ΘΕΟΦΑΝΙΑ : Το νόημα του Εορτασμού • γράφει η Βασιλική Παλαιολόγου
2024-01-06 19:50:27
«Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς»
Ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού τη στιγμή της Βάπτισης του Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό, απο τον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή),ασκήτευε στην έρημο κηρύσσοντας το Βάπτισμα της μετανοίας,την ώρα της Βάπτισης το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε υπό μορφή Περιστεράς.Απο την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας πού συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού προκύπτει το όνομα της εορτής... Θεοφάνεια,επίσης Επιφάνεια και Φώτα.
Η Βάπτιση του Ιησού ,ειναι μια μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού γιορτάζεται από τις αρχές του δεύτερου αιώνα στις 6 Ιανουαρίου, κατ'αλλους στις 10 Ιανουαρίου.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ’ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».
Σήμερα οι τελετές των Θεοφανείων είναι δύο: Η κατάδυση του Τιμίου Σταύρου, που ακολουθεί του Μεγάλου Αγιασμού που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
Ο Τίμιος Σταύρος καταδύεται σε Θαλάσσιο χώρο ενός λιμένων, λίμνες και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού. Η εκδήλωση αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής.
"Τα κάλαντα των Θεοφανείων"
Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά.
Όργανo βαστάει, κερί κρατεί
και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.
Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.
Ν’ ανεβώ επάνω στον ουρανό
να μαζέψω ρόδα και λίβανο.
Καλημέρα, καλημέρα,
Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά.