Οι λίμνες της Σκιάθου / γράφει ο Γιώργος Σανιδάς - Συντάκτης του Skiathoslife.gr
2016-10-13 14:16:03
Θύματα της άναρχης ανάπτυξης αποτελούν ασφαλώς και οι τρεις λίμνες της Σκιάθου, ο μαρασμός των οποίων έχει τεράστια επίπτωση στη βιοποικιλότητα του νησιού.
Η λίμνη του Βρωμόλιμνου και οι γύρω υγρότοποι, ήταν άλλοτε σταθμός σε σπάνια μεταναστευτικά πουλιά όπως ο μαυροπετρίτης, η στακτοπουλάδα, ο αιγαιηδόγλαρος και ο νυχτοκόρακας. Η οικοδόμηση της περιοχής, την απέκοψε απ' το φυσικό προορισμό της.
[caption id="attachment_335" align="alignleft" width="300"] Η λίμνη του Αη Γιώργη ®skiathoslife.gr®[/caption]
Η λίμνη του Αγίου Γεωργίου, είχε έκταση 120 στρέμματα και ψαρεύονταν κέφαλοι, ξόφες και χέλια, ενώ εξαιρετικό ήταν το αυγοτάραχο που έβγαινε από τις μπάφες (είδος κέφαλου). Η εγκατάσταση του αεροδρομίου την κατέστησε πλέον νεκρή λίμνη με την κατάσταση να μοιάζει μη αναστρέψιμη!
Η λίμνη του Στρουφλιά, με έκταση περίπου 100 στρέμματα, έβγαζε τα ονομαστά ψάρια που λέγονταν 'κεστρείς' και ήταν περιζήτητα στην αρχαιότητα, όπως αναφέρει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές.
[caption id="attachment_334" align="alignleft" width="300"] Η λίμνη του Αη Γιώργη ®skiathoslife.gr®[/caption]
Η δημιουργία γηπέδου γκολφ, κατέστρεψε την παράκτια βλάστηση με τους καλαμιώνες και προκάλεσε ζημιά στο οικοσύστημα και υποβάθμιση του σπάνιου δάσους. Είναι σπάνιο νησί και μάλιστα τόσο μικρό σε έκταση, να διαθέτει τρεις φυσικές λίμνες-υδροβιότοπους κι αν προσθέσεις του Τσουγκριά, τέσσερις. Γι’ αυτό νομίζω πως αξίζει να ενδιαφερθούν κάποιοι σοβαρά για την τύχη τους και την επιβίωσή τους στο μέλλον. Άλλωστε και ο τουρισμός της έχει ανάγκη…
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ