Με έργο για το Υποθαλάσσιο Μουσείο των Σποράδων συμμετέχει η Μαρία Καλατζή στην Διεθνή Αrt Fair του Μiami
2021-11-30 16:47:24
Από 1 – 5 Δεκεμβρίου 2021 η πόλη του Μiami - Florida της Αμερικής παρουσιάζει το καλύτερο καλλιτεχνικό της προφίλ και συγκεντρώνει εκατοντάδες καλλιτέχνες και γκαλερί απ’ όλο τον κόσμο, καθώς επίσης χιλιάδες διεθνείς επισκέπτες λάτρεις της τέχνης, συλλέκτες και επαγγελματίες αγοραστές.
Αυτή είναι η Εβδομάδα Τέχνης Αrt Fair Spectrum Miami, στο πρωτοποριακό Ίδρυμα Μana Wynwood Convention Center.
Παρουσιάζει 150 επιλεγμένους καλλιτέχνες καριέρας αλλά και ανερχόμενους οι οποίοι ξεπερνούν τα όρια με εκπληκτικά σύγχρονους τρόπους καλλιτεχνικής εμπειρίας από το αναδυόμενο έως το εμβληματικό.
Το εκθεσιακό Ίδρυμα βρίσκεται στην πλέον πρωτοπόρα περιοχή της ακμάζουσας συνοικίας Τεχνών Arts & Entertainment District. Εκεί διοργανώνονται μεγάλες συναυλίες, συνέδρια, επιδείξεις μόδας, εκθέσεις τέχνης αλλά και εμπορικές. Παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την Τέχνη, διαθέτει καταστήματα με σπάνιες αντίκες, 70 γκαλερί και τη μεγαλύτερη υπαίθρια εγκατάσταση Street Art στον κόσμο.
[caption id="attachment_131404" align="alignnone" width="1200"] To εκθεσιακό κέντρο Μana Wynwood Convention Center[/caption]
Στην Art Fair Miami θα συμμετάσχει και η συμπατριώτισσά μας εικαστικός κ. Καλατζή Μαρία με το έργο της «Greece now & ever - Τhe Sporades Underwater Museum», «Ελλάδα τώρα & πάντα – Το Yποθαλάσσιο Μουσείο των Σποράδων».
Το έργο της αναφέρεται στην «Υποθαλάσσια Αρχαία Ακρόπολη» της περιοχής μας. Στο πλουσιότερο, επισκέψιμο και μεγάλης ιστορικής αξίας ναυάγιο της Κλασσικής περιόδου (5ου π.Χ αιώνα) στην νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου το οποίο εντάσσει επάξια την χώρα μας στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη.
[caption id="attachment_131400" align="alignnone" width="1687"] To εικαστικό της κ. Καλατζή «Ελλάδα τώρα & πάντα – Το Yποθαλάσσιο Μουσείο των Σποράδων»[/caption]
Το ναυάγιο αυτό είναι σημαντικό επειδή για πρώτη φορά τεκμηριώνεται ότι τα αρχαία Ελληνικά πλοία χωρητικότητας άνω των 120 τόνων ταξίδευαν στη Μεσόγειο ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Οι 3500 - 4000 σχεδόν ανέπαφοι αμφορείς που ανασύρθηκαν το αποδεικνύουν, καθότι έως τώρα πίστευαν ότι πρώτοι οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν πλοία χωρητικότητας άνω των 100 τόνων.
Κατά τους αρχαιολόγους το πλοίο βυθίστηκε αγκυροβολημένο μετά από πιθανή φωτιά την περίοδο 425 έως 415 π.Χ., ενώ πιθανολογείται ότι ήταν Αθηναϊκό εμπορικό, με διαστάσεις μεγέθους περίπου 30 μ. μήκος και 10 μ. πλάτος.
Είχε μεγάλη χωρητικότητα, μεταφέροντας αμφορείς οίνου από τις γνωστές της εποχής οινοπαραγωγικές πόλεις. Τη Μένδη της Χαλκιδικής και τα νησιά των Β.Σποράδων Σκόπελο (Πεπάρηθο) και Αλόννησο (Ίκο) όπως μαρτυρούν και οι τύποι των αμφορέων που βρέθηκαν.
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών ανασύρθηκαν επίσης ακέραια κεραμικά, όπως οινοχόες, αγγεία με διάκοσμο, κύλικες, μεταλλικοί πίροι, άγκυρες, μελαμβαφή πινάκια, καθώς και μικρά άμορφα τεμάχια ξύλου. Βαθύτερα μέχρι περίπου στα 45 μέτρα από το κυρίως φορτίο, υπάρχουν μικρές συγκεντρώσεις αμφορέων σε ενωμένη συμπαγή μάζα, που ταυτίζονται με την διασκόρπιση του φορτίου του πλοίου κατά τη βύθιση του. Το θέαμα στον βυθό της ναυαγίου της Περιστέρας είναι εντυπωσιακό, και κατατάσσεται ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα.
Τα ναυάγια της Κλασσικής, Μεσαιωνικής και Βυζαντινής περιόδου στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου δείχνουν την οικονομική ευρωστία της περιοχής αυτής, αποδεικνύοντας ότι από τους πολύ αρχαίους χρόνους αποτελούσε σημείο κομβικό για τα πλοία που ταξίδευαν στον Εύξεινο Πόντο προμηθεύοντας με κρασί τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας. Από τις υποβρύχιες έρευνες έχουν έλθει στο φως πλήθος αρχαίων ευρημάτων που μαρτυρούν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο, την καταξιωμένη ιστορικά ναυτική δραστηριότητα και την προηγμένη ναυπηγική ικανότητα των Αρχαίων Ελλήνων.
‘Εχουν ερευνηθεί συνολικά επτά ναυάγια από τους αρχαιολόγους στην περιοχή αυτή, όμως υπάρχουν και μερικά ακόμα κυρίως Βυζαντινά ισάξιας ιστορικής αξίας.
Από το 2000 μετατράπηκαν σε επισκέψιμα τα πρώτα τέσσερα ναυάγια τα οποία βρίσκονται στις Β. Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό αναφερόμενα στους Κλασσικούς χρόνους έως την Βυζαντινή περίοδο.
[caption id="attachment_131401" align="alignnone" width="1080"] Μiami beach - Florida - U.S.A[/caption]
Tα Υποθαλάσσια Μουσεία αποτελούν νέα καινοτομία στην Ελλάδα, φέρνοντας προστιθέμενη αξία, εθνικό πλούτο και προωθώντας τον καταδυτικό τουρισμό ως νέο ασφαλές τουριστικό θέλγητρο. Συγχρόνως αναδεικνύουν ένα από τα πιο μυστηριώδη κεφάλαια της Ιστορίας και προστατεύουν την Πολιτιστική κληρονομιά μας.
Το βραβευμένο μοναδικό Ευρωπαικό πρόγραμμα BLUEMED με συντονιστή του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τηρεί τις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων ασχολούμενο με τον συντονισμό και την πιλοτική λειτουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων καθώς επίσης Κέντρων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού.
Τα Κέντρα αυτά λειτουργούν ως μηχανισμός αύξησης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και αυτής του κοινού, μέσω ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων πληροφόρησης όπως εκπαιδευτικές, διαδραστικές εκθέσεις, κλπ.
Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 προσελκύοντας λάτρεις των ναυαγίων και των καταδύσεων από διάφορα μέρη του κόσμου.
Ξεκινάει από τα 22- 23 μέτρα βάθος και φτάνει μέχρι τα 30 μέτρα, οπότε απαιτείται ο επισκέπτης να έχει την ανάλογη πιστοποίηση δύτη, για να μπορέσει να καταδυθεί σε αυτό το βάθος.
Αποτελεί ένα σημαντικό αξιοθέατο αυτός ο ενάλιος αμύθητος θησαυρός των Β. Σποράδων. ‘Αμεσος στόχος είναι η ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων στην υποβολή ολοκληρωμένης μελέτης αξιοποίησης αυτού του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, προκειμένου να δρομολογηθεί το πρώτο «Πάρκο Αρχαίων Ναυαγίων» μέσα στο μεγαλύτερο «Θαλάσσιο Πάρκο της Ευρώπης».
[caption id="attachment_131402" align="alignnone" width="1024"] Miami beach[/caption]
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 5 Δεκεμβρίου 2021
Εγκαίνια: 1η Δεκεμβρίου, στις 18:00’, Τοπική ώρα Miami
Μana Wynwood Convention Center, 2217 N.W. 5th Ave,, Miami - FLORIDA- USA
Διοργανώτρια Εταιρεία: Mecenavie (Βραβευμένη ως ο καλύτερος διεθνής εκθέτης Τέχνης του κόσμου το 2015)
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ