Σε επικίνδυνη θέση οι Β. Σποράδες ανάμεσα στις περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση τα τελευταία 24ωρα
2020-12-17 16:18:11
Η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Καβάλα, το Κιλκίς, η Φλώρινα, η Ξάνθη αλλά και η δυτική Αττική είναι ανάμεσα στις 14 περιοχές που παρουσιάζεται η μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση τα τελευταία 24ωρα. Αυτό προκύπτει από τον πίνακα –κατάταξη όλων των περιοχών της χώρας με βάση τον χθεσινό αριθμό κρουσμάτων κορoναϊού σε πληθυσμιακό δείγμα 100.000 κατοίκων.
Με κριτήριο, δηλαδή, την πυκνότητα των κρουσμάτων στον πληθυσμό κάθε περιοχής που είναι το βασικό ζητούμενο ώστε να γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος που υπάρχει σε κάθε νομό της Ελλάδος.
Η Μαγνησία είχε την Τετάρτη περίπου 42 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Κοζάνη (τουλάχιστον τέσσερις φορές έχει βρεθεί στην διάρκεια της πανδημίας να παρουσιάζει σημαντική έξαρση κρουσμάτων) με περίπου 40, ακολουθεί η Καβάλα με περίπου 30.
Η Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη είναι στη σχετική κατάταξη στην 7η θέση με περίπου 24 νέες μολύνσεις στο ίδιο αριθμό πολιτών, ενώ η δυτική Αττική (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος , Φυλή, Μέγαρα κι άλλες περιοχές) που αποτελούν την πιο επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής είναι στην 9η θέση.
Ακολουθούν στον σχετικό πίνακα τα Τρίκαλα με 21 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους κι η Ευρυτανία που παρουσίασε τις τελευταίες σχετικά με τους κατοίκους της μεγάλο αριθμό νέων φορέων (20).
Σημειώνεται ότι η δυτική Αττική και η Ευρυτανία είναι οι μοναδικές περιοχές από τη νότιο Ελλάδα που περιλαμβάνονται στους 21 πρωτούς νομούς αυτής της κατάταξης. Οι υπόλοιπες είναι από τη βόρειο Ελλάδα. Μετά τη δυτική Αττική η επόμενη περιοχή στο λεκανοπέδιο που έχει σημαντικό αριθμό νέων νοσούντων είναι ο Πειραιάς με 12 ανά 100.000 κατοίκους κι ακολουθεί αμέσως μετά στην 23ή θέση ο δυτικός τομέας της Αθήνας (Αιγάλεω, Περιστέρι, Ιλιον, Καμαστερό κ.ά.) με 11 κρούσματα στον ίδιο αριθμό πολιτών.
Στην 27η θέση μετά την Αχαΐα και τις Σποράδες είναι ο βόρειος τομέας της Αθήνας (Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Μελίσσια κ.ά.) με περίπου επτά διαγνώσεις χθες με την ίδια πληθυσμιακή αναγωγή. Παρά την αντίθετη εντύπωση, το κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια, Κυψέλη, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Πατήσια Ζωγράφου κα) δεν φαίνεται αυτή την περίοδο να έχει σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο και καταλαμβάνει την 30ή θέση στη σχετική κατάταξη με έξι κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η Αττική
Η ανατολική Αττική (Ραφήνα, Γραμματικό, Μαραθώνας. Ωρωπός, Καπανδρίτι κ.ά. ) είναι στην 32η θέση με περίπου πέντε κρούσματα . Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής είναι ο νότιος τομέας της Αθήνας (Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Νέα Σμύρνη, Αλιμος, Ελληνικό, Π. Φαληρο και άλλες) με περίπου δύο κρούσματα στον ίδιο συγκριτικό αριθμό, καταλαμβάνοντας μία από τις πιο χαμηλές θέσεις σε αυτήν τη λίστα.
Οι… ουραγοί και η περίπτωση των Ιωαννίνων
Στις τεσσερις τελευταίες θέσεις είναι η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, η Ηλεία (που είχε πληγεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας) και τα Ιωάννινα με ένα έως δύο κρούσματα στους 100.000 κατοίκους. Εντυπωσιάζει η μεταβολή της επιδημιολογικής κατάστασης στα Ιωάννινα τα οποία στις αρχές Οκτωβρίου ήταν στις κορυφαίες θέσεις, όμως ελήφθησαν δραστικά, επίπονα μέτρα με τη βοήθεια και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΕΛΑΣ κλπ και βρίσκεται πλέον «θετικός» ουραγός σε αυτή την κατάταξη.
Πηγή: www.in.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ