TΡΥΠΗΤΗ Ή ΤΡΥΠΤΗ // του Γιώργου Σανιδά
2019-08-18 09:25:05
Το ανατολικότερο ερημονήσι της Σκιάθου, λίγο πριν τη Γλώσσα Σκοπέλου, είναι η Τρυπητή ή Τρυπ'τή με μέγεθος περίπου 50 στρέμματα που το κατατάσσει στα έξι πρώτα απ' τα 16 νησάκια τα οποία περιστοιχίζουν το νησί. Το 1914 υψώθηκε πάνω σ' αυτό πέτρινος κυλινδρικός πύργος, ύψους 15,1μ και λειτουργεί ως φάρος με φωτοβολία 16 ναυτικά μίλια.
Πριν γίνει αυτόνομος, διέθετε μάλιστα και φαροφύλακα. Το νησάκι αναφέρεται και στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη: 'Επιμυθής εις τον βράχον΄, 'οι Χαλασοχώρηδες' και 'το καμίνι'. Το νησάκι όμως, παρά το φάρο,είναι συνδεδεμένο με ένα σημαντικό ναυάγιο, του ελληνικού ατμόπλοιου Ιωνία χωρητικότητας 2000 τόνων.
Σχετικά με το ναυάγιο γνωρίζουμε τα εξής: Το πλοίο Ιωνία ενώ κατευθύνονταν τη νύχτα της 14ης Δεκ του 1944 στη Θεσσαλονίκη με δέματα ρουχισμού, είδη υπόδησης και φάρμακα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τον πληθυσμό της Μακεδονίας, πήρε διαταγή από τους Εγγλέζους να επιστρέψει στο λιμάνι της φορτώσεώς του (τον Πειραιά). Στο διάστημα όμως της επιστροφής του πλοίου επεκράτησε σοβαρή θαλασσοταραχή και το πλοίο εξόκειλε στο μέρος που αναφέραμε παραπάνω.
Ο φάρος της Τρυπητής σημειώνεται παραδόξως σε πολλούς χάρτες, ακόμα και τους επίσημους ναυτικούς, με το όνομα 'φάρος Ρέπη'! Όπως μας πληροφορεί ο π. Γιώργης Ρήγας στο 'Σκιάθου λαϊκός πολιτισμός', "η παράδοξος αυτή παραμόρφωση του ονόματος της νησίδος σε Ρέπη, προήλθε από απρόσεκτο και εσφαλμένη καταγραφή κάποιου περιηγητού ή αρχαιολόγου ξένου, ο οποίος αντί να γράψει Τρυπ'τή, κατέγραψε λαθεμένα Τ' ριπή.
Έτσι προήλθε το καινοφανές όνομα." Ας επιμένουμε λοιπόν στο πραγματικό του όνομα Τρυπητή!
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ