[video ] Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων, αλλάζει ο Ζάεφ όνομα στο αεροδρόμιο
2018-01-25 01:20:15
Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την τρίωρη συνάντησή τους στο Νταβός.
Συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα ύπαρξης σύνθετης ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Δεν παρέλειψε δε να ξεκαθαρίσει ότι χωρίς λύση στα ανοιχτά θέματα, η Ελλάδα -παρότι πιστεύει σε αυτό και το επιθυμεί- δεν μπορεί να συμβάλλει ώστε να ανοίξει για την ΠΓΔΜ ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στη σημασία της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, παίρνοντας το λόγο. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντά τους, σεβόμενη τις ευαισθησίες και την εθνική αξιοπρέπεια των δύο λαών, είπε.
Ανακοίνωσε δε ότι «αλλάζουμε το όνομα στο Αεροδρόμιο και στις λεωφόρους» ως ένδειξη καλής θέλησης και απόδειξης ότι «δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει η κίνηση αυτή να εκτιμηθεί δεόντως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το αεροδρόμιο και ο εθνικός αυτοκινητόδρομος των Σκοπίων, έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο, προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται: «Φιλίας».
Η τοποθέτηση Τσίπρα
Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ για τις σημερινές τους συνομιλίες.
«Είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά και πιστεύω ότι αγωνιζόμαστε κι οι δύο για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».
«Βαθιά μου πεποίθηση είναι», είπε, «ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι, να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, να παει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, την ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα».
«Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, και γι' αυτον τον λόγο άλλωστε προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων σε διμερές τριμερές και τετατραμερές επίπεδο», σημείωσε.
«Να αντιμετωπίσουμε πρώτα τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές»
«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε ότι ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156154539718054/
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ειλικρινή συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του και διαβεβαίωσε τους πολίτες των δυο χωρών που παρακολουθούν, «άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό, και άλλοι με ειλικρινή ελπιδα» ότι «και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, με ρεαλισμό αλλά και με υπευθυνότητα».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Ζάεφ ότι «στο πλαίσιο αυτό είμαι διατεθειμένος, διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση, να τις προωθήσουμε. Όπως για παράδειγμα την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Χωρίς λύση δεν υπάρχει ένταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, «πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων».
Ιδιαίτερα δε, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, αντάλλαξαν ιδέες και «συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ».
«Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον Ζόραν ότι οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αρχίσαμε με πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2016, θα εντατικοποιηθούν - μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», το οποίο επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.
Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τη σημερινή ειλικρινή συζήτηση και συνάντηση» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η σημερινή συνάντηση πρωθυπουργών, η πρώτη μετά από σχεδόν 7 χρόνια, «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών».
Η τοποθέτηση Ζάεφ
«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.
Ζωτικής σημασίας η λύση για ένταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ
Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Ήρθε η στιγμή για να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ.
Πρέπει να κοινώς αποδεκτή η τελική λύση
Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και σημείωσε πως η λύση «πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση».
Μετονομασία αεροδρομίου - Δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος σας
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο.
«Οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ