Το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας οργανώνει διάλογο για τις γυναικοκτονίες
2022-08-05 13:58:20
Ανοίγουμε διάλογο για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία. Απαιτείται λήψη άμεσων μέτρων.
Η έκρηξη περιστατικών γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφεται, ειδικά κατά τη περίοδο της πανδημίας, αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση που φέρνει η οδυνηρή συχνότητά τους, αυτή δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε μέτρα που θα πάψουν να προδίδουν την εμπιστοσύνη των γυναικών στην πολιτεία.
Την εβδομάδα που πέρασε μετρήσαμε 3 γυναικοκτονίες σε 48μόλις ώρες. Αυτές όπως και τόσες άλλες στη χώρα μας και ανά τον κόσμο, συνιστούν ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, μιας και διαπράττονται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού ελέγχου στα σώματα αλλά και τις επιλογές των γυναικών. Η γυναικοκτονία επί πολλά χρόνια συγκαλύπτονταν πίσω από τα εγκλήματα «τιμής», και στην πρόσφατη ιστορία πίσω από τον όρο «εγκλήματα πάθους». Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει υπογραμμίσει πως είναι ανάγκη να προστεθεί ειδική διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, που θα καθιστά τη γυναικοκτονία διακριτό έγκλημα, ενώ για το ζήτημα έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή τον περασμένο Μάιο.
Οι αποκαλύψεις ότι πολλές από τις γυναίκες που βρήκαν το θάνατο από τα χέρια των συντρόφων τους, είχαν απευθυνθεί στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη και στις κοινωνικές υπηρεσίες, καταδεικνύει ότι για διάφορους λόγους ΔΕΝ λειτουργεί, στον απαιτούμενο τουλάχιστον βαθμό αποτελεσματικότητας, το σύστημα προστασίας και πρόληψης αυτών των εγκλημάτων. Δυστυχώς, τη διαπίστωση επιβεβαιώνει πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, που αναφέρει ότι το υπάρχον σύστημα υποστήριξης των γυναικών, κατακερματισμένο και υποστελεχωμένο, όχι μόνο δεν πετυχαίνει να τις ενθαρρύνει να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο εξαρτητικών σχέσεων για οικονομικούς, πολιτισμικούς και κοινωνικούς λόγους που πολλές φορές φτάνουν στα όρια της «ομηρείας», αλλά είναι ανίκανο, ακόμα και όταν κάνουν το βήμα της καταγγελίας, να τις προστατέψει αποτελεσματικά.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αξίες του για μια δίκαιη κοινωνία, ανοίγει επίσημα το διάλογο στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος, https://digitalsociety.gr/ και καλεί όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη, να συμβάλλουν με απόψεις και προτάσεις για το θέμα. Είναι ανάγκη ως κοινωνία και ως πολιτεία, να συνδιαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο το οποίο θα προλαμβάνει, θα εκπαιδεύει μέσω του σχολείου, θα προστατεύει και θα αποτρέπει, αλλά και θα αποδίδει ποινές σωφρονισμού στους θύτες υπό το πρίσμα των χαρακτηριστικών της έμφυλης διάκρισης. To ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά πρωτοστατήσει στην καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων. Δεν ξεχνάμε ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συστάθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, παράλληλα με την εφαρμογή ενός καινοτόμου και επαναστατικού, για τα τότε δεδομένα, οικογενειακού δικαίου.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση για τη πανελλαδική πρωτοβουλία της παράταξης, η Ν.Ε. Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, υπενθυμίζει ότι ταυτόχρονα με το πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης όπως η τηλεφωνική γραμμή 15900 και η ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας, ο αριθμός 100 της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τοπικό επίπεδο, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να απευθύνονται στον Ξενώνα Φιλοξενείας Βόλου που λειτουργεί από το 2013 στην ηλεκτρονική διεύθυνση xfkg.dvolou@gmail.com, αλλά και σε φορείς όπως:
- Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας: 2410535840 & larisa@isotita.gr
- Ελληνική Κοινωνική Μέριμνα – Παράρτημα Βόλου: 24210 25489, 24210 25256 (Γραμμή SOS)
- Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Βόλου: 2421353145, 2421353146, 2421353147, 2421353148
- Φορείς υποστήριξης γυναικών, οικογένειας και παιδιών αλλά και σε Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν στους Δήμους του Νομού.
Δεσμευόμαστε, να συγκαλέσουμε σύντομα ανοιχτό διάλογο δια ζώσης με συμμετοχή αρμόδιων φορέων και επιστημόνων στη περιοχή μας.
Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου. Σήμερα είμαστε μαζί, για να διαμορφώσουμε τις ολιστικές πολιτικές - αφετηρία της εξάλειψης των γυναικοκτονιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν απευθείας στον διάλογο από τον σύνδεσμο https://digitalsociety.gr/eimaste-mazi-sou/.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ