SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Επιμολυσμένοι κέφαλοι στον Παγασητικό – Δείτε φωτογραφίες

Ερασιτέχνης αλιέας είδε στην ψαριά του περίεργα σημάδια και απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας 2025-01-10 14:45:46
Επιμολυσμένοι κέφαλοι στον Παγασητικό – Δείτε φωτογραφίες

Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κρατώντας την… ψαριά του στα χέρια πήγε πριν από λίγες ημέρες ερασιτέχνης αλιέας, ο οποίος διαπίστωσε περίεργα ευρήματα στα ψάρια και θέλησε να μάθει τι συνέβη.

Ηταν πριν από, περίπου, τρεις εβδομάδες όταν ηλικιωμένος ψαράς πήγε στην περιοχή των Λεχωνίων, στο Καρνάγιο για το καθιερωμένο του «ραντεβού» με το ψάρεμα. Μία από τις αγαπημένες του ασχολίες συνοδεύτηκε με μεγάλη αναστάτωση, όταν στο καλάμι ψαρέματός του είδε ψάρια με τεράστια σημάδια που έμοιαζαν με αιματώδη εξογκώματα.

Επρόκειτο για κέφαλους, ψάρια τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά σε ακτές και είναι εύκολο να αλιευθούν ακόμη και με πετονιά ή καλάμι ψαρέματος. Ο ίδιος αλίευσε περίπου 5-6 ψάρια, τα οποία είχαν όλα τα ίδια σημάδια. Τα σημάδια, όπως λέει, δεν ήταν από τραυματισμό από άλλα ψάρια, αλλά ούτε φάνηκε να είναι από αίματα.

Τα σημάδια εντοπίστηκαν στο σώμα των ψαριών πολύ κοντά στην ουρά, ενώ όσους ρώτησε από το κοντινό του περιβάλλον, αλλά και από αλιείς της ευρύτερης περιοχής δεν είχαν δει κάτι αντίστοιχο.

Ο ίδιος κράτησε την ψαριά και επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων από την οποία δεν έλαβε καμία απάντηση.

Φωτογραφίες των σημαδιών που εντοπίστηκαν στους κέφαλους απέστειλε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε επικοινωνία με τον αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο την αλιεία Δημήτρη Κλαουδάτο ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέτασε τις φωτογραφίες, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει καταγγελία για άλλο περιστατικό. «Φαινομενικά φαίνεται για μηχανική εκδορά – τραυματισμό που είχαν τα ψάρια και από εκεί έχει προκύψει επιμόλυνση από βακτήριο. Από την εικόνα φαίνεται να έχει προκληθεί μόλυνση από το κινητό βακτήριο τύπου βίμπριο, το οποίο εμφανίζεται, κυρίως, σε υδατοκαλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Κλαουδάτος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως τόνισε η βακτηριακή λοίμωξη έχει να κάνει και με την υψηλή θερμοκρασία των νερών. «Δεδομένου ότι δεν παρατηρήθηκε βαρύς χειμώνας, περιστατικά που υπό κανονικές συνθήκες θα βλέπαμε την άνοιξη, τα βλέπουμε νωρίτερα» ανέφερε ο καθηγητής.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, όπως επεσήμανε είναι ότι δεν χρήζει ανησυχίας ούτε για τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα ζώα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Ακόμη και αν τα επιμολυσμένα ψάρια καταναλωθούν από άλλα μεγαλύτερα ψάρια δεν υπάρχει κίνδυνος περεταίρω επιμόλυνσης. Ούτε και για τον άνθρωπο, ωστόσο, συστήνεται να μην καταναλωθούν από ανθρώπους» πρόσθεσε.

Τέσσερις μήνες μετά το φαινόμενο με την «εισβολή» χιλιάδων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό κόλπο από το θυρόφραγμα της Κάρλας και 15 μήνες μετά τις πλημμύρες του Ντάνιελ και του Ελίας οι ψαράδες, επαγγελματίες και μη, ανησυχούν για το τι θα γίνει με τον κλάδο τους.

Οι επαγγελματίες αλιείς …ανέβηκαν έναν απίστευτο Γολγοθά δυσπιστίας προσπαθώντας να πείσουν τους καταναλωτές ότι τα ψάρια τους ήταν κατάλληλα προς κατανάλωση.

Τα γεγονότα του κοντινού παρελθόντος, ωστόσο, δεν αφήνουν τους αλιείς να ηρεμήσουν. Ψαράς πριν από τρεις εβδομάδες

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά σωστή ενημέρωση» σημείωσε ο κ. Κλαουδάτος.

Πηγή: taxydromos.gr