SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Αφιέρωμα στην Ποίηση…Μάρω Βουδουρόγλου Βλαχάκη

2023-12-31 11:56:55
Αφιέρωμα στην Ποίηση…Μάρω Βουδουρόγλου Βλαχάκη

 Τόσο Καλλιτέχνης! Δε θυσιάζω στο βωμό της τέχνης ούτε τον φίλο ούτε τον εχθρό μου. Πώς να μου βάλουνε δόξας στεφάνι αφού δεν σκύβω ούτε στον εαυτό μου. Γνωστή ποτέ ας μη γίνει η ζωή μου κι εγώ ας γίνω τόσο καλλιτέχνης όσο που να μην χάσω την ψυχή μου. Η Μάρω Βουδούρογλου Βλαχάκη γεννήθηκε και ζει στη Σκόπελο. Ο πατέρας της Γιάννης Βουδούρογλου, Κωνσταντινοπολίτης στην καταγωγή ήρθε στη Σκόπελο από την Αγία Άννα Β. Εύβοια και υπηρέτησε ως Δημόσιος υπάλληλος στο νησί, μητέρα της, η Κεφαλοννίτισσα και Βολιώτισσα στην καταγωγή, Κληματιανή Αθηνά Ιωάννου. Έχει μία κόρη την Αθηνά και τρεις εγγονές, τη Μάσσα την Έρρικα και την Νίκη. Η Μάρω τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου και την Επαγγελματική Σχολή Αγγλικών σπουδών ΚΛΙΜΕΝΣ, με άριστα. Είναι μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος ΕΛΒΕ, Επίτιμο μέλος της ΕΘΟΣ- ΤΑΚΗΣ ΜΟΣΧΟΣ και Ιδρυτικό μέλος και Κριτής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης Σκοπέλου "Καισάριος Δαπόντες". Από τα επτά της χρόνια αρχίζει μαθήματα ακορντεόν με πρώτο της δάσκαλο τον Απόστολο Βλαχάκη, μελετώντας τον κόσμο της κλασσικής μουσικής, στο Βόλο και Αμερική, για δεκαοκτώ χρόνια. Οι ευαισθησίες της ποιήτριας έχουν κατά καιρούς εκφραστεί μέσω της ζωγραφικής δείγμα της οποίας είναι και το εξώφυλλο του βιβλίου της, της μουσικής με την οποία έντυσε μερικά από τα ποιήματά της, αλλά και της κεντητικής τέχνης, την οποία έμαθε από την Κληματιανή γιαγιά της. Με σχέδια δικής της έμπνευσης εκφράζει τις ευαισθησίες της στο πανί με τη βελόνα. Ως αυτοδίδακτος ζωγράφος εμφανίζεται σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στη Σκόπελο και στο Βόλο. Και ενώ εκθέτει τα έργα της στη ζωγραφική και στην κεντητική, δεν τολμά να δημοσιοποιήσει αυτά που γράφει παρά μόνο μερικούς στίχους της που μελοποιεί η ίδια. Το 2008 η Μάρω κάνει την παρουσία της αισθητή στον κόσμο της ποίησης μιας και αποφασίζει να τα δημοσιοποιήσει μετά την θερμή αντιμετώπιση και ενθάρρυνση που είχε για την προσπάθειά της στη συγγραφή από δύο εκλεκτούς ανθρώπους. Τον κύριο Δημήτρη Νόλλα και την κυρία Μαρία Δελίτσικου Παπαχρίστου. Αποφασισμένη πια συμμετέχει στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου Ωδείου Φουντούλη, του 2008. Η συγκομιδή τρία άριστα, τρία Α! Βραβεία ένα για κάθε ποίημα συμμετοχής της. Για το ένα από τα ποιήματα η επιτροπή συνόδευσε το άριστα με τρία θαυμαστικά και το χαρακτηρισμό «το απόλυτο ποίημα». Την βραδυά της βράβευσης της, την ακούμε να λέει. " Είμαι ευτυχής, γιατί απόψε, με τις τρεις βραβεύσεις μου, φυτρώνουν τρία ακόμα μικρά φυλλαράκια στο αιωνόβιο δέντρο του πολιτισμού του τόπου μου, τη Σκόπελο".

Το 2008 κατά την 1η συνάντηση Μουσικής και Ποίησης Βόλου που διοργανώνει το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΩΔΕΙΟ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ»

της απονέμεται το Α! Ειδικό τιμητικό βραβείο για το εξαιρετικό έργο της στην Ποίηση και το πρώτο Ειδικό τιμητικό βραβείο για το βιβλίο της "ΦΩΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙ". Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον Διεθνή Διαγωνισμό INTERARTIA της INTERNATIONAL ART SOCIETY με το ποίημα «Πρωτομαγιά» και αποσπά το Α! Βραβείο. Στη συνέχεια το ίδιο ποίημα διαγωνίζεται με τα αντίστοιχα πρώτα πολλών άλλων χωρών, παίρνει και φέρνει στη Σκόπελο, το Α! Διεθνές βραβείο και χαρίζει στην δημιουργό τον Διεθνή τίτλο "Καλλιτέχνης της χρονιάς 2008", «Artist of the year 2008» στην κατηγορία Ποίηση. Από τότε και μετά βραβεύεται συνολικά 18 φορές. 18 νέα φυλλαράκια στο δέντρο του πολιτισμού του τόπου της, τη Σκόπελο. Βέβαια το πρώτο της βιβλίο μετά από έγκριση του συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη και αφιλοκερδώς έτυχε μιας εξαιρετικής παρουσίασης που έγινε στις 8-3-09 από τις Σκοπελίτισσες και φίλες της Ανθή Βαλσαμάκη, Μάγδα Μαυρογιάννη και με κεντρική ομιλήτρια την κα. Μαρία Δελήτσικου-Παπαχρίστου. Στις 27/5/2009 της απονέμεται περγαμηνή "τιμής ένεκεν" από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και στις 23 /1/10 Έπαινος από την Ένωση συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης. Στις 10/4/2009 αποκτά την ταυτότητά της ως μέλος του ομίλου Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας, της ΟΥΝΈΣΚΟ και ως μέλος της, παρουσιάζει την ποιητική της συλλογή στη Σκιάθο

 

στην εκδήλωση «Σμαραγδένιες Σποράδες της Τέχνης και του πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε στις 23/7/09 όπου και τιμήθηκε με έπαινο από την Ουνέσκο και με ευχαριστήρια επιστολή του πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Σκιάθου   τις 14 Νοεμβρίου 2009 στη 2η συνάντηση Ποίησης και Μουσικής Βόλου, ως ομιλήτρια, αυτή τη φορά, τάσσεται υπέρ της μελοποιημένης Ποίησης με το ποίημά της "Τί τραγούδια;" Το 2014 βραβεύεται με Έπαινο για τη συμμετοχή της στον πρώτο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας "Ο Τόπος μου" για το διήγημά της "Της Σεβαστής τ` αρώματα". Από το 2012 συμμετέχει στην ίδρυση και γίνεται μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης "Καισαράριος Δαπόντες" στη Σκόπελο. Ως μέλος των 100.000 Ποιητών του κόσμου, συμμετέχει με ποιήματά της, στις ετήσιες Εκδηλώσεις στη Σκόπελο και στον Βόλο, εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν τη διαμαρτυρία των ποιητών για τους πολέμους, τη βία την πείνα, τον αναλφαβητισμό, την ανισότητα.

 

Αυτά της τα ποιήματα περιέχονται στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Αμερική. Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες και σε περιοδικά και δημοσιεύονται Ποιήματά της. Το ποίημά της "Ελευθερία Ελλάδα, Φως", είναι η συμμετοχή της στην Διεθνή Επετειακή Ανθολογία 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία εκδίδει η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών.

Επίσης, το ποίημά της για τη Θεσσαλία "Θυμίζεις γη" με εικονογράφηση της εγγονής της Μάσσας περιέχεται στην πρόσφατη έκδοση του περιοδικού "Αρνί" Το ποίημά της "Το δώρο" το περιλαμβάνει στην πρώτη του σελίδα, το βιβλίο "Το στερνό ρομάντζο" του συγγραφέα Νίκου Διαμαντακου. Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από την ίδια και πολλούς καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Από τον Γιώργο Φουντούλη, τον Νίκο Λαρυγγάκη, τη Μαρία Αναστασοπούλου, τον Γιάννη Ιωαννίδη και πρόσφατα από τον Παναγιώτη Αστεριάδη. Επίσης, ο Άγγλος συνθέτης και πιανίστας David Lane εμπνευσμένος από την ποίησή της, γράφει κλασσική μουσική για πιάνο για το ποίημά της "Εκείνο το φιλί" και το περιλαμβάνει στο βιβλίο του "A Skopelos Notebook " το οποίο κυκλοφορεί στην Αγγλία. Από το 2010 εμφανίζονται μαζί με τον David Lane σε εκδηλώσεις στη Σκόπελο καθώς και στο Ναυτικό μουσείο στην Αλόννησο. Το ποίημά της "Νιώθω έρωτα" το πρωτοακούμε στο "Θέατρο Βράχων" μελοποιημένο από τον Συνθέτη Κωνσταντίνο Τζόλο και με ερμηνεύτρια την Σοπράνο Κάτια Πάσχου. Μετά από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, "Φως δαμασκηνί", γράφει μονολόγους και το θεατρικό έργο, γραμμένο στην ντοπιολαλιά μας, "Καφές παρηγοριάς" για την Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Σκοπέλου ΕΘΟΣ-ΤΑΚΗΣ ΜΟΣΧΟΣ και που ως βιβλίο κυκλοφορεί με Dvd της παράστασης και με την αφιλοκερδή επιμέλεια, όπως όλα τα βιβλία της, του φίλου Α Κεσμετζή πάντα με αυτοέκδοση. Φέτος αποφασίζει να εκδώσει ένα ακόμη βιβλίο της, με Ποίηση και ένα με Στίχους - Ποιήματα - Πεζά. Προσεχώς... Επιμέλεια: Μάχη Σταματάκη & Γιώργος Κεχριώτης