Σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, με τους μαθητές μας των Ε & ΣΤ τάξεων πραγματοποιήσαμε «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» συμμετέχοντας για τέταρτη χρονιά, σε μία κοινή δράση που έγινε σε πολλά σχολεία (Λύκεια,Γυμνάσια και Δημοτικά) σε όλη την Ελλάδα.
Το πείραμα πραγματοποιείται την ημέρα της εαρινής ισημερίας, αρκεί να έχει ηλιοφάνεια. Μπορεί να πραγματοποιηθεί όμως και τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά την ισημερία.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και Στ΄τάξης με τις δασκάλες τους Τζαβέλλα Ευαγγελία, Φωτεινού Αγορή , Ζήνδρου Βασιλική και Συκιώτου Δήμητρα , είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη που είναι ένα από τα δέκα ομορφότερα πειράματα του κόσμου.
Δύο ραβδιά, το μυαλό και την παρατηρητικότητά του χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να ανακαλύψει πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή και να μετρήσει την περίμετρό της.
Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Η δράση διοργανώνεται φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το με το ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και την έγκριση του ΥΠΑΙΘ. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Το Πείραμα στην Αυλή του σχολείου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και Στ΄τάξης παρατηρούν, μετρούν και υπολογίζουν…
Η μέτρηση έγινε στις 12:33, την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του. Προηγουμένως είχε υπολογιστεί η απόσταση του Σχολείου από τον Ισημερινό (4.355km).
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις δασκάλες τους για τη συμμετοχή και την άψογη συνεργασία.
Ο Ερατοσθένης απέδειξε ότι μια ιδέα κι ένα περίεργο μυαλό είναι ό,τι χρειάζεσαι για να αλλάξεις τον κόσμο!