Παυλόπουλος στον Τούρκο ΥΠΕΞ: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ε.Ε. και θα τα υπερασπιστούμε (13 εικόνες)
2017-08-18 10:13:00
Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τον Αλμυρό στην δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι τα σύνορα της χώρας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία η Ελλάδα θα υπερασπιστεί και τόνισε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ είναι ανιστόρητες. . Ο κ. Παυλόπουλος είδε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ως πιστή επανάληψη έωλων θέσεων και απόψεων που σταθερά προβάλλει η Αγκυρα προκειμένου να στηρίξει τις επιδιώξεις της που δεν εδράζονται πουθενά. » Όχι μόνο υπάρχουν σύνορα της Ελλάδας, αλλά τα σύνορα αυτά είναι επαρκώς καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να τα υπερασπιστούμε και εν ονόματι της Ιστορίας μας, αλλά και εν ονόματι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας το σκεφτούν λοιπόν εκείνοι οι οποίοι κάνουν ανιστόρητες δηλώσεις και ακολουθούν ανιστόρητες τακτικές σχετικά με τα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο. Και όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική, να το γνωρίζουν ότι απομονώνονται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διεθνή κοινότητα. Σε ότι αφορά εμάς τους Έλληνες, τα παρακολουθούμε αυτά, αλλά τους απαντούμε: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις, και κυρίως ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την Ιστορία μας».
Διευκρινίζουμε, για πολλοστή φορά, τα έξης ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στηρίζουμε σταθερά την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Από τις οποίες προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας – που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα. Συνακόλουθα, κάθε είδους συμπεριφορές ή δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και θέτουν φραγμούς στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωση της με δική της, αποκλειστικώς, ευθύνη», είπε.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αλμυρού.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική του δήμου για την στήριξη των αδυνάτων και δήλωσε πως η χώρα θα προχωρήσει εάν όλοι βάλουν στο περιθώριο το «εγώ» και προβάλλουν το «εμείς». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα διδάγματα που ο τόπος έχει παραδώσει πρέπει να αναδεικνύονται και αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής και το ρόλο που έπαιξε ο λαός στους αγώνες για να μεγαλώσει η Ελλάδα.
Επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην παλαιά Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς
Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την παλαίφατη και ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, στην είσοδο της οποίας τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, φέρων το ιερό Ευαγγέλιο, επικεφαλής του ιερού Κλήρου της Περιφέρειας Αλμυρού, και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Νυμφοδώρα, επικεφαλής της Αδελφότητας.
Ακολούθησε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, στο τέλος της οποίας ο Μητροπολίτης προσφώνησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην μεγάλη εκκλ/κή και εθνική προσφορά της Μονής, αλλά και στον μεγάλο σεισμό του 1980, που της προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και οδήγησε στην εγκατάλειψή της και στην μετεγκατάσταση της αδελφότητας στη νέα Μονή, που χτίστηκε πλησίον της παλαιάς. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες του για την αποκατάσταση της Μονής, από την έναρξη της Ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη και τόνισε τα εξής:
«Τό παλαιό μοναστηριακό συγκρότημα, πού εἶδε ἀνά τούς αἰῶνες τόσες θαυματουργικές ἐπεμβάσεις τῆς Παναγίας μας καί παρηγόρησε σέ ἐθνικές συμφορές τόν λαό μας, μπῆκε στήν καρδιά μας. Θεωρήσαμε πώς χρέος μας ἦταν νά φροντίσουμε γιά τήν ἀποκατάστασή του, ὥστε νά ἀποδοθεῖ πάλι στόν λαό μας λειτουργικό, ὄχι βέβαια, πλέον, ὡς τόπος μοναστικῆς ἀσκήσεως, ἀφοῦ πιά ἡ Ἀδελφότητα εἶναι ἐγκατεστημένη στή νέα Μονή, ἀλλά μέ νέα χρήση, πού νά συνάδει μέ τούς ἁγίους σκοπούς τῆς Ἐκκλησίας μας.
Παλαίψαμε μέ ὅλες μας τίς δυνάμεις, πρός ὅλες τίς κατευθύνσεις, τοπικούς παράγοντες καί κρατικούς φορεῖς. Ζητήσαμε τή βοήθεια τῆς ἑλληνικῆς Πολιτείας γιά τήν ἀποκατάσταση αὐτοῦ τοῦ ἐξαίρετου μνημείου. Λάβαμε πλεῖστες ὑποσχέσεις, πού, μέ πόνο τό λέγουμε, ἀποδείχθηκαν ἕωλες. Μέ ἀπορία καί παράπονο διερωτηθήκαμε γιά τόν λόγο τῆς ἀδιαφορίας πρός τόν πολύτιμο αὐτό πνευματικό θησαυρό τῆς πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς τῆς πατρίδος μας. Δέν στάθηκε δυνατόν νά βροῦμε ἀπάντηση στό εὔλογο ἐρώτημά μας.
Σήμερα, μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ καί τῆς Παναγίας μας, ἔχουμε ἤδη δρομολογήσει τίς προσπάθειές μας, ἀναλαμβάνοντας μόνοι μας, ὡς τοπική Ἐκκλησία, παρά τό βάρος τοῦ ἐκτεταμένου φιλανθρωπικοῦ μας ἔργου, τό τεράστιο αὐτό ἐγχείρημα, μέ τή συναντίληψη τοῦ ὑλικά φτωχοῦ, ἀλλά σέ ἔργα εὐσέβειας πλούσιου λαοῦ μας…».
Στο τέλος της Δοξολογίας ο κ. Ιγνάτιοςς προσέφερε, εκ μέρους της μονης, στον κ. Παυλόπουλο το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, είς ανάμνησιν της ιστορικής επισκεψεώς του στην Μονή.
Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης και η Ηγουμένη ξενάγησαν τον κ. Πρόεδρο στους χώρους της Μονής, όπου επιτελούνται τα έργα της αναστήλωσης του μνημείου και ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την χαρά και την ευαρέσκειά του για την πρόοδο των εργασιών και ευχήθηκε για την σύντομη ολοκλήρωση τους.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Αλμυρό: «όταν αγνοούμε την συμπόρευση του Έθνους μας με την Ορθοδοξία αδικούμε την ίδια την ιστορία»
Ακολούθως, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε την νέα Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, όπου προσκύνησε την Θαυματουργή Εικόνα και το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ προέβη και στην ακόλουθη αποκλειστική, προς το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, δήλωση: «Αποτελεί για μένα μια σημαδιακή στιγμή στη σταδιοδρομία μου και ιδίως στη θητεία μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας αυτό το προσκύνημα, που γίνεται σε ένα από τα παραδοσιακότερα και λαμπρότερα μνημεία της Ορθοδοξίας μας. Εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό που όλοι πρέπει να ομολογούμε: τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο Έθνος μας και την ιστορία του και στην Χριστιανοσύνη και ιδίως στην Ορθοδοξία. Αυτή η διαπίστωση δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση το ότι πρέπει να σεβόμαστε την θρησκευτική ελευθερία και την προσωπικότητα του καθενός. Αυτός ο σεβασμός υπάρχει και είναι σύμφυτος με το Ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική Δημοκρατία. Αλλά από την άλλη πλευρά, τόποι σαν κι αυτόν μας δείχνουν ότι όταν αγνοούμε την σύμπλευση και συμπόρευση του Έθνους μας με την Ορθοδοξία αδικούμε την ίδια την ιστορία. Και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πράξουμε, πολλώ μάλλον, όταν τόποι σαν κι αυτόν μπορούν να μας εμπνεύσουν για την επιτέλεση του χρέους για το μέλλον και για όλους εκείνους που έχουν τις πολιτικές ευθύνες, αλλά και για όλο το λαό μας. Και πάλι εύχομαι να ξαναγυρίσω εδώ, να ζήσω τα εγκαίνια της Μονής κι εύχομαι τούτο το προσκύνημα εδώ να είναι παραμυθία για όλο τον κόσμο αυτές τις δύσκολες στιγμές».
e-thessalia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ