Χρ. Μπουκώρος: «Για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια θετικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο»
2021-04-08 19:13:14
Τη σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υποβοήθηση της αύξησης της αγροτικής παραγωγής, τη διασφάλιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και την είσπραξη της υπεραξίας τους, εξήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη χθεσινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Μαγνησίας, ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησής του επεσήμανε τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναφορικά με το ζήτημα της διατροφικής επάρκεια του ελληνικού λαού και της ενίσχυσης της οικονομίας μέσω των αγροτικών εξαγωγών, τόνισε ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτέλους η χώρα μας παρουσιάζει θετικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε τα εξής: «Κατά την άποψή μου, τα σημαντικά ζητήματα του αγροτικού τομέα είναι ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας του αγροτικού πληθυσμού, η επάρκεια νερού, η αναγκαία αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων- δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μικρός αγροτικός κλήρος στη χώρα μας που δεν υπερβαίνει τα σαράντα στρέμματα και δεν συγκρίνεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα για τις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, η πρόσβαση του παραγωγού στη χρηματοδότηση, η διασφάλιση των πληρωμών και η εξασφάλιση των τιμών των προϊόντων του.
Επίσης, θα έλεγα ότι ένα κορυφαίο ζήτημα στην κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε στην αγροτική οικονομία είναι και η συμπλήρωση της αλυσίδας της αξίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας, που απέδειξαν το τελευταίο διάστημα ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες. Η συμπλήρωση της αλυσίδας αξίας ξεκινάει πολύ πριν την παραγωγή με την κατάρτιση των παραγωγών μας, με τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής, με την πιστοποίηση, μεταποίηση, των «branding» των αγροτικών προϊόντων και τη διάθεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στα εμπορικά δίκτυα εμπορίας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων».
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αγγίζει όλα αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα του αγροτικού τομέα και πιο αναλυτικά ως εξής:
- Αναφορικά με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του αγροτικού πληθυσμού: Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε την υπερενίσχυση του προγράμματος νέων αγροτών. Το ζήτημα του μέσου όρου ηλικίας των αγροτών αντιμετωπίζεται και με το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση και την εκπαίδευση, ώστε στελέχη καταρτισμένα να μπουν στον χώρο της αγροτικής παραγωγής.
- Χρηματοδοτικά εργαλεία: Υπάρχει πρόβλεψη για 25.000 ευρώ χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Υπάρχει επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τις αγροτικές επενδύσεις κάτω των 500.000 ευρώ στα προγράμματα ΕΣΠΑ, διασφαλίζοντας πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης.
- Επάρκεια νερού: Ο κ. Λίβανος ανακοίνωσε ότι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, θα προωθηθεί σε αρδευτικά έργα. Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε ότι αυτά τα αρδευτικά έργα θα είναι πλέον ολοκληρωμένα, διότι υπάρχουν έργα ημιτελή στην Ελλάδα, με μεγαλύτερο τον Αχελώο. Υπάρχουν και μικρότερα αρδευτικά έργα, στα οποία κατασκευάστηκε το κυρίως αρδευτικό έργο, η λιμνοδεξαμενή και δεν είχαν προβλεφθεί κονδύλια για τους αγωγούς διοχέτευσης των υδάτων στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
- Αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων: Η αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων προβλέπεται μέσω της βελτίωσης της ηλεκτρονικής παραχώρησης των εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Κόστος παραγωγής ιδιαίτερα για ορεινές και μειονεκτικές νησιωτικές περιοχές: Προϊόντα που παρήχθησαν και επλήγη η εμπορία τους από τον κορωνοϊό χρηματοδοτήθηκαν φέτος με 500 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή αύξηση κατά 25% της ενιαίας ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, αύξηση στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει η χώρα ως άμεση ενίσχυση ετησίως.
- Διασφάλιση πληρωμών και εξασφαλίσεων τιμών: Αυτό θίγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ιδιαίτερα για τα ευαλλοίωτα προϊόντα που, «αδυνατίζουν» ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική ικανότητα του παραγωγού, διότι αν δεν τα διαθέσει εγκαίρως, κινδυνεύει με πολύ μεγάλη ζημιά. Έρχεται, λοιπόν, να ενσωματωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ