SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Που θα στηθεί ο σταθμός φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου – Οι εναλλακτικές προτάσεις για τον Παγασητικό

2022-06-16 15:08:29

Η Mediterranean Gas A.E. παρουσίασε, σε επίσημη εκδήλωση που διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», την πλωτή μονάδα εισαγωγής, αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου «ΑΡΓΩ» στον Βόλο, με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), κ. Mohammad Sanusi Barkindo.

Το FSRU «ΑΡΓΩ» είναι ένας σύγχρονος τερματικός σταθμός παγκόσμιας κλάσης, που σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024. Συνιστά μία νέα πύλη εισόδου στο κέντρο του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που θα διοχετεύει έως και 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας μας.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mediterranean Gas Α.Ε. κ. Βασίλειος Πετκίδης: «Το FSRU “ΑΡΓΩ” είναι ένα έργο στον Βόλο, για τον Βόλο, για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια ασφαλής και αξιόπιστη υποδομή, με πολύπλευρα και απτά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μας και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρώπη».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν η ΑΕ Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ κ. Mohammad Sanusi Barkindo, ο οποίος μίλησε για τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις και τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού που εκπροσωπεί τα πετρελαιοεξαγωγικά κράτη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστιες. Είδαμε πρόσφατα ότι οι πιέσεις που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών απαιτούν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης, ολοκληρωμένες και βιώσιμες λύσεις. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη υπενθυμίζουν έντονα τα πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχει ανάγκη για χρήση όλων των μορφών ενέργειας κατά τη μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαινέσω τη Mediterranean Gas που με προνοητικότητα ανέλαβε ένα τόσο επίκαιρο έργο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια και την ομαλή ενεργειακή μετάβαση».

Τον διεθνή ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, με τον οποίο η Mediterranean Gas Α.Ε. έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εκπροσώπησε ο κ. Jay Y. SongΑντιπρόεδρος, ExxonMobil LNG Market Development Inc. Ο κ. Song ανέφερε ότι: «Το LNG μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη της μετάβασης σε καύσιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να παρέχουμε αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια και LNG για την Ελλάδα και δυνητικά τις γειτονικές χώρες».

Η Mediterranean Gas Α.Ε., φορέας ανάπτυξης του FSRU «ΑΡΓΩ», έχει λάβει άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχει εγγραφεί στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Έχοντας ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, η εταιρεία προχωράει στην οριστικοποίηση του τεχνικού σχεδιασμού, με στόχο την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών εντός του 2022.

Η χωροθέτηση και οι εναλλακτικές προτάσεις

Το ARGO FSRU πρόκειται να εγκατασταθεί εντός του λιμένα Βόλου, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή “Πευκάκια” και θα είναι ορατό από πολλά σημεία της παραλίας. Η εταιρεία αναμένει από το Υπουργείο να εγκριθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και να εκδοθούν οι τελικές άδειες για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheNewspaper.gr, αυτή δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, καθώς ο χώρος των Πευκακίων, ίσως να μη θεωρηθεί ο καταλληλότερος για την ανάπτυξη μίας τέτοιας δραστηριότητας. Στελέχη του Υπουργείου αναφέρουν στο TheNewspaper.gr ότι πιθανότατα να δούμε αλλαγές στην τελική χωροθέτηση του έργου και ήδη έχουν προταθεί στην εταιρεία εναλλακτικές λύσεις, που δε θα πηγαίνουν κόντρα στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες στο παιχνίδι μπαίνει και η περιοχή του Αλμυρού και η περιοχή του Αγίου Στεφάνου (Σωρού). Δείτε χάρτες με τη σημερινή προτεινόμενη χωροθέτηση: ab   Πηγή:thenewspaper.gr