Σχέδια για νομικά εμπόδια στην επιστροφή των Γλυπτών – Αντιδράσεις για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη με Σούνακ
2023-11-28 10:08:13
Την ενόχλησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ακύρωση από τον Βρετανό ομόλογό του της σημερινής προγραμματισμένης συνάντησής τους στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Πολιτικά απρεπή» χαρακτηρίζουν την κίνηση Σούνακ κυβερνητικές πηγές, ενώ ο ίδιος επικαλέστηκε πρόβλημα στο πρόγραμμά του.
Ο βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις. «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο τι θα συνέβαινε;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σούνακ υιοθέτησε σκληρή γραμμή τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει σχέδια να αλλάξει την προσέγγισή του και σίγουρα πιστεύει ότι το (βρετανικό) μουσείο είναι το σωστό μέρος για τα Γλυπτά.
Η είδηση αυτή ήρθε σαν κεραυνός εν αίθρια λίγο μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του εργατικού κόμματος Κιερ Στάρμερ ο οποίος εξέφρασε μια διαφορετική προσέγγιση για τα Γλυπτά εφόσον το κόμμα του κερδίσει στις επόμενες εκλογές.
Μια ανώτερη συντηρητική πηγή τόνισε σχετικά: “Η θέση μας είναι σαφής – τα μάρμαρα του Έλγιν αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης“.
Νωρίτερα σήμερα, ο αριθμός 10 δήλωσε ότι ο κ. Σουνάκ δεν θα υποστηρίξει καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους που εμποδίζουν την οριστική επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα – και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε δανειακής ρύθμισης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Να σημειωθεί, πάντως ότι η Βρετανική πλευρά ανέφερε ότι ήταν διαθέσιμος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, η Downing Street τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά σημαντική.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Sky News, σύμφωνα με το οποίο κυβερνητικά στελέχη έχουν συζητήσει νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να εμποδίσουν οποιαδήποτε εξαγωγή των Γλυπτων. “Η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει νομικά την άδεια εξαγωγής Γλυπτών του Παρθενώνα” τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».
Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο “Σούνακ σνομπάρει τον κ. Μητσοτάκη” ενώ για διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάνει λόγο το BBC. “Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC έχει εκνευρίσει τον κ. Σούνακ” σχολιάζει το BBC και αναφέρεται σε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών η οποία υποστήριξε: “Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια σχετικά με Γλυπτά του Παρθενώνα πριν από αυτήν“.
“Για τον κ. Σούνιακ, η διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα είναι ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία και ένα ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική” σχολιάζουν οι New York Times.