Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, μια σπουδαία προσωπικότητα της ορθοδοξίας, που έχει συνδέσει την πορεία του με το μεγάλο έργο της Κιβωτού του Κόσμου, της σύγχρονης αγκαλιάς για τα παιδιά και τους εφήβους.

Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο «Κορδάτος», μέσα σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα.
Ιδιαίτερα ξεχωριστός ήταν και ο λόγος που εκφώνησε ο π. Αντώνιος, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η Κιβωτός του Κόσμου ως αρωγός στη σύγχρονη κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση».
Ο επίτιμος διδάκτορας, ο οποίος έχει λάβει το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη για το 2018, τόνισε πως «αυτή η τιμητική εκδήλωση του Πανεπιστημίου προς το πρόσωπό μου αναφέρεται σε όλον τον κόσμο που ακολουθεί την Κιβωτό του Κόσμου αυτά τα 21 χρόνια. Στο δικό μου πρόσωπο τιμώνται και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αθέατα βοηθούν και φροντίζουν με όλη την καρδιά τους εθελοντικά».
Η Κιβωτός του Κόσμου φιλοξενεί σε όλες τις δομές της στην Ελλάδα 270 παιδιά και εφήβους, ενώ μέσα από το Κέντρο Ημέρας που έχει, εξυπηρετεί άλλα 250 παιδιά. Επίσης το συνολικό προσωπικό ξεπερνά τα 100 άτομα.

«Στον Βόλο διαθέτουμε μετά από δωρεά του κ. Κώστα Λούλη μια δομή στο Διμήνι στήνοντας ένα πρότυπο κέντρο παιδικής μέριμνας και προστασίας. Φιλοξενούνται 33 παιδιά και έφηβοι και σύντομα θα έχουμε και δεύτερη δομή με 60 παιδιά που θα φιλοξενούνται. Στη δομή στο Διμήνι δεν υπάρχει διαθέσιμη ούτε μια θέση» επισήμανε ο π. Αντώνιος.
Όπως τονίστηκε από τον δωρητή κ. Κώστα Λούλη, η δεύτερη δομή θα λειτουργεί σε σπίτι στον Άνω Βόλο και θα αποτελεί τη δεύτερη δωρεά προς την Κιβωτό του Κόσμου.
Ο π. Αντώνιος τιμήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο με την παρουσία των παιδιών και των εφήβων που διαμένουν στην Κιβωτό του Κόσμου στο Διμήνι.
Το δεύτερο κομμάτι δράσης της Κιβωτού του Κόσμου είναι η στήριξη της εμπερίστατης μητέρας για να μην εγκαταλείψει το παιδί της.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνδράμει με την επιστημονική και ερευνητική του γνώση στα δεκατρία εργαστήρια που διαθέτει η Κιβωτός του Κόσμου στον Βόλο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Ζήσης Μαμούρης δήλωσε πως «αποτελεί μέρα χαράς και τιμής για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής ο π. Αντώνιος Παπανικολάου μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου. Μέσα από το έργο της Κιβωτού του Κόσμου δίνεται το παράδειγμα για το πώς ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να σωθούν».
Ο «έπαινος» προς τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου δόθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Αθανάσιο Σφουγγάρη, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής για την αναγόρευση του σπουδαίου αυτού ιερέα.
Ο κ. Σφουγγάρης δήλωσε πως «ο π. Αντώνιος είναι μια μοναδική περίπτωση ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσφορά και τη στήριξη ανήμπορων συμπολιτών, αλλά και γυναικών από μονογονεϊκές οικογένειες».