Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ | του Γιώργου Σανιδά [*]
2018-07-07 13:35:05
Ο Γιώργος Σανιδάς είναι Συγγραφέας, Αρθρογράφος - Χρονογράφος μόνιμος συνεργάτης του SkiathosLife.gr
Η ταυτότητα ενός τόπου αναφέρεται στις διαχρονικές του ιδιαιτερότητες που τον κάνουν μοναδικό. Δεν εφευρίσκεται συγκυριακά, ανάλογα με τις ανάγκες του μάρκετιγκ. Ανταποκρίνεται στην κληρονομιά του, στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Είναι η σταθερή πυξίδα του στο χρόνο, το νήμα πάνω στο οποίο ισορροπεί ο χώρος με τους κατοίκους. Αν έχει αλλοιωθεί, όπως στη Σκιάθο, προηγείται από την προώθησή της, η επανασύστασή της. Επίσης, μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα του τόπου τους κι αυτοί οφείλουν να χαράξουν την πολιτική για το πώς πρέπει να είναι και να φσαίνεται προς τα έξω. Τί ξεχωριστό λοιπόν διαθέτει η Σκιάθος, πέρα απ’ τις ακτές και το περιβάλλον το οποίο μάλιστα υποφέρει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της άναρχης ανάπτυξης; Διαθέτει ιστορία 3000 ετών και σπάνιο πολιτισμό για τον πληθυσμό του.
Πώς αυτά μπορούν να ξανάρθουν στο προσκήνιο και να συνδιαμορφώσουν τη σημερινή της φυσιογνωμία;
Κάνοντας μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες όπως:
-Ζωντάνεμα Μπούρτζι, Κάστρου…
Ανάδειξη Κεφάλας, αλεώριου Ξέρξη.
-Ίδρυση μουσείων Μωραιτίδη, Οικονόμου, αρχαιολογικού, ιστορικού, πνευματικού και ουσιαστική στήριξη του ναυτικού μουσείου. -
Διαμόρφωση ενός μύλου, ταρσανά, ταλιάγριας, καϊκιού…
-Λειτουργία Συνεδριακού Κέντρου -Αναδιαμόρφωση καλντεριμιών, αρχοντικών, οδού Παπαδιαμάντη.
-Αναστύλωση εκκλησιών κλπ
Το έχω πει πολλές φορές και δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: Η Σκιάθος πρέπει να είναι πρωτίστως το νησί των δύο Αλεξάνδρων που μεγαλούργησαν ακριβώς, γιατί γαλουχήθηκαν σ’ ένα καθαρά ελληνικό νησί με μεγάλη παράδοση και απαράμιλλο κάλλος.
Τα ‘ελληνικό’, παράδοση’, ‘απαράμιλλο’, τα θέσαμε δυστυχώς, οι μεταγενέστεροι σε δοκιμασία και τα φτάσαμε σήμερα στα όρια της αμφισβήτησης έχοντας την ψευδαίσθηση πως οι επισκέπτες επιλέγουν το νησί μόνο για τη θάλασσα και τον ήλιο…
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ