Απόρρητο σχέδιο «Αιγαίο-Αργοσαρωνικός» -Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε 14.500 στόχους υψηλής επικινδυνότητας
2017-06-27 11:01:29
Υιοθετώντας την τακτική των αστραπιαίων εφόδων σε ζώνες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, στελέχη της ΑΑΔΕ βάζουν σε εφαρμογή το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, έτσι ώστε οι ελεγκτές να διατηρήσουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Το σχέδιο με κωδική ονομασία «Αιγαίο- Αργοσαρωνικός» βρίσκεται στα χέρια μόλις τριών προσώπων, που έχουν αναλάβει το συντονισμό και την εποπτεία των επιχειρήσεων σε μεγάλα και μικρότερα νησιά, όπου οι πρώτοι διερευνητικοί έλεγχοι έδειξαν ότι υπάρχει πρωτοφανής και προκλητική φοροδιαφυγή.
Αυτό που καθιστούν σαφές ανώτατες πηγές της ΑΑΔΕ, είναι ότι παράλληλα με το επιχειρησιακό σχέδιο «Αιγαίο- Αργοσαρωνικός», θα διενεργούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε άλλα σημεία της Επικρατείας.
Σε εφόδους, που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα, εντοπίστηκαν, μάλιστα, περιπτώσεις προκλητικής παραβατικότητας. Σε επιχείρηση εμπορίας κινεζικών ενδυμάτων στην Πάτρα, κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι στα λογιστικά βιβλία είχε εγγραφεί μόνο το 1/3 του τζίρου για την περίοδο 2011- 2016, είχε δηλαδή αποκρυβεί φορολογητέα ύλη 1,8 εκατ. Ευρώ, ενώ ο αναλογών φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατ. Ευρώ.
Σε άλλη επιχείρηση, γνωστή ψαροταβέρνα στο Ηράκλειο Κρήτης, αυτοί που έβγαλαν το… λαβράκι ήταν τρία στελέχη της ΑΑΔΕ που ειδικεύονται στις ηλεκτρονικές απάτες.
Το κόλπο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν δοκιμασμένο: με ειδικό λογισμικό και παρεμβάλλοντας ηλεκτρονικό υπολογιστή η επιχείρηση «έσβηνε» τις αποδείξεις της ημέρας. Όταν ζητήθηκε το απολογιστικό δελτίο για την περίοδο 1/7/2016- 18/6/2017, αποκαλύφθηκε ότι είχαν «διαγραφεί» αποδείξεις ύψους 287.000 ευρώ. Πέρα από το «λουκέτο» των 48 ωρών και το πρόστιμο των 56.000 ευρώ, η επιχείρηση ερευνάται ήδη για τα παρελθόντα έτη.
Ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και τι στόχο έχει
Το σχέδιο «Αιγαίο- Αργοσαρωνικός», περιγράφει το πού, πότε και πώς θα γίνουν οι έφοδοι των ειδικών κλιμακίων στις συγκεκριμένες ζώνες και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι έλεγχοι θα γίνονται και από αποσπασμένους εφοριακούς σε μικρές Δ.Ο.Υ. για τη θερινή περίοδο και από έκτακτα συνεργεία που θα συγκροτούνται λίγο πριν από τις εξορμήσεις.
Κεντρικός στόχος είναι να γίνουν τουλάχιστον 14.500 έλεγχοι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων, δηλαδή περίπου το 50% του ετήσιου στόχου των 35.000 προληπτικών ελέγχων. Οι φετινές εξορμήσεις γίνονται με φόντο τα εύσημα που απένειμε η Κομισιόν στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, πιστώνοντας του μεγάλο μέρος της περσινής υπεραπόδοσης των εσόδων, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών.
Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν ειδικά σεμινάρια στη Σύρο, προκειμένου τα στελέχη των ελεγκτικών μονάδων να ενημερωθούν για τις νέες διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή τα αυστηρότερα «λουκέτα», τα ειδικά πρόστιμα ως 5.000 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, τα ελάχιστα πρόστιμα των 500 ευρώ σε δραστηριότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Επιπλέον, για πρώτη φορά τα στελέχη της ΑΑΔΕ, που θα αναλάβουν την εφαρμογή του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, παρακολούθησαν σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων, μετά από τα αυξημένα κρούσματα επιθέσεων, προπηλακισμών και παρεμπόδισης ελέγχων.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ