ΚΚΕ : Να μην περάσει η διάλυση της Ψυχικής Υγείας και η κατάργηση των ΚΕΘΕΑ!
2024-07-19 08:11:36«Σε κινητοποίηση βρίσκονται δεκάδες σωματεία και φορείς στο χώρο της υγείας από όλη τη χώρα με αφορμή το εγκληματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί τη δημόσια Ψυχική Υγεία, την Πρόληψη και την Απεξάρτηση από τα ναρκωτικά», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος αναφέρεται αναλυτικότερα:
«Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό επιδιώκεται να κλείσουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας (ΨΝΑ και ΨΝΘ). Ταυτόχρονα προωθείται το κλείσιμο των ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, επίσης των δημόσιων δωρεάν "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων ενώ κλείνουν και τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους και μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα ο παραπάνω αντιδραστικός σχεδιασμός συνοδεύεται με επιζήμιες επιστημονικά κατευθύνσεις, όπως την πριμοδότηση της αντίληψης περί ιατρικοποίησης της χρήσης ουσιών, την παραπάνω ενίσχυση της "µείωσης της βλάβης" σε αντιδιαστολή µε την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση καθώς και τη συνέργεια προγραμμάτων με διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.
Επιπρόσθετα προωθούνται προγράμματα-πυροτεχνήματα, με ημερομηνία λήξης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Συνολικά πρόκειται για εξέλιξη που καταδικάζει σε κλείσιμο δομές που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς λίστες αναμονής, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα παρά τα εμπόδια που σκόπιμα και διαχρονικά ορθώνονται, όπως η υποστελέχωση και η κρατική υποχρηματοδότηση.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων που έφεραν οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα επιδεινώσει την υγεία του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους.
Η πολιτική αυτή είναι εφαρμογή της στρατηγικής της Υγείας της ΕΕ κι έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει την ψυχική υγεία, την απεξάρτηση όπως και συνολικά την υγεία, ως κόστος για το κράτος και το κεφάλαιο, κι ως «ατομική ευθύνη» για την εργατική λαϊκή οικογένεια.
Η ελπιδοφόρα πάλη των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, των ασθενών, των χρηστών, των οικογενειών τους όπως κι όλου του λαού με αίτημα να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς».
Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γεγονός ότι:
- Ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που κλείνει δημόσια ψυχιατρεία, υπονομεύει την πρόληψη, αποδυναμώνει και υποχρηματοδοτεί τις δημόσιες δομές, οδηγώντας στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης, της παράδοσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ιδιώτες, ΜΚΟ και Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) με εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης, θυσιάζοντας τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών;
- Ενώ η ίδια η πολιτική της ΕΕ οδηγεί σε αύξηση της ουσιοεξάρτησης, η κατάργηση των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων και των κέντρων πρόληψης έχει ως άμεση συνέπεια τη δραματική υπονόμευση δομών που διακρίνονται μέχρι σήμερα από μεγάλη αποτελεσματικότητα και τη μεγάλη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Τόσο στον κλάδο της ψυχικής υγείας όσο και της καταπολέμησης της ουσιοεξάρτησης οι παραπάνω ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που προωθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους με προσφορά και εμπειρία στην ανεργία, ενώ όσοι παραμείνουν στην δουλειά τους οδηγούνται στη δραματική επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων με απογείωση της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας;».