Είδος προς εξαφάνιση οι γιατροί στις Σποράδες λόγω ενοικίων – Τι λέει ο Δήμαρχος Σκιάθου στο ethnos.gr
2024-05-23 11:15:54Για χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης έως και αδυναμίας λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά των Βορείων Σποράδων κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαφτούρας.
Όπως λέει, η αιτία είναι τα ακριβότατα ενοίκια κατοικιών στα νησιά, τα οποία είναι πολύ υψηλότερα από τους μηνιαίους μισθούς των γιατρών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι απολύτως φυσιολογικά να να μην δέχονται να εγκατασταθούν στις Βόρειες Σποράδες και να δουλέψουν στις τοπικές δημόσιες δομές υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαφτούρα, τα μηνιαία ενοίκια κατοικιών ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα 2.500 ευρώ. Την ίδια στιγμή, κατά τον ίδιο, ένας πρωτοδιοριζόμενος γιατρός δε θα πάρει μηνιαίως περισσότερα από 1.100 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στα μηνιαία έξοδα.
«Το πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγεία στα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι χρόνιο και αποτελεί ξεκάθαρα μία παθογένεια του συστήματος. Οι γιατροί χρειάζονται κίνητρα και μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, για να θελήσουν να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε κάποιο νησί, τα οποία, όμως, δεν τους δίνονται. Οι μισθοί τους είναι πολύ χαμηλοί, τα ενοίκια πολύ υψηλά και το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να μη θέλουν να εργαστούν στα νησιά. Το ενοίκιο ενός σπιτιού ξεκινάει από τα 1.500 ευρώ το μήνα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα 2.500 ευρώ μηνιαίως. Πώς θα μπορέσει να ζήσει ένας γιατρός, όταν ο πρωτοδιοριζόμενος παίρνει μόνο 1.100 ευρώ το μήνα; Είναι πρακτικά αδύνατο να επιλέξει κάποιος να εγκατασταθεί εκεί και να ασκήσει ιατρική με αυτές τις συνθήκες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χαφτούρας.
Εκ περιτροπής γιατρός στην Αλόννησο – Μεγάλες ελλείψεις σε Σκιάθο και Σκόπελο
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας φέρνει αυτό της Αλοννήσου, η οποία από το 2013, όπως λέει, «πασχίζει» για να βρει έναν γιατρό. Το αποτέλεσμα είναι να πηγαίνει κάθε εβδομάδα διαφορετικός γιατρός, για να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
Κατά τον ίδιο, υποστελεχωμένο είναι και το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, όπου λείπουν τουλάχιστον δύο-τρεις γιατροί, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Σκόπελο, όπου το οργανόγραμμα για το τοπικό κέντρο υγείας προβλέπει την ύπαρξη τουλάχιστον 5-6 γιατρών και σήμερα εργάζονται μόλις δύο.
«Ήμουν στη Σκιάθο και είδα άντρες με στολές παραλλαγής. Όταν ρώτησα για την παρουσία τους εκεί, μου απάντησαν ότι είναι στρατιώτες και τους χρησιμοποιούν για οδηγούς του ασθενοφόρου. Δυστυχώς, η πρωτοβάθμια υγεία στα νησιά αλλά και γενικότερα σε επαρχιακές ηπειρωτικές περιοχές ακολουθεί μία συνεχή φθίνουσα πορεία και σβήνει. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι ευτυχώς στη Σκιάθο υπάρχει ένα ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, το οποίο έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, η Πολιτεία συνεχίζει να αδιαφορεί γι’ αυτήν τη χρόνια παθογένεια. Όταν προκύπτουν αντιδράσεις από τον κόσμο και τους συνδικαλιστές, η Πολιτεία ρίχνει ‘’στάχτη στα μάτια’’, για να τις μαζέψει και λέει ότι λύθηκαν τα προβλήματα ή στοχοποιεί αυτούς που αντιδρούν. Αν θέλουν να το πάνε προς την ιδιωτική υγεία, ας μας το πουν, να τελειώνουμε», τονίζει ο κ. Χαφτούρας.
«Τίποτα δε λύνεται με τα λόγια»
Αναφορικά με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος ζητάει από τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων της Σκιάθου να μην αντιμετωπίζουν ως τουρίστες τους γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νησί και άρα να μην ζητούν υψηλά ενοίκια για τις κατοικίες, τα οποία φτάνουν ακόμα και τα 2.500 ευρώ μηνιαίως, ο κ. Χαφτούρας σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανακοινώσεις.
«Τίποτα δε λύνεται με τα λόγια. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα μέτρο, το οποίο να αναγκάζει τους ξενοδόχους των νησιών να στηρίξουν τα ενοίκια των γιατρών. Πρέπει να υπάρξει μία ευθυξία, την οποία δε βλέπουμε σήμερα», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας.
Φιλοξενία γιατρών και οδηγών του ΕΚΑΒ από το Δήμο Σκιάθου
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Δήμος Σκιάθου, όπως λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος, Θόδωρος Τζούμας, από το 2020 προχωρεί στη φιλοξενία γιατρών και οδηγών του ΕΚΑΒ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Η διοίκησή μας εκλέχτηκε το 2019 και από το 2020 εφαρμόζουμε αυτό το μέτρο. Φέτος ήδη από την 1η Ιανουαρίου και για το διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου διαθέτουμε 14.100 ευρώ για τη φιλοξενία τεσσάρων οδηγών του ΕΚΑΒ. Όποτε υπάρχει ανάγκη, βρίσκουμε κάποιον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είτε με έξοδα του δήμου είτε με συνεισφορά επιχειρηματιών. Επίσης, σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε ΠΡΟΚΑΤ σπίτια στον προαύλιο χώρο του κέντρου υγείας, ώστε να μείνουν σε αυτά τέσσερις γιατροί. Παράλληλα, από την 1η Απριλίου ξεκίνησε η προσπάθεια, ώστε να οριστεί εντός οικιστικής ζώνης ένα αδόμητο οικόπεδο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν κατοικίες για γιατρούς όμως, αυτό δε θα τελεσφορήσει πριν περάσουν δύο χρόνια. Όμως, πρόβλημα με τις κατοικίες δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γιατροί αλλά και οι εκπαιδευτικοί, όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και άλλοι. Φτάνουν κάθε χρόνο τα 120 τα άτομα διαφόρων επαγγελμάτων που αναζητούν κατοικία για όλο το έτος στο νησί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζούμας.
Τέλος ο ίδιος σημειώνει ότι δεν έχει ακούσει για κατοικία στο νησί, η οποία να νοικιάζεται προς 2.500 ευρώ το μήνα.
«Για 500-600 ευρώ το μήνα έχω ακούσει. Για 2.500 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο δεν άκουσα ποτέ. Εκτός κι αν κάποιος επιλέξει να μείνει σε ακριβό ξενοδοχείο, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το μίσθωμα θα βγει στα 2.500 ευρώ το μήνα», σημειώνει ο δήμαρχος Σκιάθου.
Πηγή:ethnos