Ρεκόρ συμμετοχής στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Γλώσσας
2019-05-11 19:46:15
του Χριστόφορου Σεμέργελη / Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το 1982, τη χρονιά που ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Γλώσσας, η Σπυριδούλα Καρβέλη, πήγαινε ακόμη. Μαθήτρια της Α’ τάξης του Λυκείου, είχε χοροδιδάσκαλο τον αείμνηστο Διαμαντή Παλαιολόγο, έναν άνθρωπο σπουδαίο, ο οποίος επιστρέφοντάς στη γενέτειρά του από τον Καναδά όπου σπούδασε μαθηματικά, αφιέρωσε τη ζωή του στα πολιτιστικά δρώμενα της Σκοπέλου, ενώ επί 28 χρόνια δίδασκε αφιλοκερδώς παραδοσιακούς χορούς.
Τα χρόνια πέρασαν και ο «σπόρος» που έπεσε στην έφηβη τότε Σκοπελίτισσα, «ρίζωσε» μέσα της την αγάπη για την πλούσια παράδοση του τόπου της. Και σήμερα, καθώς διανύει την τρίτη κατά σειρά θητεία της στην προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας, μοχθεί να διατηρήσει «ζωντανά» τα ήθη και έθιμα του νησιού της, μέσα από μία σειρά δράσεων που ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Γλώσσας. Εντός του πρώτου 15ημέρου του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 7η συνεχή χρονιά και η φετινή διοργάνωση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων χορευτών. Μάλιστα, αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ συμμετοχής από χορευτικά συγκροτήματα που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέχρι την Κύπρο. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί η παρουσία 350 χορευτών, έναντι των 210 που έλαβαν μέρος το 2018.
Η κ. Καρβέλη μίλησε για το φετινό φεστιβάλ, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου και θα δώσει ξεχωριστό «χρώμα» στα γραφικά καλντερίμια της Γλώσσας για ένα ακόμη καλοκαίρι. «Το φεστιβάλ στη Γλώσσα γεννήθηκε το 2013, χάρη σε μία ιδέα της τότε γραμματέως μας, Κωνσταντίνας Αγγελέτου. Ήταν και δάσκαλός της ο Διαμαντής Παλαιολόγος», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Άλλωστε μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος ενέπνευσε πολύ κόσμο στο νησί και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, ενώ το 1982 μαζί με άλλους 20 κατοίκους της Γλώσσας ίδρυσαν και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Χάρη σε εκείνον και τη σύζυγό του Χριστίνα, αρχίσαμε να διδασκόμαστε παραδοσιακούς χορούς. Τότε ήταν που οι «στόφες», τα «φουντώματα», οι «στάνες», δηλαδή οι παραδοσιακές στολές που φορούσαν οι γιαγιάδες στο νησί μας, βγήκαν από τα μπαούλα. Έτσι την πρώτη χρονιά αφιερώσαμε το φεστιβάλ στη μνήμη του».
Κι επειδή μία τόσο απαιτητική διοργάνωση δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας, κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης: «Για τη Γλώσσα το φεστιβάλ έχει μεγάλη σημασία. Ερχόμαστε σε επαφή με άλλα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα, αναδεικνύουμε το νησί μας, ενώ προάγουμε και το τουριστικό προϊόν φέρνοντας πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Είναι μία γιορτή για τη Γλώσσα, γι’ αυτό και ο κόσμος έχει αγαπήσει το φεστιβάλ. Βέβαια, για να είναι όλα στην εντέλεια κάθε χρονιά, απαιτείται τουλάχιστον ένα εξάμηνο προετοιμασιών. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει άριστη συνεργασία με όλα τα μέλη του Δ.Σ. και πιο συγκεκριμένα τον αντιπρόεδρο κ. Νίκο Αρκομάνη, τη γραμματέα κ. Βιργινία Σιδέρη, την ταμία κ. Ιωάννα Ουρανίτσα-Μπρουζιάνη και το μέλος κ. Δημήτρη Βαφίνη. Αγαπάμε το χωριό μας και προσπαθούμε για πολλά πράγματα, ώστε να κρατήσουμε «ζωντανή» τη Γλώσσα με ποικίλες δραστηριότητες. Όταν, όμως, οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους, όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Ένας κούκος δεν φέρνει ποτέ δεν άνοιξη».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ