ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ: "Η 45χρονη επιβίωση του Θεσσαλικού Ημερολογίου οφείλεται κυρίως στα πρωτότυπα και τεκμηριωμένα κείμενά του"
Μιλάει στο Skiathoslife.gr & τον Σωτήρη Λέτσιο ο εκδότης του περιοδικού 2024-10-26 07:05:53Εδώ και πάνω από 50 χρόνια ο εκπαιδευτικός κ.Κώστας Σπανός συμβάλλει τα μέγιστα για την ανάδειξη και μελέτη της τοπικής ιστορίας μέσα από την έκδοση του περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο». Γεννήθηκε το 1943 στη Δεσκάτη και ζει με την οικογένειά του στη Λάρισα. Ξεκίνησε να ασχολείται με την ιστορία της Θεσσαλίας και της Δεσκάτης από το 1966 ερευνώντας πολλά αρχεία. Πλούσιο και ποικίλο το έργο του κ.Σπανού αφού έχει δημοσιεύσει έως σήμερα 685 άρθρα και μελέτες και έχει συμμετάσχει σε 185 συνέδρια και ημερίδες. Έχει επίσης εκδώσει 17 βιβλία όπως επίσης και μία Γεωγραφία της Θεσσαλίας του 1817, από τα χειρόγραφα του Ιωάννη Λογιωτάτου Λαρισαίου. Από το 1980 εκδίδει στη Λάρισα το ιστορικό περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», το οποίο έχει συμπληρώσει έως τώρα 86 τόμους. Για την πολυετή του προσφορά βραβεύθηκε το 2000 από την Ακαδημία Αθηνών.
Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο
«Τα λογοτεχνικά περιοδικά του θεσσαλικού χώρου δημοσίευαν λίγα μικρά ιστορικά άρθρα και δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολυσέλιδες μελέτες. Σκέφθηκα, λοιπόν, να εκδώσω ένα περιοδικό το οποίο να δημοσιεύει μόνο ιστορικά θέματα.Στους πρώτους 19 τόμους δημοσίευμα και λίγα λογοτεχνικά κείμενα και έκτοτε αποκλειστικά ιστορικά, λαογραφικά και ονοματολογικά» τονίζει ο κ.Σπανός μιλώντας στο Skiathoslife για το πώς ξεκίνησε όλη αυτή προσπάθεια δίνοντας συγχρόνως και τις εξής πληροφορίες: «Η έκδοση των αφιερωμάτων στην Παιδεία κατά την τουρκοκρατία(τόμος 5ος), στην Βυζαντινή Θεσσαλία (τόμοι 12ος και 15ος), στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 (τόμος 31ος), η δημοσίευση πολλών ανέκδοτων κωδίκων των Μετεώρων(1520-1800), εγγράφων θεσσαλών αγωνιστών του 1821 και οθωμανικών απογραφών της περιόδου 1455-1570, ήταν οι οι κυριότεροι σταθμοί στην έως σήμερα έκδοση του περιοδικού». Δυσκολίες βεβαίως υπήρξαν πολλές, οι οποίες όμως δεν απέτρεψαν την ροή των εκδόσεων με προγραμματισμένο τρόπο: «Η σταθερή έκδοση του Θεσσαλικού Ημερολογίου είναι εύκολη, διότι δεν αποβλέπει σε κανένα οικονομικό όφελος. Στηρίζεται στην αγάπη των φίλων και των συνεργατών του, χάρη στους οποίους αντιμετωπίζονται τα εκδοτικά και τα ταχυδρομικά έξοδα. Η 45χρονη επιβίωση του Θεσσαλικού Ημερολογίου οφείλεται κυρίως στα πρωτότυπα και τεκμηριωμένα κείμενά του».
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ»
Στις σελίδες αυτού του περιοδικού φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία σχετικά και με την ιστορία της Σκιάθου όπως π.χ έγγραφα από το αρχείο της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού, στα οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες γιά τους γεμιτζήδες στην εκστρατεία της Σκιάθου το 1826, μία αναφορά του ηγουμένου Αλυπίου προς το Εκτελεστικό Σώμα για τα φορολογικά της Μονής του Ευαγγελισμού όπως και 4 επιστολές του προς τον Ιωάννη Κωλέττη. Άξια αναφοράς είναι και τα έγγραφα που ρίχνουν φως στις προστριβές μεταξύ Θεσσαλομακεδόνων και Σκιαθιτών, ενώ δημοσιεύθηκαν και άρθρα για τους ναούς της Σκιάθου, για την κατάσταση των μονών και των εκκλησιών το 1833, για τις περιπέτειες των μοναχών της Μονής του Ευαγγελισμού το α΄ μισό του 19ου αιώνα αλλά και για Αγιορείτες παροίκους στη Σκιάθο κατά την Επανάσταση του 1821. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα έγγραφα για το Χατζόπουλο του Παπαδιαμάντη, για την ανταλλαγή κτημάτων της Μονής του Ευαγγελισμού, διαθήκες, η επιστολή του ηγουμένου Νήφωνα και η περιπέτεια ενός σκιαθίτικου πλοίου, το 1800. Σε άλλα άρθρα περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την διανομή γαιών και προικοσύμφωνα. Στο τρέχων τεύχος η μελέτη του συγγραφέα συνεργάτη του Skiathoslife.gr κ. Γιώργου Σανιδά για την ιστορία του θεσμού της προίκας στη Σκόπελο και τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη. Όσον αφορά στην Σκόπελο ο μακαρίτης π. Κων/νος Καλλιανός δημοσίευσε 60 άρθρα και μερικά η κ. Ηρώ Μελαχροινάκη.
«Στους 86 έως σήμερα τόμους του ``Θεσσαλικού Ημερολόγιου`` δημοσιεύσαμε μεταφρασμένα όλα, σχεδόν, τα περιηγητικά κείμενα τα οποία αναφέρονται στη Θεσσαλία, από το 1669 έως τα μέσα του 20ού αιιώνα όπως και πάμπολλα αρχαιολογικά και ιστορικά άρθρα σπουδαίων ξένων ιστορικών. Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα για δημοσίευση» τονίζει ο κ. Σπανός, οποίος αναφερόμενος και στην έως σήμερα ερευνητική του εργασία υπογραμμίζει μιλώντας εκ βαθέων το εξής: «Συγκινήθηκα με τη βράβευση από την Ακαδημία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Μητρόπολη Ελασσόνας και των Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας και της γενέτειράς μου Δεσκάτης. Η αγάπη μου όπως και πολλών φίλων μου για την ιστορία του τόπου μας με κάνει αισιόδοξο. Η Ιστορία διδάσκει όσους αγαπούν τον τόπο!» καταλήγει ο κ. Σπανός.