Φωτογραφία αρχείου (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Μαρία Λιλιοπούλου

Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου υπό την πίεση σφοδρών αντιδράσεων για το «πρασίνισμα» του χάρτη

Υπό την πίεση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται και σήμερα στην Κρήτη με αντικείμενο το… πρασίνισμα του νησιού, το οποίο αποκάλυψε η ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και της γενικότερης οργής που έχει προκαλέσει η αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων στη χώρα συγκριτικά με τους χάρτες του 1945, ανακοινώθηκε σήμερα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκχερσωμένες εκτάσεις χωρίς πράξεις της διοίκησης που κινδυνεύουν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από το Δημόσιο, δασωμένοι αγροί δηλαδή αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης, αλλά και το ζήτημα της κυριότητας του Δημοσίου είναι τρία από τα μεγάλα «αγκάθια» που αποτελούν την καρδιά του προβλήματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο. Το περιεχόμενό της αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί με ακρίβεια μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ώστε να μην κινδυνεύει με ακύρωση.

Αναφορικά με τα πρόδηλα σφάλματα, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση, η οποία δε θα απαιτεί καμία πρόσθετη ενέργεια από τον πολίτη, ενώ πονοκέφαλο προκαλούν οι περίπου 170.000 αντιρρήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έως τώρα έχει εξεταστεί μόλις ένα μικρό τμήμα τους. Οι σχετικές επιτροπές εξέτασης αναμένεται να πιάσουν δουλειά εντός του μήνα, ενώ είναι καθολικό το αίτημα πολλών αγροκτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής τους (105 ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης ανά περιοχή), εξαιτίας της συνεχιζόμενης πανδημίας. Μέχρις στιγμής, πάντως, το υπουργείο δεν έχει εκφράσει τη συναίνεσή του σε ενδεχόμενη παράταση.

Για το κρίσιμο αυτό θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε την περασμένη εβδομάδα διεξοδικές συζητήσεις με τους βουλευτές Κρήτης της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ύστερα από τις οποίες δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο «θα αναλάβει όλες τις νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει, πάντα με γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας, τη νομολογία όπως έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη. Όλα τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

Το υπουργείο έχει διευκρινίσει επίσης ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.