Ολοκληρώνεται η Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο με τους "Encardia"
2017-06-24 18:33:23
O φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», από το 2015 έχει ενστερνιστεί την λογική των θεματικών εκδηλώσεων, με στόχο την μετατροπή τους σε θεσμούς ποιότητας, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες με τους φορείς της Μαγνησίας.
Από την Δευτέρα 19 Ιουνίου ξεκίνησε ένας κύκλος εκδηλώσεων, ένεκα του οποίου οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας κατέκλυσαν το προαύλιο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, υπενθυμίζοντας ότι η Ναυτική Εβδομάδα είναι ένας θεσμός που αναβιώνει στις σταθερές βάσεις τα τελευταία τρία χρόνια.
Άλλωστε η εμπορική μας ναυτιλία αποτελεί ζωτικό παράγοντα της οικονομικής και τουριστικής μας ανάπτυξης, συμβάλλει με τον όγκο του εμπορικού στόλου στη διακίνηση των αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, διαπλέοντας όλα τα πλάτη και τα μήκη των θαλασσών της γης. Σήμερα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κλίμακα. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό και σήμερα συμμετέχει καθημερινά με την κοινωνική του αποστολή στη φροντίδα του νησιώτικου πληθυσμού με επιχειρήσεις διάσωσης ή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών , διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Όμως η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο», δεν είναι μόνο παρουσιάσεις, εκθέσεις και αθλητικά γεγονότα, αλλά και η έκφραση πολλών νέων καλλιτεχνών και σχημάτων της περιοχής μας. Με ότι είδαμε όλες αυτές τις ημέρες δεν οφειλόταν μόνο στην «Μαγνήτων Κιβωτό», αλλά κυρίως στους συνδιοργανωτές μας, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι Αθλητικοί Όμιλοι, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και δεκάδες φορείς που αναφέρονται αναλυτικά στο καλαίσθητο πρόγραμμα που κυκλοφόρησε.
Ο τελευταίος εορτασμός της "Ναυτικής Εβδομάδας" πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008. Τότε ο θεσμός συμπλήρωνε 75 χρόνια.
Από το 2015 μέχρι σήμερα, αναλάβαμε και αναβιώσαμε τον Θεσμό της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο» και καλέσαμε όλους τους πολίτες και τους φορείς να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια της «Μαγνήτων Κιβωτού» και με τη συμμετοχή τους στις διάφορες δράσεις να καταδείξουν την αναγκαιότητα του θεσμού ενώ παράλληλα με τις παρατηρήσεις και τις ιδέες τους να συμβάλουν στην βελτίωσή του.
Η ανταπόκριση όλων ήταν πολύ πάνω από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις μας.
Η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2017» ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου με το Διεθνές Μουσικό - χορευτικό συγκρότημα «Encardia». Οι «Encardia» είναι ένα ελληνικό συγκρότημα του οποίου η μουσική εμπνέεται από το μουσικό και εν γένει πολιτισμικό τοπίο των ελληνοφώνων περιοχών της Κάτω Ιταλίας. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι το 2016 έχουν πραγματοποιήσει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Νότια Γαλλία και Κύπρο. Έχουν κυκλοφορήσει 4 δίσκους. Έχουν συνεργαστεί, δισκογραφικά και σε ζωντανές εμφανίσεις, με εκπροσώπους της κάτω-ιταλικής μουσικής («AstèriA» από τη Στερνατία της ελληνόφωνης Απουλίας ΙΤΑΛΙΑΣ, που έχει επικεφαλής τον Ελληνολάτρη GIORGIO FILIERI, Τζιοβάνι Αβαντατζιάτο και Ρομπέρτο Λίτσι από την περιοχή του Σαλέντο, Cinzia Villani, Enza Pagliara, Έτορε Καστάνια, Daniele Durante, τα συγκροτήματα Ghetonia, Mala lingua, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Ξυδάκης, Καίτη Κουλλιά, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Σε ζωντανές εμφανίσεις, έχει συνεργαστεί μαζί τους και ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης. Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίστηκαν, μαζί με τον Τζιοβάνι Αβαντατζιάτο των Ghetonia, στο φεστιβάλ "La notte della Taranta” στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών
Η παράσταση, στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2017», αφορά ένα μουσικό ταξίδι με άξονα τη γλώσσα, τους χορούς και τα τραγούδια των Ελληνοφώνων από την πεδιάδα του Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας. Επίσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Βόλο καινούρια τραγούδια των Encardia που αναφέρονται στους πόνους και τους καημούς της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Στο τέλος ο χορός της ταραντέλλα pizzica θα μας φέρει όλους πιο κοντά στα χρώματα και τα αρώματα του Ιταλικού Νότου. Τα μέλη του συγκροτήματος που θα εμφανιστούν και θα συνεισφέρουν στο Βόλο είναι: ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου στο ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι, ο Μιχάλης Κονταξάκης στην κιθάρα και στο τραγούδι, η Ναταλία Κωτσάνη στο τραγούδι, κιθάρα, καστανιέτες, ο Δημήτρης Τσεκούρας στο κόντρα μπάσο και τραγούδι, , η Άννα Αναστασιάδου στο χορό και ο Πασχάλης Κολέντσης, ως τεχνικός ήχου.
Ψυχή του συγκροτήματος είναι ο Κώστας Κωνσταντάτος, που θα τον παρακολουθήσουμε στα κρουστά μαντολίνο, τραγούδι και στο βιολί.
Με τη μεγάλη αυτή συναυλία κλείνει και η τιμητική αναφορά στον Ελληνισμό της «Μεγάλης Ελλάδας» (Magna Grecia) στην Κάτω Ιταλίας, που επίσης περιελάβανε:
- Εμπνευσμένη ομιλία του Γέροντος Νείλου Βατοπαιδινού (Prof. Giorgio Barone Adesi), Καθηγητής Ρωμαϊκού και Βυζαντινού Δικαίου Πανεπιστημίου Magna – Graecia, Catanzaro Calabria ΙΤΑΛΙΑ, εκ των πλέον ειδικών για τον Ελληνισμό της «Μεγάλης Ελλάδας» (Magna Grecia) στην Κάτω Ιταλίας, που αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα και δικαιολόγησε πλήρως την απόφαση των διοργανωτών να τιμηθεί το ξεχωριστό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού.
- Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Βασίλη Τακούδη, με την Έρρικα Πατρικίου και τον Γιώργο Ζεμπίλα στο τραγούδι, που απέδωσε μουσικά κομμάτια από την «Μεγάλη Ελλάδα».
- Μεγάλη συναυλία των «AstèriA» από τη Στερνατία της ελληνόφωνης Απουλίας ΙΤΑΛΙΑΣ, με επικεφαλής τον Ελληνολάτρη GIORGIO FILIERI, που στην αρχή καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο και στη συνέχεια συμμετείχαν όλου στον χορό.
- Ταυτόχρονα στον οικίσκο των Παλαιών Προσκόπων στον χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου, όλες αυτές τις ημέρες, παρουσιαζόταν Έκθεση Γκραβούρας με θέματα από το έργο: GRAECIA MAIOR, από τη συλλογή Σοφίας Ζαφραντζά – Vermeulen, που επιμελήθηκε ο Ευστράτιος Ζαφραντζάς.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ