SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Εκτός το Νοσοκομείο Βόλου από τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος

2025-01-07 09:10:27
Εκτός το Νοσοκομείο Βόλου από τη δημιουργία Κέντρου Τραύματος

Τη δημιουργία 18 Κέντρων και Σταθμών Τραύματος που θα λειτουργούν σε ισάριθμα μεγάλα νοσοκομεία, θα είναι σε συνεχή εφημερία και θα κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας ανάλογα με τον κίνδυνο για τη ζωή του που αντιμετωπίζει ο ασθενής, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από το περασμένο Σάββατο το απόγευμα 28 Δεκέμβριου μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας επιδιώκεται:

α) Ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υγειονομικών δομών Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) μέσω της αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Τραύματος.

β) Η ταχεία και αποτελεσματική ιατρική απόκριση στη διαχείριση και αντιμετώπιση του τραυματία.

γ) Η μείωση των υψηλών επιπέδων νοσηρότητας, θνητότητας, αναπηρίας και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η βλάβη στον τραυματία.

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου εστιάζουν, κυρίως, στα ακόλουθα:

Στη σύσταση Εθνικού Συστήματος Τραύματος.
Στην οργάνωση και λειτουργία των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος του Εθνικού Συστήματος Τραύματος που λειτουργούν εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα οποία κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα ικανότητας ανάλογα με τις υποδομές, τον εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος που διαθέτουν καθώς και την ικανότητα απόκρισής τους στη διαχείριση της βαρύτητας του τραύματος.
Στη διαμόρφωση ενιαίου δικτύου υγειονομικών σχηματισμών για την αντιμετώπιση του τραύματος.
Στην οργάνωση και λειτουργία 18 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου I και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου I εντός υγειονομικών δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος για την αξιολόγηση των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος και την εν γένει παρακολούθηση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος.
Στην δυνατότητα εκπαίδευσης του ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού προσωπικού και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις Ομάδες Τραύματος των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και ΙΙ καθώς και στο Σταθμό Τραύματος επιπέδου IΙΙ.
Τα νοσοκομεία που θα έχουν Κέντρα Τραύματος
Αναλυτικά σύμφωνα με το νομοσχέδιο του τέθηκε σε διαβούλευση τα Κέντρα Τραύματος θα λειτουργήσουν στα παρακάτω νοσοκομεία:

1) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I ( κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς) λειτουργούν στα ακόλουθα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής:

α. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»,

β. στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ»,

γ. στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»,

δ. στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Βούλας και

ε. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

2) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I λειτουργούν στα ακόλουθα τρία νοσοκομεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

α. Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»,

β. στο «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και

γ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».

3) Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I λειτουργούν στα ακόλουθα πέντε νοσοκομεία της υπόλοιπης επικράτειας:

α. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,

β. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου,

γ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,

δ. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και

ε. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».

4) Κέντρα Παιδιατρικού Τραύματος Επιπέδου I λειτουργούν στα ακόλουθα νοσοκομεία:

α. Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και

β. στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

5) Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.» και το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» λογίζονται ως Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητα 2) ασθενείς. Σε περίπτωση προσέλευσης τραυματία με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή (Προτεραιότητα 1) στα νοσοκομεία του πρώτου εδαφίου, ο τραυματίας αντιμετωπίζεται αρχικά στα νοσοκομεία αυτά και όταν η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει, μεταφέρεται σε ένα από τα άλλα νοσοκομεία.

Ο Υπεύθυνος Τοπ. Κοινότητας ΝΙΚΗΣ Μαγνησίας κ. Γεωργαδάκης Γ. σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Σύμφωνα, με τρέχουσα έντυπη και διαδικτυακή ειδησιογραφία *, σε ανοικτή διαβούλευση έθεσε το Υπουργείο Υγείας, το προτεινόμενο με υπογραφή Μητσοτάκη-Γεωργιάδη, Σχέδιο Νόμου περί ” Εθνικού Συστήματος Τραύματος”, στα πλαίσια του ΕΣΥ. Στα 18 καθορισμένα νοσοκομεία Πανελλαδικά, στα οποία προτείνεται να ιδρυθούν Κέντρα και Σταθμοί Τραύματος Επιπέδου Ι, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ», το μοναδικό νοσοκομείο στο Νομό ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, που εξυπηρετεί, όχι μόνο τους διαμένοντας στις επαρχίες του νομού, αλλά σε μεγάλο ποσοστό και όσους διαμένουν, στην επαρχία Φαρσάλων, καθώς και στη Βόρεια Εύβοια.
Πρόκειται δηλαδή για ένα πληθυσμό 280.000 κατοίκων , που το καλοκαίρι με τον υπερ-δεκαπλασιασμό των διαμενόντων στις Βόρειες Σποράδες και στις άλλες τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας (Πήλιο, κ.λ.π), ξεπερνά της 330.00 (μονίμους κατοίκους και επισκέπτες).
Και το χειρότερο, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου δεν περιλαμβάνεται ούτε καν στην ομάδα εκείνων των νοσοκομείων, που λογίζονται ως Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητα 2) ασθενείς, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ.» και το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» .
Και όλα αυτά, παρόλα τα παρακάτω, γνωστά σε όλους, άξια ιδιαίτερης προσοχής και αξιολόγησης στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του από της εφαρμογής του ΕΣΥ, το φθινόπωρο του 1981 και μετά :
1. Είναι από τα μεγαλύτερα νομαρχιακά γενικά νοσοκομεία της χώρας, τα ενταγμένα εξαρχής στο ΕΣΥ, που λειτουργούσε, τόσο στο παλαιότερο κτιριακό συγκρότημα, όπως, εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα μετά τη μεταφορά του, στη νέα του πτέρυγα-επέκταση, σε κατάσταση ΑΔΙΑΚΟΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ «Non STOP Readiness ».
2. Τα Τμήματα Χειρουργικό και Ορθοπαιδικό, είναι πλήρως οργανωμένα, δίδουν πλήρη ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής-Τραυματιολογίας, υπάρχουν όλα τα άλλα Τμήματα του Χειρουργικού Τομέα, ΜΕΘ, Πλήρως οργανωμένος Εργαστηριακός και Παθολογικός Τομέας το δε νοσοκομείο, ως σημείο αναφοράς, υποστηρίζει πλήρως και αδιάκοπα (Continuous duty ) τα 6 Κέντρα Υγείας του Νομού Μαγνησίας.
3. Σημειώνεται, ως αξιοπρόσεκτο δεδομένο του προταθέντος σχεδίου Νόμου το γεγονός ότι και τα 18 υπό ίδρυση «Κέντρα και Σταθμοί Τραύματος», επιλέχτηκαν από το Υπουργείο Υγείας να γίνουν σε Νοσοκομεία ( Πανεπιστημιακά και μη), Νομών, που έχουν στην επικράτειά τους σε πλήρη λειτουργία και άλλα νοσοκομεία (2 τουλάχιστον και άνω, πολιτικά του ΕΣΥ, ή Στρατιωτικά), σε αντίθεση με το Γ.Ν.Β. που αποκλείστηκε , μολονότι είναι το μοναδικό στον Νομό Μαγνησίας και σε «Non STOP Εφημερία».
Αναίτιος, απαράδεκτος και επικίνδυνος παραγκωνισμός σε βάρος ενός νομαρχιακού νοσοκομείου που αποτελεί τη μοναδική καταφυγή, όλων των κατοίκων, των ξένων επισκεπτών, αλλά και των διερχομένων από τα τμήματα των εθνικών οδών, που υπάρχουν εντός των ορίων ευθύνης του.
Εάν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς την αυτονόητα επιτακτική ένταξη του Γ Ν Β στην ομάδα νοσοκομείων με υπό ίδρυση Κέντρων Τραύματος, θα πρόκειται για ΠΡΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ σε βάρος των κατοίκων του Μαγνησίας και όλης της Ανατολικής Θεσσαλίας. Και τότε η ευθύνη θα βαρύνει όλους όσους από θέση ισχύος δεν ΜΕΡΙΜΝΗΣΑΝ να την προλάβουν, τόσο σε κεντρικό, ΠΡΩΤΙΣΤΑ, όμως ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ .
Αλήθεια ποια θα είναι η θέση-στάση μπροστά στο επείγον αυτό μείζον της Μαγνησίας ΠΡΟΒΛΗΜΑ :
Των Υπευθύνων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας
Των Δημάρχων Δήμων Νομού Μαγνησίας
Των εκλεγμένων 5 βουλευτών στο Νομό Μαγνησίας ( 3 της ΝΔ, εκ των οποίων 2 στη θέση Υφυπουργών της σημερινής Κυβέρνησης, 1 επανειλημμένα εκλεγμένου του ΣΥΡΙΖΑ, 1 του ΚΚΕ)
Των Υπευθύνων ΝΕ των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, αλλά και των πολιτευτών αυτών.
Των Πανεπιστημιακών Αρχών του ΠΘ
Των αρχών των Επιμελητηρίων Ν Μαγνησίας
Του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου
Του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου
Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου
Του ΔΣ του Γ Ν Βόλου
Της Επιστημονικής Επιτροπής του ΓΝΒ
Του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΒ
Του Τοπικού Τύπου και πάσης τοπικής Διαδικτυακής και Τηλεοπτικής Ενημέρωσης