Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ είναι μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 48 μέλη, εκ των οποίων 44 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων. Χάρη στη συστηματική και πολυσχιδή του δράση και το εύρος των συνεργασιών που έχει αναπτύξει, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ αναγνωρίζεται ως ένας αληθινός σύμμαχος των νησιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό διότι διαθέτει άρτια επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, βαθιά γνώση των τοπικών αναγκών και της αναπτυξιακής δυναμικής των νησιών, καθώς και προσήλωση, διαχρονικά, στην υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων που απαντούν σε διαπιστωμένες ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά.
Του Νίκου Τζούμα
Μιλήσαμε με τους τρεις πρωταγωνιστές του προγράμματος για την εμπειρία τους στα νησιά αλλά και την πρόκληση να συμμετέχουν σε αυτό
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην Σκόπελο άρχισα να συνειδητοποιώ πως θέλω να ζήσω και να δημιουργήσω σε αυτόν τον τόπο. Με κέρδισε από κάθε της πλευρά, τόσο λόγω του φυσικού πλούτου και την βιοποικιλότητας που την χαρακτηρίζει, όσο και από τον ποιοτικό τρόπο ζωής και τους κατοίκους της. Μη έχοντας καταγωγή από το νησί και όντας κατεξοχήν στεριανή, αυτή η μετακίνηση ήταν μια πρόκληση για εμένα. Παρέμεινα στο νησί ως εργαζόμενη σε εποχιακό επάγγελμα, καλλιεργώντας παράλληλα την σκέψη της συμβολής σε αυτό σε μόνιμη βάση, χρησιμοποιώντας την ακαδημαϊκή μου κατάρτιση ως δασολόγος. Μέσα από το πρόγραμμα Yenesis και το δίκτυο Δάφνη, μου δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσω αυτό μου το όνειρο και να κάνω την Σκόπελο τόπο μου. Αισθάνομαι μεγάλο ενθουσιασμό και ανυπομονώ να βοηθήσω με κάθε τρόπο στην βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία της Σκοπέλου, βλέποντας τις ιδέες μου να υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον.
Κορομπόκη Ινώ Βασιλεία / Διπλ. Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.
Μετά από πολλά χρόνια που επισκεπτόμουν το νησί σαν παραθεριστής, πήρα την απόφαση να μετακομίσω και να χτίσω την ζωή μου στην Σκιάθο.
Μια από τις πρώτες προκλήσεις που αντιμετώπισα σε αυτό το νέο μου βήμα, ήταν η αδυναμία εύρεσης κατάλληλης εργασίας για εμένα στο νησί. Με την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα
Yenesis ευελπιστώ να εκπαιδευτώ κατάλληλα και να αποκομίσω τις απαραίτητες εμπειρίες και όπλα, ώστε να μπορέσω να προσφέρω ενεργά στην ανάπτυξη και αειφορία του τόπου αυτού.
Όνειρό μου είναι να καταστήσω την Σκιάθο, και γιατί όχι τις Σποράδες, ενεργειακά αυτόνομες, αυτάρκεις και έτοιμες για ένα πράσινο μέλλον.
Λουμάκης Δημήτρης – Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ
Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου το 2018 και ως εργαζόμενος σε τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί μου τη Σκόπελο για αρκετά χρόνια διαπίστωσα όλα εκείνα τα κακώς κείμενα που υπάρχουν στο σημερινό τουρισμό και σε πανελλαδικό επίπεδο. Βλέποντας λοιπόν δημοσιεύματα για το πρόγραμμα Yenesis αποφάσισα να κάνω αίτηση. Πιστεύω πως ο βιώσιμος τουρισμός είναι το μέλλον για όλους τους νέους! Μέσω της ευκαιρίας αυτής ευελπιστώ να είμαι κομμάτι της αλλαγής. Πίστευα πάντα και θα συνεχίζω να πιστεύω πως οι ομάδες είναι αυτές που κάνουν την αλλαγή!
Μαντάς Δαμιανός Ανάργυρος / Διπλ. Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Από όλους μας ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ που μας έδωσε αυτή τη μοναδική ευκαιρία!