κα Καρυστιανού, δήλωσε πως «κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο».
«Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί σε εμάς, λέγοντας ότι ο πόνος μας θα έπρεπε να είναι βουβός, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή. Κ. Καραμανλή, ακούγοντας σας, σκέφτηκα τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς δεν μπόρεσαν να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας για ανθρώπους σαν κι εσάς. Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».
Και συνέχισε: «Απευθύνομαι σε όλες τις μητέρες και τους γονείς του κόσμου, πιθανότατα πολλοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αλλά δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά το ζούμε κανονικά. Πολλά ιδανικά και αρχές γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική κοινωνία. Ο κανόνας λέει να βοηθάμε τα κράτη το ένα το άλλο. Αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά, πως θα μπορούνε να είναι άλλωστε, κάτι διαφορετικό, είμαστε οι συγγενείς των 57 νεκρών. Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα, με θέσεις που δεν αγγίζονται».
Η κα Καρυστιανού ανέφερε πως στην υπόθεση των Τεμπών, η πραγματογνωμοσύνη συντάχθηκε μέσα σε γραφεία, χωρίς να γίνει αυτοψία, ενώ μιλώντας για το μπάζωμα του χωραφιού όπου συγκρούστηκαν τα τρένα, έκανε λόγο για το «πιο γρήγορο έργο της ελληνικής κυβέρνησης».
«Η ταχύτερη διαδικασία στην Ελλάδα, βρέθηκαν 620.000 ευρώ κι έγινε το θαύμα. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον Έλληνα εισαγγελέα, όπου μπαίνουν οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Ακούγαμε από τους υπουργούς τα τελευταία 8 χρόνια να μιλούν για τεράστια κονδύλια που αφορούν την αναβάθμιση του συρμού. Το στηρίξαμε απόλυτα, ακόμη και με τη ζωή μας… Πού να φανταστούμε τον κίνδυνο που διατρέχαμε εμείς για τα παιδιά μας κάθε φορά. Οι μηχανοδηγοί που γνώριζαν, έστελναν υπομνήματα, όχι πως άλλαζε και κάτι. Φανταστείτε να είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοτωθούν. Ακόμη η ανώτατη ποινή φαντάζει άδικη», σημείωσε.
Η ομιλία της κας Καρυστιανού, παρουσία συγγενών θυμάτων, προκάλεσαν συγκίνηση στους παρευρισκομένους της εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι τη χειροκρότησαν όρθιοι μόλις ολοκλήρωσε.