Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την Ημέρα Μνήμης των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς
2022-04-04 12:52:20
Κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης η Κερασιά, το γραφικό χωριό του Δήμου Ρήγα Φεραίου ονομάστηκε «Ανταρτομάνα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί 78 χρόνια πριν έγινε το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης, ο τόπος συγκέντρωσης και διοχέτευσης ανταρτών προς άλλες κατευθύνσεις, καθώς και η έδρα της διοίκησης του ηρωικού 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πηλίου.
Εκεί είχαν εγκατασταθεί το αναρρωτήριο, τα μαγειρεία, η Συμμαχική Αποστολή, η Επιμελητεία, τα πρώτα συνεργεία επισκευής όπλων, ακόμα και τυπογραφική εστία στο κοντινό Μοναστήρι της Σουρβιάς. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βοηθούσαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διαθέτοντας την περιουσία τους, τον οπλισμό, τα ζώα τους στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών.
Η ανάπτυξη της σπουδαίας αυτής αντιστασιακής δράσης στην Άνω και την Κάτω Κερασιά Πηλίου, παράλληλα με τη στρατηγική αξία του μέρους, οδήγησε τους Γερμανούς κατακτητές να πραγματοποιήσουν εκεί, από 28/03/1944 έως 04/04/1944, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και αντιμετώπισαν τρομερές δυσκολίες στη μάχη. Στη φυγή τους προκάλεσαν παρανάλωμα του πυρός στο χωριό με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ψυχών, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο της φασιστικής και ναζιστικής λογικής.
Το ιστορικό χωριό της Άνω Κερασιάς ερημώθηκε πληρώνοντας βαριά το τίμημα της πολύτιμης βοήθειας που πρόσφερε στον αγώνα. Οι εναπομείναντες κάτοικοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κάτω Κερασιά. Ένα ακόμη ολοκαύτωμα προστέθηκε στα τόσα άλλα που προκλήθηκαν από τον φασισμό.
Η μάχη στην Κερασιά θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν σε Θεσσαλικό έδαφος μεταξύ Ανταρτών και Γερμανών. Δείχνει τη δύναμη της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που αποτέλεσε και την αιτία το χωριό να χαρακτηριστεί ως ένα από τα αναγνωρισμένα «Μαρτυρικά Χωριά» της χώρας μας.
Στις μέρες μας τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν. Τους ήρωες εκείνης της εποχής, η δράση των οποίων για εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ισότητα, αποτελεί πάντα το καλύτερο παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ