Το 1946 έφερε την ονομασία «Adelphic», όταν και διέσχισε τον Ατλαντικό μεταφέροντας τρόφιμα και υγειονομικό υλικό της αμερικανικής βοήθειας για λογαριασμό της UNRA. «Έπιασε» λιμάνι στον Πειραιά και από το 1947, αφού έγιναν οι αναγκαίες μετασκευές και μετονομάστηκε σε «Κύκνος», δρομολογήθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία «Σαρωνικός». Το «παρθενικό» του δρομολόγιο στην Ελλάδα καταγράφηκε πριν από 70 χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο του 1947. Τότε κατέπλευσε για πρώτη φορά στο Βόλο και ξεκίνησε το δρομολόγιο Βόλος –Αιδηψός-Χαλκίδα. Το 1952 ανέλαβε και την σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες. Τα ταξίδια του «Κύκνος» διήρκησαν μέχρι τον Οκτώβριο του 1974.
Το ιστορικό πλοίο “Κύκνος” επιστρέφει στο Βόλο μετά από πενήντα χρόνια
2023-11-28 22:24:05
Το ιστορικό πλοίο «ΚΥΚΝΟΣ» θα “διαβεί” και πάλι την είσοδο του Παγασητικού, το Τρίκερι, με κατεύθυνση το λιμάνι του Βόλου πενήντα χρόνια μετά την απόσυρσή του από την τοπική ακτοπλοΐα. Αυτή τη φορά το πλοίο θα “δέσει” στην φιλόξενη αίθουσα του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, για να υποδεχθεί παλιούς και νέους επισκέπτες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ασδέρη, ερευνητή και μέλος του Συλλόγου Φίλων του ιστορικού πλοίου “Κύκνος”, φέτος συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από το πρώτο δρομολόγιο του «Κύκνος» στις ελληνικές θάλασσες και περίπου πενήντα χρόνια από την απόσυρσή του..
Η ιστορία του «Κύκνος» ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Ναυπηγήθηκε το 1930 στο Μέιν και το πρώτο όνομα που δόθηκε στο σκάφος ήταν «Sylvia». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από το αμερικανικό ναυτικό ως βοηθητικό σκάφος με την ονομασία «USS Tourmaline» έχοντας βάση το Μπρούκλιν. Το 1945 έπαψε η στρατιωτική χρήση του πλοίου και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους πέρασε σε ελληνικά χέρια, αφού αποκτήθηκε από τους εφοπλιστές Ανδρέα Εμπειρίκο και Μανώλη Κουλουκουντή. Ο τελευταίος από το 1940 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Αμερική, ενώ ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών της Νέας Υόρκης.
Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, το «Κύκνος» θα «διαβεί» και πάλι την είσοδο του Παγασητικού, το Τρίκερι, με κατεύθυνση το λιμάνι του Βόλου. Αυτή τη φορά το πλοίο θα «δέσει» στην φιλόξενη αίθουσα του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, Φερρών 17- Παλαιά, στις 19.00.
Ρεπορτάζ Φ. Παύλου