«Πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας, που θα περιλαμβάνει το αντιπλημμυρικό σχέδιο, με λύσεις βασισμένες στη φύση και θα στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Είναι ένα στοίχημα για να λάβεις μέτρα πρόληψης. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Και η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Στοίχημα όχι για μέτρα καταστολής όταν έχει ήδη συμβεί η ζημιά αλλά για τα μέτρα πρόληψης, που δεν αφορούν μόνο τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές αλλά το σύνολο. Από την ποιότητα του νερού, του αέρα, την ποιότητα της ζωής μας”, τόνισε ο κ. Κουρέτας, μιλώντας για ένα σχέδιο που θα επικεντρωθεί κυρίως στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν και την πραγματικότητα της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες. Η Πολιτική Προστασία στηρίζεται στη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάλυση των στοιχείων και την πρόληψη με στόχο να διασφαλιστεί ένα επίπεδο ετοιμότητας», τόνισε ο κ. Λεοντάρης, επικεντρώνοντας στην κουλτούρα της συνέργειας, με παράλληλη ενδυνάμωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά βάζοντας στο κάδρο και την προσωπική ευθύνη των πολιτών.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, για την οποία διατήρησε τις επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητά της, καθόσον διαπνέεται από ένα έντονο συγκεντρωτισμό και ανάθεση ευθυνών που δε συνοδεύονται από πόρους και αρμοδιότητες αλληλοκαλυπτόμενες και διεσπαρμένες σε διάφορους φορείς και όργανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι και η Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπολείπεται σε στελέχωση, σε μέσα, σε σύγχρονη τεχνολογία και σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες λειτουργίας και αντίδρασης.
«Καλούμαστε να μελετήσουμε και να αναλύσουμε κρίσιμους παράγοντες που συμβάλλουν στις καταστροφές… Η λίστα με τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν είναι συμπληρωμένη, αν συμβεί λοιπόν ξανά το κακό θα οφείλεται σε παλιά λάθη», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η Πολιτική Προστασία καλείται να μπει σε μια διαδικασία μετεξέλιξης και όχι αναδιάρθρωσης ή αναδιοργάνωσης.
«Κάθε αλλαγή δημιουργεί αναστάτωση, ωστόσο θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, με στόχο έναν σχεδιασμό για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», κατέληξε ο κ. Λεοντάρης, μιλώντας για έναν σχεδιασμό για το μέλλον με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και την αξιοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης «το όραμα του κ. Κουρέτα, αποβλέπει στη δημιουργία ενός κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών. Σκοπεύει στο να δημιουργήσει μια ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη Περιφέρεια, όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται ασφαλές και θα υποστηρίζεται σε περιόδους κρίσης», ενώ παρουσιάστηκε μια γενικότερη ιδέα της συγκρότησής της, η οποία προφανώς θα συζητηθεί και θα τεθεί υπόψιν των περιφερειακών οργάνων για έγκριση.
Ε.Π.
ΦΩΤΟ: Λεωνίδας Τζέκας // LarissaPress