Ένα νησί πευκόφυτο, με ελαιώνες, με βενετσιάνικα κάστρα και βυζαντινά μοναστήρια, με μαγευτικές παραλίες, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.

Όλα αυτά είναι σπουδαίο να τα ακούσεις από τον  σπουδαίο λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, γέννημα θρέμμα της Σκιάθος, που είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων».

Είναι μοναδικές αφηγήσεις του όταν γράφει το γιατί το νησί του είναι ο τόπος που μπορεί κανείς να βιώσει την ισχυρή παράδοση του ελληνικού τρόπου ζωής.

Μέσα στα περισσότερα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, του συγγραφέα και υμνητή του «ρόδινου νησιού του», γίνεται συνεχής αναφορά στο φυσικό περιβάλλον της Σκιάθου.

Ο Παπαδιαμάντης  γεννήθηκε στο νησί τον Μάρτιο του 1851 και σήμερα το σπίτι του, μέσα στην Χώρα της Σκιάθου είναι ένα όμορφο μουσείου, που οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν στον χωροχρόνο που έζησε ο κοσμοκαλόγερος, αφού το σπίτι του έμεινε ως ζωντανή υπόμνηση της απλότητας του Σκιαθίτου σπιτιού, με όλα τα προσωπικά του αντικείμενα να εκτίθεται στο καλό δωμάτιο υποδοχής.

Η λειτουργός του Μουσείου Παπαδιαμάντη Σταυρούλα Μίγκα μας ξεναγεί και στο ερώτημα τι είναι εκείνο που εντυπωσιάζει τους ξένους επισκέπτες που κυριολεκτικά συρρέουν για να δουν από κοντά το σπίτι του Παπαδιαμάννη, ήταν το μικρό μέγεθος του σπιτιού και οι τόσες χρήσεις που είχε ως λειτουργικό σπίτι.