ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2023-02-25 11:44:27
Περιμετρικά των Β. Σποράδων υφίστανται πολλά και μικρά ανενεργά ηφαίστεια όπως τα Λιχαδονήσια στη Β. Εύβοια και οι Μικροθήβες στο Νομό Μαγνησίας. Στη Σκύρο υπάρχει το ηφαίστειο Μπάρες. Στις υπόλοιπες Σποράδες υφίστανται ηφαιστειακές δομές στις νησίδες Ψαθούρα και Ψαθουροπούλα.
Η Ψαθούρα είναι το βορειότερο απ’ όλα τα νησιά του συμπλέγματος των Σποράδων. Το όνομά της προέρχεται, μάλλον για το σχήμα της, από τη λέξη ψάθα. Έχει διάμετρο 2χιλ και έκταση 2 τ.χ. Απέχει από τα Γιούρα 8 μίλια. Είναι πεδινή με μεγαλύτερο υψόμετρο μόλις τα 14 μέτρα στα βόρεια. Θυμίζει τα αναδυόμενα νησιά του αρχιπελάγους της Πολυνησίας.
Από το 1895, μετά το ναυάγιο ενός Δανέζικου πλοίου, διαθέτει ένα από τους μεγαλύτερους φάρους στο Αιγαίο με πύργο ύψους 25 μέτρων. Είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία και Σκοπελίτες τεχνίτες για λογαριασμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1987 ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτουργεί μόνος του (χωρίς φαροφύλακες) ως ηλιακός, µε χαρακτηριστικό µια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα. Η φωτοβολία του σήμερα φτάνει τα 17 ναυτικά µίλια..
Η Ψαθούρα αποτελεί ηφαίστειο που λειτούργησε κατά την Πλειόκαινο περίοδο. Το έδαφός της είναι γαιώδες και αρκετά εύφορο, ενώ υπάρχει και λίγο πηγαδίσιο νερό. Στη νότια πλευρά του νησιού και σε βάθος 10-17μ Καλύμνιοι δύτες είχαν αναφέρει ότι βρίσκονται ερείπια πόλης. Το τοπίο της είναι εντελώς διαφορετικό απ’ το υπόλοιπα ερημονήσια ενώ η άσπρη αμμουδιά στην παραλία «Μανδράκι» στα νότια που έρχεται σε αντίθεση με τους μαύρους βράχους της πίσω πλευράς.
Παρότι ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ) που δημιουργήθηκε, με το Προεδρικό Διάταγμα του 1992, κυρίως για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας , χρησιμοποιείται ακόμα ως Πεδίο Βολής!
Από τη Ψαθούρα φημολογείται πως πέρασε η Αργώ και ότι ο Ιάσονας έστησε βωμό προς τιμή της θεάς Χρυσής (Αθηνάς) που φύλαγε τα θαλασσινά περάσματα και τον Ελλήσποντο. Τη θεά έπρεπε αργότερα να εξευμενίσουν οι Έλληνες για να φτάσουν στην Τροία. Το βωμό γνώριζε μόνο ο βασιλιάς της Μαλίδας (Μαγνησίας) Φιλοκτήτης κι οδήγησε το στόλο τους εκεί…
Επίσης, σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει ότι στο νησί έφτασε και ο Μίκυ με τον Γκούφη!…:
https://old.skiathoslife.gr/oi-sporades-ston-kosmo-tis-disney-grafei-o-giorgos-sanidas/
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ