SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Π. Σόμπολος: Δεν είναι δυνατόν σήμερα σε κάθε σπίτι να υπάρχουν όπλα, μακρύκανα, περίστροφα, μαχαίρια…

«Στη Μάνη και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι βεντέτες σταμάτησαν. Στην Κρήτη όχι», τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος 2024-06-06 07:03:09
Π. Σόμπολος: Δεν είναι δυνατόν σήμερα σε κάθε σπίτι να υπάρχουν όπλα, μακρύκανα, περίστροφα, μαχαίρια…

Στον Βόλο βρέθηκε χθες το απόγευμα ο γνωστός και έμπειρος δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Βεντέτες»- Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα. Ο κ. Σόμπολος που ακολούθησε επί δεκαετίες το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, είδε «μπροστά στα μάτια του», να εκτυλίσσονται δραματικές ιστορίες λόγω βεντέτας. Βέβαια, στο βιβλίο του οι ιστορίες ξεκινούν από τη δεκαετία του ’20!
Λίγες ώρες πριν τη χθεσινή του παρουσίαση βιβλίου στην Εξωραϊστική Λέσχη, ο κ. Σόμπολος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τη συγγραφή του νέου του αυτού βιβλίου, αλλά και για την εικόνα του σε σχέση με τις βεντέτες του σήμερα.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, για να συγγράψει αυτό το βιβλίο πραγματοποίησε πολύ μεγάλη έρευνα, καθώς οι υποθέσεις ξεκινούν από τη δεκαετία του 20, προχωρούν στη δεκαετία του ’30 και του ’40 και φτάνουν έως τη δεκαετία του 1990.
«Μετά το 2000 δεν βάζω νέες βεντέτες, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να αναμοχλεύουμε μίση και πάθη από φρέσκιες βεντέτες. Εάν δει ο αναγνώστης ότι κάποια βεντέτα διαδραματίστηκε μετά το 2000, είναι συνέχεια βεντέτας που ξεκίνησε από πολύ παλιά. Ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι δεν έχουμε τα επώνυμα των δραστών και των θυμάτων. Δεν βάζω επώνυμα και χωριά, αλλά τους νομούς ή τις περιφέρειες, με το σκεπτικό ότι σέβεσαι τη μνήμη των θυμάτων και από τη μια πλευρά και από την άλλη και επιπλέον σέβεσαι και τις επόμενες γενιές, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα που δεν χρωστάνε τίποτα να πληρώνουν επειδή κάποιοι από την οικογένειά τους ενεπλάκησαν σε τέτοιου είδους ιστορίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόμπολος.

Στην Β. Αλβανία η «Κανούν»

Έτσι λοιπόν ο ίδιος έγραψε και παρουσιάζει 30 και πλέον υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στην Μάνη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι βεντέτες δεν υπήρχαν μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπως στη βόρεια Αλβανία που την ονομάζουν την «κανούν», που προέρχεται από την ελληνική λέξη κανόνας και μάλιστα ανθεί και σήμερα.
Βεντέτες επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σόμπολο υπήρχαν σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην Ιταλία και Κάτω Ιταλία, τη Γαλλία, την Κορσική, τις Αραβικές χώρες, όπου σε κάποιες περιοχές υπάρχει ακόμη και τώρα και μικρότερη έκταση.

Η βεντέτα στην Ελλάδα
τελείωσε, εκτός από την Κρήτη

Αναφερόμενος στη βεντέτα κι αν αυτή συνεχίζεται ο κ. Σόμπολος τόνισε ότι στην Ελλάδα πλέον τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. «Στη Μάνη έχει τελειώσει, όλα αυτό δείχνουν, όπως έχει τελειώσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εκεί που δεν έχει τελειώσει και βλέπω ότι δεν πρόκειται να τελειώσει είναι στην Κρήτη και το αποδίδω στην οπλοκατοχή και στην οπλοφορία.
Δεν είναι δυνατόν τώρα εν έτει 2024 σε κάθε σπίτι να υπάρχουν όπλα, μακρύκανα, περίστροφα, μαχαίρια. Κάποια πράγματα πρέπει να τελειώσουν. Και χρειάζεται περισσότερη παιδεία. Δεν γίνεται να φεύγει ο νέος από το σπίτι του και να έχει στην τσέπη του πιστόλι ή στη ζώνη του να έχει το μαχαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σημείωσε δε ότι οι αφορμές για να ξεκινήσει μία βεντέτα ήταν τις περισσότερες φορές ασήμαντες, όπως ότι κατσίκα μπήκε στο κτήμα του γείτονα και από εκεί ξεκίνησε λογομαχία και τραβάει ο ένας πιστόλι ή μαχαίρι και σκοτώνει, σκοτώνει και η άλλη οικογένεια και το κομπολόι των δολοφονιών συνεχίζεται.
Στη Μάνη όμως είχαν διαφορετικά «θέματα τιμής». «Ένα κοριτσάκι 16 ετών τα έφτιαξε με έναν 27χρονο. Προχωρούσαν οι σχέσεις με σκοπό να την παντρευτεί Μετά από καιρό ο νεαρός λέει στην κοπέλα να χωρίσουν και οι γονείς της σκοτώνουν τον 27χρονο και η οικογένεια του 27χρονου συνεχίζει τους σκοτωμούς. Κι αυτό έγινε με το σκεπτικό η διακόρευση της κοπέλας. Εάν η κοπέλα διακορεύτηκε όπως έλεγαν παλιά, πρέπει να την παντρευτείς, ειδάλλως σε τρώει το μαύρο χώμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόμπολος καταλήγοντας ότι εν έτει 2024 τέτοια περιστατικά δεν δικαιολογούνται.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Πηγή:magnesianews.gr