SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Παρακαταθήκη για το μέλλον της Σκιάθου η διαθήκη Γαλάτη μετά από 24 χρόνια δικαστικής διαμάχης

Η περιουσία του θα παρέχεται ως υποτροφία για σπουδές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ 2024-07-18 13:21:11
Παρακαταθήκη για το μέλλον της Σκιάθου η διαθήκη Γαλάτη μετά από 24 χρόνια δικαστικής διαμάχης

Στο νησί της Σκιάθου,  επί της Παπαδιαμάντη έως και την όπισθεν πλευρά έναντι του Δημαρχείου βρίσκεται ένα σπίτι με ένα παρακείμενο κτίριο που περιέχει τρία καταστήματα και δύο γραφεία, καθώς και μία αυλή. Πολλά χρόνια πριν, ο ετοιμοθάνατος ιδιοκτήτης του, ο Charles P. Galatis από το Κέμπριτζ, είχε μεγάλες προσδοκίες για το ακίνητο, σύμφωνα με τις δύο διαθήκες του που αμφισβητούνται και συντάχθηκαν με διαφορά οκτώ ημερών, την 1η και 9η Φεβρουαρίου 2000. Ο Galatis ήθελε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα που θα προέκυπταν από το ακίνητο για να δημιουργήσει το Ίδρυμα Σοφία Ελένη Κωνσταντίνου Γαλάτη, ονομάζοντάς το προς τιμήν της εκλιπούσας μητέρας του και της αείμνηστης συζύγου του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Νίκος Τζούμας / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Βασιλεία Παρίσση 

Το ίδρυμα θα βοηθούσε "λαμπρούς μαθητές από το νησί της Σκιάθου να σπουδάσουν στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες". Θα διοικούνταν από μια επιτροπή τοπικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του νησιού, του αρχηγού της αστυνομίας και του λυκειάρχη. Αυτό το ίδρυμα μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητας, χάρη σε μια απόφαση της 10ης Ιουλίου 2024 από το Τμήμα Δικαστικής Διαμάχης του Δικαστηρίου Διαθηκών και Οικογένειας.  Ωστόσο, ο δικηγόρος του προτείνοντος της διαθήκης και της πόλης της Σκιάθου, Δημήτριος Ιωαννίδης από τη Βοστώνη, δήλωσε ότι αναμένει έφεση από τους αντιλέγοντες της διαθήκης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους πιο στενούς εν ζωή συγγενείς του Γαλάτη, ξαδέρφια που ζουν στην Ελλάδα. Η αγωγή, την οποία ο Ιωαννίδης πιστεύει ότι μπορεί να είναι η μακροβιότερη υπόθεση στο σύστημα δικαιοσύνης της Μασαχουσέτης, έχει ήδη πάει μια φορά στο Εφετείο. Κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητάς της, η πολιτεία υιοθέτησε το 2012 την εκδοχή της για τον Ενιαίο Κώδικα Διαθηκών, κάτι που παρουσίασε νέες νομικές προκλήσεις.

Η διάρκεια της διαδικασίας δημιούργησε επίσης πρακτικές δυσκολίες, όπως τον θάνατο ή την εξασθένιση της μνήμης βασικών μαρτύρων. Ο Ιωαννίδης, που είναι ο δικηγόρος του ελληνικού προξενείου και είχε αναλάβει την υπόθεση μέσω αυτής της κυβερνητικής σύνδεσης, έχει παραμείνει αφοσιωμένος σε αυτό που αποκαλεί την πιο περίπλοκη και χρονοβόρα υπόθεση της καριέρας του.  "Μιλάμε για χιλιάδες ώρες", λέει.

Αυτό που έχει κρατήσει τον Ιωαννίδη να συνεχίσει, είναι οι σκέψεις για τον δικό του παππού, ο οποίος ζούσε σε ένα μικρό ελληνικό χωριό. «Όταν έλεγε κάτι, έπρεπε να το κάνω σωστά· έπρεπε να ακολουθήσω τα όνειρά του», λέει. «Είναι θέμα σεβασμού, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.» Ο Ιωαννίδης προσθέτει: «Ακόμα και στον σημερινό κόσμο, όπου εμείς ως δικηγόροι είμαστε τόσο δεμένοι με τις χρεώσιμες ώρες και το κόστος, πρέπει να υπάρχει κάποια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, και αυτή είναι η εξαίρεση για μένα.» 

Η δικηγόρος των αντιλεγόντων της διαθήκης, Catherine A. Pappas από τη Βοστώνη, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ταχεία επιδείνωση

Ο πελάτης του Ιωαννίδη, ο Steve Damaskos, γνώριζε τον Γαλάτη όλη του τη ζωή και τον θεωρούσε σαν θείο. Ο Γαλάτης ήταν επίσης κοντά στα ξαδέρφια του, την οικογένεια Κυπαρισσού, και ταξίδευε κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για να δειπνήσουν, να ψαρέψουν και να συζητήσουν για την πολιτική μαζί. Στις διαθήκες του, άφησε 10.000 δολάρια σε μερικούς από αυτούς. Τον Ιανουάριο του 2000, ο Damaskos ανησύχησε όταν δεν είχε νέα από τον Γαλάτη για κάποιο χρονικό διάστημα. Οδήγησε στο διαμέρισμα του στο Κέμπριτζ και τον βρήκε σε άσχημη κατάσταση υγείας. Ήταν η πρώτη φορά που ο Γαλάτης ανέφερε την ανάγκη να «τακτοποιήσει τις υποθέσεις του».

Λίγο αργότερα, ο Damaskos δυσκολεύτηκε να έρθει σε επαφή με τον Γαλάτη ενώ αργότερα διαπίστωσε ότι είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα που είχε μετασταθεί. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο νοσοκομείο την 31η Ιανουαρίου, ο Γαλάτης έδωσε στον Damaskos ένα μπλοκ χαρτί και του είπε στα ελληνικά, «Άρχισε να γράφεις». Ο Γαλάτης του έδωσε στη συνέχεια τα ονόματα των ανθρώπων και τα ποσά χρημάτων που ήθελε να αφήσει στον καθένα στη διαθήκη του, επιλέγοντας τα ονόματα από ένα μικρό βιβλίο διευθύνσεων. Όταν γύρισε σπίτι, ο Damaskos βρήκε φόρμες διαθηκών στο διαδίκτυο, τις εκτύπωσε και μετέφερε τις χειρόγραφες σημειώσεις του με τις επιθυμίες του Γαλάτη σε αυτές. Στη συνέχεια, επέστρεψε τις φόρμες στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον Damaskos, ο Γαλάτης τις εξέτασε και τις βρήκε εντάξει. Αυτό που έγινε γνωστό ως η «πρώτη διαθήκη» του Γαλάτη, στη συνέχεια επικυρώθηκε από έναν υπάλληλο του νοσοκομείου και υπεγράφη από δύο άλλους — μια πρακτική που ο Ιωαννίδης σημειώνει ότι οι περισσότερα νοσοκομεία έχουν εγκαταλείψει λόγω ανησυχιών για την ευθύνη.

(πάνω) Ο κ. ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΑΛΑΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ (κάτω) ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΑΛΑΝΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΕΝ ΑΥΤΗΣ

 

Ο Γαλάτης ζήτησε από τον Damaskos να φυλάξει το πρωτότυπο αυτής της πρώτης διαθήκης, παρατηρώντας ότι τα "αρπακτικά" θα έβγαιναν τώρα που ήξεραν ότι είχε χρήματα. Ανησυχώντας για το αν η αυτοσχέδια διαθήκη θα άντεχε την επίθεση αυτών των "αρπακτικών", ο Damaskos ζήτησε τη βοήθεια μιας πλέον συνταξιούχου δικηγόρου. Πιστεύεται ότι η δικηγόρος, σύμφωνα με την τυπική της πρακτική, κατέστρεψε το πρωτότυπο της διαθήκης της 1ης Φεβρουαρίου του Γαλάτη όταν δημιούργησε τη «δεύτερη διαθήκη» του, ημερομηνίας 9¨ης Φεβρουαρίου, αν και κράτησε ένα αντίγραφο της διαθήκης της 1ης Φεβρουαρίου στα αρχεία της.

Εκτός από την υπογραφή του Γαλάτη που ήταν εμφανώς πιο ασταθής στο δεύτερο έγγραφο, οι δύο διαθήκες ήταν ουσιαστικά παρόμοιες, αν και η δεύτερη διαθήκη ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Εφετείου, ένα «πιο ανεπτυγμένο προϊόν». Η δεύτερη διαθήκη ήταν το αντικείμενο της διαδικασίας που έφτασε στο Εφετείο το 2015. Σε μια γνώμη 71 σελίδων που περιελάμβανε 559 πραγματικά ευρήματα, ένας δικαστής του Δικαστηρίου Διαθηκών και Οικογένειας διαπίστωσε ότι, τουλάχιστον από τις 9 Φεβρουαρίου, ο Γαλάτης δεν είχε διανοητική ικανότητα σύνταξης διαθήκης. Ένα διχασμένο Εφετείο επιβεβαίωσε αυτήν την απόφαση. Ωστόσο, η δικαστής Janis M. Berry έγραψε στην αντίρρησή της ότι, κατά την άποψή της, τα αποδεικτικά στοιχεία της δίκης δεν ήταν επαρκή για να αποδείξουν ότι ο Γαλάτης στερούνταν την απαραίτητη διανοητική ικανότητα στις 9 Φεβρουαρίου.

ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ κ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΔΑΜΑΣΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ

 

Απόφαση δικαστηρίου

Ο Ιωαννίδης εξηγεί ότι είχε αναμιχθεί στην υπόθεση μόνο περίπου έναν μήνα πριν από την πρώτη δίκη. Επιδίωξε να καλέσει έναν ιατροδικαστή ψυχίατρο ως ειδικό μάρτυρα, αλλά ο δικαστής του είπε ότι ήταν πολύ αργά. Παρόλο που η απόφαση του Εφετείου ακύρωσε ουσιαστικά τη μεταγενέστερη διαθήκη της 9ης Φεβρουαρίου, δεν υπήρξε τέτοια οριστική απόφαση για την προηγούμενη διαθήκη της 1ης Φεβρουαρίου. Η αίτηση του Damaskos για επίσημη επικύρωση της πρώτης διαθήκης απαιτούσε από τη δικαστή του Δικαστηρίου Διαθηκών και Οικογένειας Elaine M. Moriarty να διεξάγει παρομοίως μια επίπονη εξέταση του ιατρικού αρχείου για να φτάσει στην απόφασή της στις 10 Ιουλίου.

 

ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ κ. ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 6 ΤΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α 

Τελικά, αυτό που επηρέασε περισσότερο τη Moriarty ήταν η μαρτυρία του Dr. Ernie-Paul Barrette, ο οποίος μαζί με τον βασικό ιατρό του Γαλάτη, τον εκλιπόντα Dr. John Stoeckle, ήταν από τους δύο ιατρικούς μάρτυρες που είχαν συναντήσει τον Γαλάτη και του είχαν εξετάσει και προτείνει μια θεραπεία. Ο Barrette, τώρα ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, επέστρεψε στη Μασαχουσέτη για να καταθέσει στη δίκη επειδή πίστευε πραγματικά ότι ο Γαλάτης είχε τη διανοητική ικανότητα σύνταξης διαθήκης κατά την εκτέλεση της διαθήκης, λέει ο Ιωαννίδης.

Στο βαθμό που ο Stoeckle είχε αντιφάσκει την εκτίμηση του Barrette στη μαρτυρία του στην αρχική δίκη σχετικά με τη διαθήκη της 9ης Φεβρουαρίου, η Moriarty σημείωσε ότι μεγάλο μέρος αυτής της μαρτυρίας σχετιζόταν με την κατάσταση του Γαλάτη μετά την εκτέλεση της διαθήκης της 1ης Φεβρουαρίου.

Η Συνάντηση με τον Δήμαρχο Σκιάθου στα μέσα Ιουλίου 

Ο κ. Δαμάσκος με την σύζυγό του καθώς και την εκτυπωμένη απόφασή του Δικαστηρίου σε 6 τόμους συναντήθηκαν στο γραφείου του Δημάρχου ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του Δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο η μεγάλη αυτή δωρεάν να "διοχετευτεί" στους τελειόφοιτους του Λυκείου που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το Skiathoslife.gr με το Νίκο Τζούμα κατέγραψε αυτή τη συνάντηση και τις δηλώσεις του Δημάρχου καθώς και του κ. Δαμάσκου