Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η τρίτη εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας για την φετινή χρονιά. Η εκδρομή αυτή στο ΚΕΠΕΑ Καστοριάς και στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, με τη συμμετοχή της Δ1, Ε1, και Ε2 τάξης, έγινε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς”, στις 15, 16 και 17 Μαίου.
Συμμετείχαν 36 μαθητές και μαθήτριες,3 γονείς , Χατζηκωνσταντίνου Κατερίνα, Μόγγα Θεολογία και Αϊβαλιώτη Σούλα και 4 συνοδοί εκπαιδευτικοί , Συκιώτου Δήμητρα, Μαθηνού Μπραϊνώ, Τζαβέλλα Ευαγγελία και Χατζηνικολάου Ελένη.
Η εκδρομή ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης 25 Μαΐου από τη Σκιάθο με το ιπτάμενο δελφίνι.
Η Καστοριά είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Στη μακραίωνη ιστορία της, μιάμισης χιλιετίας, γνώρισε πολιορκίες και κατακτήσεις από Βουλγάρους, Νορμανδούς και Τούρκους, διατηρώντας όμως μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της μεγάλης της ακμής της, λόγω του εμπορίου και της διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης.
Στην Καστοριά επισκεφτήκαμε το εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο, όπου θαυμάσαμε πλήθος καλοσυντηρημένων εικόνων του 11ου,12ου, 13ου,14ου και 15ου αιώνα από τις πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.
Στο Λαογραφικό μουσείο,στο αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη,που στέκει αγέρωχο κι επιβλητικό πάνω από 300 χρόνια εντυπωσιαστήκαμε από την ιστορία του και θαυμάσαμε τους θησαυρούς αλλοτινών εποχών.
Το σπίτι διέθετε κελάρια για να αποθηκεύουν το κρασί,το λάδι,τα σιτηρά και κάθε λογής τρόφιμα για τις ανάγκες διατροφής της οικογένειας, αποθηκευτικούς χώρους για τα ξύλα,χώρους για το ζύμωμα,για την επεξεργασία των γουναρικών,μεγάλες σάλες για τους επισκέπτες, δωμάτια των γονιών και των παιδιών,γυναικωνίτη, αυλή με πηγάδι και κουζίνα.
Εκεί μάθαμε πώς ζούσαν οι εύπορες οικογένειες στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο του Δράκου ,ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια των Βαλκανίων ,όπου μάθαμε πως δημιουργούνται οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες και πως το συγκεκριμένο σπήλαιο χρονολογείται πάνω από 6 εκατομμύρια χρόνια.Μάθαμε επίσης τον μύθο του Δράκου,από όπου πήρε και την ονομασία του.
Κουρασμένοι από το μακρύ ταξίδι και το περπάτημα στην πόλη,ξεκουραστήκαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα,δίπλα στη λίμνη και γευθήκαμε τοπικά φαγητά,που μας ετοίμασαν με καλοσύνη και αγάπη οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες.
Αφού περάσαμε ένα ήσυχο βράδυ στην πόλη της Καστοριάς,ξεκινήσαμε την επόμενη μέρα την Πέμπτη για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,όπου υλοποιήσαμε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.Εκεί μάθαμε για τη ζωή στο οικοσύστημα της λίμνης και μέσα από παιχνίδια χωρισμένοι σε ομάδες περιηγηθήκαμε στο Ενυδρείο που στεγάζεται μαζί με το Κ.Π.Ε. και γνωρίσαμε τα διαφορετικά είδη ψαριών που ζουν στη λίμνη.
Η τελευταία μας επίσκεψη στην Καστοριά ήταν στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο χωριό Μαυροχώρι,όπου μας υποδέχθηκαν και μας διηγήθηκαν με παραστατικό τρόπο,τα έθιμα και τις παραδόσεις των Καστοριανών του περασμένου αιώνα δύο ξεχωριστοί άνθρωποι.
Αφήσαμε την Καστοριά ικανοποιημένοι από την γνωριμία μας με έναν διαφορετικό από τον δικό μας τόπο με πλούσια παράδοση και τέχνη και από την επαφή μας με ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους.
Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στον Βόλο με μια στάση στην ιστορική Σιάτιστα για φαγητό.
Η επόμενη ημέρα, η Παρασκευή ήταν πολύ διαφορετική αφού περιελάμβανε την επίσκεψη στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο που είχε φροντίσει να επιτευχθεί η δασκάλα της Ε2 τάξης, Χατζηνικολάου Ελένη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αλλά και όλοι μας ενθουσιαστήκαμε με την εντυπωσιακή φιλοξενία, ξενάγηση και επίδειξη που μας επιφύλαξαν.
Η γνωριμία με την πολεμική αεροπορία , τους σκοπούς ύπαρξής της και τον τρόπο λειτουργίας των αεροπλάνων, έγινε με τρόπο κατανοητό και προσιτό για τα παιδιά.
Σαν επιστέγασμα της μοναδικής εμπειρίας ήταν το δώρο που προσέφεραν ο διοικητής της Μοίρας και οι στρατιώτες στο σχολείο μας.
Το δικό μας δώρο, υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο ήταν ένα Βιβλίο με τη Σκιάθο.
Η εκδρομή μας τελείωσε με την επιστροφή μας στη Σκιάθο το απόγευμα της Παρασκευής.Το ταξίδι μάς γέμισε με πολλές γνώσεις και εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν για πάντα στη ζωή.
Ευχαριστούμε θερμά τον Αρχηγό ΓΕΑ: Αντιπτέραρχο ( Ι ) Α/ΓΕΑ, Δημοσθένη Γρηγοριάδη, τον Υποπτέραρχο (Ι) Διευθυντή του Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Μάριο Μπαντουβά και τον Διοικητή 111 Πτέρυγας Μάχης, Ν Αγχιάλου Σμήναρχο ( Ι ) Γρεβεντόπουλο Ευθύμιο για την ικανοποιήση της αίτησής μας, την άψογη οργάνωση της επίσκεψής μας και την ξεχωριστή φιλοξενία.
Δήμητρα Συκιώτου
Δ.ντρια 1ου Δ.Σ Σκιάθου