ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2023-01-28 09:28:49
Ο κτηματίας Κων/νος Μωραΐτης διετέλεσε τρεις φορές δήμαρχος Σκιάθου : 1866-1870, 1874-1789 και 1891- 1895. Κατά το τέλος της δεύτερης θητείας του, στις 8-3-1879, δημοσίευσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΥΒΟΙΑ (τεύχος ν. 166) του Γεωργίου Ν. Φιλάρετου επιστολή- απάντηση στον κ. Αγγελή εκδότη της εφημερίδας «Ελληνικός λαός» διότι ανώνυμος συντάκτης της τελευταίας τον κατηγόρησε άδικα για την εμπλοκή του στην ερωτική υπόθεση του «ευγενούς ερωτύλου γέροντα» υποτελώνη Σκοπέλου κου Κουτσογιανόπουλου.
Ο εν λόγω κύριος καταχράσθηκε της φιλοξενίας καλής οικογένειας της Σκοπέλου και έπεισε το δεκαεξάχρονο τέκνο της να τον ακολουθήσει στην Αθήνα όπου και θα έπαιρνε μετάθεση. Η κόρη αποδέχτηκε να δραπετεύσει από το σπίτι της διότι, κατά τα λεγόμενά της στο δήμαρχο της Σκιάθου, «ο πατήρ της δεν την μεταχειρίζετο καλώς».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 30 Ιανουαρίου του 1879 ο υποτελώνης Σκοπέλου έστειλε κρυφά την ανήλικη ερωμένη του στη Γλώσσα με μισθωμένη βάρκα κι από εκεί στη Σκιάθο. Στις 3/2 την ανακαλύπτει απ’ την αστυνομία ο δήμαρχος, την ανακρίνει και τελικά την στέλνει στην οικογένεια του πρεσβυτέρου των ιερέων όπου και «μεταμελήθη και ενόη να επανέλθη εις την πατρικήν της οικίαν».
Στο μεταξύ, με το ατμόπλοιο κατέφθασε στη Σκιάθο ο Κουτσογιαννόπουλος και προσκλήθηκε από τη μικρή στο δημαρχιακό κατάστημα για να του πει πως άλλαξε γνώμη και να του ζητήσει χρήματα για την επιστροφή της στη Σκόπελο. Η συνάντηση των δύο εραστών γίνεται όντως και σε χρόνο που λείπει ο δήμαρχος Σκιάθου από τη δημαρχία, παρουσία του γραμματέα και του κλητήρα.
Στη συνέχεια ο υποτελώνης βρήκε τον δήμαρχο και του διαμαρτυρήθηκε λέγοντάς του πως ο γραμματέας τον απείλησε για να μην αντιδράσει στην απόφαση της κοπέλας! Ο δήμαρχος μεσολάβησε να λυθεί ειρηνικά η διαμάχη, πλην όμως ο μεν Κουτσογιαννόπουλος αφέθηκε ελεύθερος να τριγυρνά στην πόλη με τον συναδέλφό του υποτελώνη Σκιάθου και τον ειρηνοδίκη μέχρι να έλθει το ατμόπλοιό για τον Πειραιά, η δε κόρη επανακλείστηκε στην οικία του ιερέα, καθώς, όπως έγραψε ο δήμαρχος, «δεν φαίνεται απαρεσκομένη (ούτε) εις τας θωπείας των νέων» με τους οποίους στην αρχή περιπλανιόταν «εν ταις αγυιαίς της πόλεως». Όλα φαίνεται να τελειώνουν στις 6/2 που επέστρεψε τελικά, συνοδεία εθνοφυλάκων, η ανήλικη στη Σκόπελο.
Ο Κουτσογιαννόπουλος όμως, διά του κου Αγγελή του «Ελληνικού λαού», επανήλθε παραποιώντας την αλήθεια. Τότε ο δήμαρχος του γνωστοποιεί, μέσω της εφημερίδας ΕΥΒΟΙΑ, πως προτίθεται πλέον να μεταβεί στον εισαγγελέα για να ζητήσει από το Υπουργείο των Οικονομικών να τον παύσει και να τον αφήσει «ελεύθερον να επιδιώκει την κατάκτησιν καρδιών, ή να μετέρχηται τον ιατρόν, αφού κατόρθωσε εν τω τυχοδιοκτικώ βίω να έχη εις χείρας του δίπλωμα ιατρού, λαβών αυτό από τας εν Κ/πολη οθωμ αρχάς.»
Και κλείνει ο δήμαρχος την επιστολή του με τα εξής:
«Φρονώ ότι η Ελλάς δεν έχει ανάγκην υπαλλήλων οίτινες να έχωσι επάγγελμα το εισάγειν το μίσος και την διαφθοράν εις τας οικογενείας αίτινες έσχον την καλωσύνην να φιλοξενήσωσιν αυτούς».
Εν ολίγοις, μια χαρά τα λέει ο δήμαρχος στο έγγραφό του στην ΕΥΒΟΙΑ με τη διαφορά πως αν δεν αποθρασυνόταν ο υποτελώνης να ζητά και τα ρέστα με το δημοσίευμα του Ελληνικού λαού, ο δήμαρχος και οι κοινωνίες των δύο νησιών των Σποράδων θα είχαν κλείσει το θέμα της αποπλάνησης μιας ανήλικης ως μη γενόμενον….
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ