ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ Ή ΜΑΝΤΡΑΚΙ | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2017-07-29 09:15:56
Ο Ξακουστός Πέρσης Αυτοκράτορας Ξέρξης Α, διάδοχος του Δαρείου, κατεβαίνοντας με το στόλο του στη δεύτερη εκστρατεία κατά των Ελλήνων, μετά την ταπεινωτική ήττα στο Μαραθώνα δέκα χρόνια πριν, άραξε στο Μαντράκι περιμένοντας το στρατηγό του Μαρδόνιο που ερχόταν με το στρατό απ' τη ξηρά, προκειμένου ν' ανταμώσουν στο ύψος των Θερμοπυλών και να συντονίσουν τις επιθέσεις τους σε Αθήνα και Σπάρτη.
Τότε οι Σκιαθίτες με φρυκτωρίες (πυρσούς) ειδοποίησαν τους Έλληνες που περίμεναν στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας και στα στενά της Φθιώτιδας με εντολή του παμπόνηρου Θεμιστοκλή.
Η συνέχεια είναι γνωστή: Στα τέλη Αυγούστου του 480 π.Χ, ο περσικός στόλος συγκρούστηκε με τον Αθηναϊκό στο Αρτεμίσιο κι ο Θεμιστοκλής, με τακτική σποραδικών αψιμαχιών, του προξένησε ζημιές για να τον οδηγήσει και να τον αποτελειώσει στην περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Παράλληλα, γράφτηκε στις Θερμοπύλες το έπος του Λεωνίδα και των τριακοσίων Σπαρτιατών...
Οι Σκιαθίτες λοιπόν μπορούν να υπερηφανεύονται για τη συμμετοχή τους στους Περσικούς Πολέμους!
Το πόσο έμεινε ο Ξέρξης στο Μαντράκι και τι επιπτώσεις είχε η παραμονή του στους κατοίκους του νησιού, είναι άγνωστο. Σίγουρα όμως παρέμεινε για πολλούς μήνες αφού γνωρίζουμε πως ύψωσε στον ύφαλο Λευτέρη, (αρχ Μύρμηξ), αλεώριο (ψηλό πύργο) που είναι ο πρώτος γνωστός στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Το έκανε αυτό γιατί πλήγηκε στο σημείο και γενικά, από σφοδρές θαλασσοταραχές στο μπουγάζι, όπου εικάζεται πως έχασε εκατοντάδες πλοία!
Ένα άλλο στοιχείο που ίσως σχετίζεται με το γεγονός της παραμονής του, είναι το ό,τι ως και τον 19ο αιώνα, σέρβιραν στους γάμους στη Σκιάθο, περσικό πιλάφι!...
Το σίγουρο είναι πως ο κόλπος που επέλεξαν οι Πέρσες για να σταθμεύσουν στο νησί, ο οποίος ονομάστηκε και προς τιμήν του βασιλιά τους. 'Λιμάνι του Ξέρξη', είναι από τους ωραιότερους της Σκιάθου.
Διαθέτει μοναδική ακρογιαλιά την οποία αξίζει να ψάξει κανείς ξεκινώντας απ' τα μισά της λίμνης των Κουκουναριών και περπατώντας στο αμμουδερό μονοπάτι κάτω απ' τον ίσκιο των πανύψηλων δέντρων, για είκοσι περίπου λεπτά.
Μετά απ' αυτή τη δροσερή διαδρομή, θα βγει στο ανεμοδαρμένο Μαντράκι όπου οι θάμνοι και τα δέντρα είναι γερτά απ' τους αέρηδες και στην ανοικτή ακτή θα χαρεί τους αμμόλοφους και τα πεντακάθαρα νερά...
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ