Βόλος: Νέκρωσαν τα ξενοδοχεία των Αλυκών -“Έφυγε το 90% των πελατών, ακυρώθηκαν κρατήσεις”
Εκτός από τη περιβαλλοντική ζημιά, που είναι βέβαια και η κυριότερη, η κοινωνία του Βόλου υπέστη και μεγάλη οικονομική ζημιά από το έγκλημα με τα νεκρά ψάρια. 2024-08-30 10:47:12Τεράστια είναι η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα ξενοδοχεία του Βόλου καθώς και πολλών άλλων παραλιακών περιοχών του νομού Μαγνησίας, εξαιτίας των πολλών εκατοντάδων τόνων νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές από την παραλίμνια περιοχή της Κάρλας.
Οπως αναφέρει το gegonotanews, μέσα σε ελάχιστες μέρες φεύγουν μαζικά, νωρίτερα από την προγραμματισμένη αναχώρηση, οι πελάτες των ξενοδοχείων ενώ οι ακυρώσεις εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στις Αλυκές Βόλου, ο Δημήτρης Καραμήτσος μίλησε στο OPEN λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το 90% των πελατών έχει φύγει».
Ο κ. Καραμήτσος τόνισε αρχικά: «Το φαινόμενο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Το ξενοδοχείο μου είναι στις Αλυκές, δίπλα στη θάλασσα, στα 20 μέτρα από εκεί που βρίσκονται τα νεκρά ψάρια. Το 90% των πελατών έχει φύγει από το ξενοδοχείο και βρίσκεται ουσιαστικά μόνο το προσωπικό. Ακύρωσαν τις κρατήσεις και έφυγαν και λογικό αφού ήρθαν να κάνουν μπάνιο δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτού έβλεπαν νεκρά ψάρια. Εκτός από την άσχημη εικόνα, η δυσοσμία είναι πολύ έντονη στο σημείο».
Στην συνέχεια ο ξενοδόχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βόλου από την περσινή χρονιά: «Ήταν ήδη δύσκολη η κατάσταση για τους ανθρώπους του Βόλου, για τα νερά που υπήρχαν από την περσινή χρονιά λόγω των κακοκαιριών. Οι επιχειρήσεις της εστίασης βρίσκονται στο μείον 70-80% περίπου σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια τώρα βρίσκονται σχεδόν στο μείον 100%, αφού εξαφανίστηκε όλος ο κόσμος».
Για την τουριστική σεζόν: «Η καλοκαιρινή σεζόν για εμάς φτάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως είμαστε ξενοδοχείο που δουλεύει όλο τον χρόνο. Στις Αλυκές υπάρχουν τουλάχιστον 150 άτομα προσωπικό που εργάζεται σεζόν. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις εδώ δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη όλων των επιχειρήσεων από την Πολιτεία».
Οι επιχειρηματίες της περιοχής, με βάση την μέχρι στιγμής τουριστική κίνηση, περίμεναν ένα πολύ καλό τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου καθώς και επίσης καλούς Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι το τέλος της φετινής τουριστικής σαιζόν θα πρέπει να θεωρείται χαμένο.
Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας έχει πάρει την απόφαση να στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την οικονομική καταστροφή, ζητώντας, μεταξύ άλλων και αποζημίωση για τη δυσφήμιση που υπέστη η περιοχή.
Απομακρύνθηκαν 160 τόνοι ψαριών
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται εντατικά ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τα νεκρά ψάρια και ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, από τα σκάφη που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης και τα οποία επικαλείται η ΕΡΤ, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, όπως επίσης και 7 αλιευτικά.
Τα 7 καΐκια μάζεψαν στις 27 και 28 Αυγούστου 95 τόνους από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές (έρχονται συνεχώς λόγω του αέρα επιπλέον ψάρια) και 5 τόνοι από πλοιάριο της Ιnterpollution από το λιμάνι του Βόλου.
Πηγή:news247.gr