Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η σύνδεση με τα νησιά των Σποράδων, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, φαίνεται ότι θα είναι και η μοναδική επιβατική ακτοπλοϊκή σύνδεση που θα έχει η Θεσσαλονίκη φέτος το καλοκαίρι.

Η επιβατική γραμμή που υπάρχει αυτήν την στιγμή κάθε Σάββατο για το ΒΑ Αιγαίο σταματάει, όπως ήταν προγραμματισμένο, από 6 Ιουνίου (το τελευταίο δρομολόγιο θα είναι το Σάββατο 5 Ιουνίου) και θα επιστρέψει και πάλι από Σεπτέμβριο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοινωμένο κάτι άλλο. Σημειώνεται ότι η σύνδεση με το ΒΑ Αιγαίο θα συνεχιστεί το καλοκαίρι για επιβάτες μόνο από το λιμάνι της Καβάλας. Από Καβάλα θα υπάρχει σύνδεση μεταξύ άλλων για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία. Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια θα είναι διαφορετικά τον Ιούνιο και διαφορετικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Δήμαρχος Σκιάθου: Θέλουμε να παγιωθεί η σύνδεση

Στο μεταξύ, οι τουριστικοί πράκτορες τονίζουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μετακινήσεις στις Σποράδες φέτος το καλοκαίρι και αναμένουν τις ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες σχετικά με την εταιρία και το πλοίο που θα εκτελεί το δρομολόγιο. Ήδη εκφράζεται διερευνητικό ενδιαφέρον στα τουριστικά γραφεία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η σύνδεση αναμένεται να ξεκινήσει από 15 Ιουνίου.

«Την περιμέναμε καιρό αυτήν τη σύνδεση, μας είχε λείψει τόσα χρόνια που δεν υπήρχε», αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ειδικά την εποχή αυτή. Ο κ. Τζούμας αναφέρει ότι «είναι αδιανόητο για μας το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να είναι τόσο ξεκομμένο ακτοπλοϊκά όχι μόνο με τις Σποράδες αλλά και με την υπόλοιπη νησιωτική χώρα».

Ο ίδιος αναφέρεται στις κοινές ενέργειες που έγιναν από τις αρχές του χρόνου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για την επιδότηση της συγκεκριμένης σύνδεσης, ενώ τονίζει ότι στόχος είναι να παγιωθεί και μάλιστα από τον επόμενο χρόνο οι ανακοινώσεις να γίνονται πολύ νωρίτερα, από το Φεβρουάριο, ώστε να οργανώνονται εγκαίρως τα τουριστικά πακέτα σε ότι αφορά τους τουρίστες του εξωτερικού. Η  Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως city break για τουρίστες που έρχονται από γειτονικές χώρες ώστε να περνούν κάποιες μέρες εκεί και μετά να μεταβαίνουν στο νησί.

Αυτό σε συνδυασμό με την υποστήριξη του εσωτερικού τουρισμού, όπως τονίζει ο δήμαρχος Σκιάθου, θα μπορούν να κάνουν τη γραμμή εύρωστη, ώστε να μην εξαρτάται τόσο από την επιδότηση του υπουργείου «που μπορεί κάποτε να έρχεται και κάποτε όχι».

Ψηλά στις προτιμήσεις η Σκιάθος

«Το νησί της Σκιάθου βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις για φέτος και αυτό φαίνεται από τις αεροπορικές εταιρίες που έχουν ζητήσει slot στο αεροδρόμιο του νησιού, κάποιες από αυτές μάλιστα και για πρώτη φορά», αναφέρει ο κ. Τζούμας εκφράζοντας αισιοδοξία ότι τα πράγματα φέτος θα πάνε καλύτερα.

Ωστόσο, όπως λέει επειδή διανύουμε μια εποχή που οι αποφάσεις λαμβάνονται πολύ κοντά στο χρόνο υλοποίησής του, αυτό δε φαίνεται ακόμη στις κρατήσεις. «Περιμένουμε να γίνει ένα μεγάλο “μπαμ” στις κρατήσεις από τα μέσα Ιουνίου και μετά», τονίζει. Το νησί αναμένει εξάλλου και τις ανακοινώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το χαρακτηρισμό της χώρας καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών, περίπου το 50%, προέρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα.

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα στο νησί της Σκιάθου, ο δήμαρχος λέει ότι είναι πολύς καιρός που καταγράφονται μηδενικά κρούσματα ενώ την Παρασκευή που μας πέρασε ολοκληρώθηκε και ο εμβολιασμός όλου του τοπικού πληθυσμού, περίπου 5.200 άτομα και υπολείπονται κάποιες δεύτερες δόσεις. Το πρόγραμμα όπως λέει «έτρεξε» γρήγορα ενώ τώρα εξετάζεται πως θα καλυφθούν και όσοι θα μεταβούν στο νησί για εργασία και δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη. Εκτιμάται ότι θα είναι λίγοι. Η κινητή μονάδα υγείας θα συνεχίσει και φέτος να πραγματοποιεί τεστ Covid καθημερινά, ενώ υπάρχει ακόμη κάψουλα αρνητικής πίεσης και μοριακός αναλυτής στο κέντρο υγείας και ομάδα στρατιωτικών γιατρών στο αεροδρόμιο για το PLF test . «Έχουμε την περσυνή εμπειρία, δεν χρειάστηκε να επιβληθούν τοπικά Lockdown στο νησί, θεωρηθήκαμε πέρυσι το “success story” του καλοκαιριού». Σε συνδυασμό και με τον εμβολιασμό ο κ. Τζούμας τονίζει ότι «σίγουρα φέτος τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι». «Μέσα σε όλο αυτό που μας συμβαίνει πρέπει να πούμε ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να υποσχεθούμε διακοπές με ασφάλεια, με βάση την περσινή εμπειρία και τον εμβολιασμό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Home port το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας (home port) γίνεται εξάλλου φέτος, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, ο λιμένας Θεσσαλονίκης, στον οποίο θα «δέσει» συνολικά 14 φορές το «Celestyal Olympia», με πρώτη στις 29 Ιουνίου 2021. Πέρυσι, το μοναδικό κρουαζιερόπλοιο, που είχε ρίξει άγκυρα στη Θεσσαλονίκη ήταν το World Explorer, στις 26/9, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παγωμένα»  τα πράγματα – Με το «βλέμμα» σε Βρετανία

Ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Μαντούσης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» αναφέρει γενικά για την τουριστική κίνηση φέτος, ότι τα πράγματα είναι ακόμη λίγο «παγωμένα» με την «αναζωπύρωση» του τουριστικού ενδιαφέροντος να μετατοπίζεται για αργότερα. Διερευνητικές ερωτήσεις γίνονται στα τουριστικά γραφεία αλλά «κρατήσεις δεν υπάρχουν».  Ο ίδιος εκτιμά ότι το ενδιαφέρον του κόσμου θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και μετά, όταν θα υπάρξει και ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών.  Οι ερωτήσεις στα γραφεία της Θεσσαλονίκης αφορούν κρατήσεις για την περίοδο του Αυγούστου για νησιά και για τις Σποράδες ιδιαίτερα, δεδομένου ότι θα υπάρχει και η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον μερίδας ανθρώπων για εξωτικά ταξίδια, το οποίο μάλιστα δεν έχει σταματήσει καθόλου, παρά την καραντίνα, και καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πρόκειται για πακέτα της τάξης των 4-5.000 ευρώ το ζευγάρι. Τέτοιες εξωτικές αποδράσεις γίνονται κανονικά, είτε για Μαλδίβες, είτε για την Άπω Ανατολή ενώ και το Ντουμπάι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι τουριστικοί πράκτορες τηρούν στάση αναμονής για να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη βρετανική αγορά, δηλαδή αν η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» να έρχονται τουρίστες και να μην είναι απαραίτητη η 10ήμερα καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα. «Από Γερμανία και Βρετανία περιμένουμε τον μεγάλο όγκο κρατήσεων, φυσικά δεν παραβλέπουμε και τους Βαλκάνιους γείτονές μας οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά σιγά να έρχονται», όπως λέει ο κ. Μαντούσης