ΣΚΙΑΘΟΣ : Το «ταξίδι» του Ελληνισμού ανά τις χιλιετίες, στο επίκεντρο της Μαρίας Ευθυμίου
2023-03-26 15:01:01
Ο λόγος της μεστός, γεμάτος ουσία και όπως ήταν φυσικό, άγγιξε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Ο λόγος για την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, η οποία βρέθηκε χθες το απόγευμα στη Σκιάθο, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η διάλεξή της προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όλα όσα ανέφερε, ενώ η εκδήλωση έκλεισε ιδανικά τους χθεσινούς εορτασμούς στο νησί.
«Η ελληνική γλώσσα από την εποχή που γράφτηκαν τα ομηρικά έπη, μέχρι και σήμερα, παραμένει ζωντανή. Και η γλώσσα συνιστά ταυτότητα, σε προσδιορίζει ως έθνος», υπογράμμισε η κ. Ευθυμίου σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, ενώ στάθηκε επίσης στην παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο εμπόριο ανά τον κόσμο. Επιχειρώντας δε, να συγκρίνει την Επανάσταση του 1821, με την εικόνα που επικρατεί σήμερα, αλλά και κατά πόσο επιβιώνει στον χρόνο η… επαναστατική διάθεση των Ελλήνων, η 68χρονη ιστορικός διαχώρισε τη θέση της. «Σήμερα στο αίμα μας έχουμε μόνο την αντίδραση. Όσοι τόλμησαν την Επανάσταση του 1821 ήταν γενναίοι. Αντίθετα, τη δική μας συνεχή αντίρρηση για όλα, θα τη χαρακτήριζα απλά κουτοπόνηρη, ενώ δεν κρύβει καμία γενναιότητα».
Νύξη έκανε και για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, μην κρύβοντας τον προβληματισμό της για το μέλλον: «Ως έθνος χανόμαστε. Οι αριθμοί αυτό δείχνουν, μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός της χώρας. Σε πενήντα χρόνια από τώρα, θα έχουμε μείνει ελάχιστοι. Πρέπει να αλλάξουν πολλά, για να επιβιώσει η Ελλάδα».
Προτού η διακεκριμένη καθηγήτρια Ιστορίας βρεθεί στο βήμα, μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τη διάλεξη με θέμα: «Αντέχοντας στον χρόνο. Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του». Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σταματάς, εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, ο οποίος με αφορμή την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Η πρώτη μας σημαία» (παραγωγής του Δήμου Σκιάθο και σενάριο του Γιώργου Σανιδά), αναφέρθηκε στον στόλο που έδρασε στη Σκιάθο στα προεπαναστατικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1807.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Σκιάθου, κ. Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την παρουσία της Μαρίας Ευθυμίου, σημειώνοντας πως «έχει καταφέρει να κάνει την Ιστορία κτήμα όλων μας».
Τέλος, ο πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, κ. Γιάννης Παρίσσης, στάθηκε στο πώς γνωρίστηκε με τη Λαρισαία επιστήμονα σε μία παρουσίαση βιβλίου στον Βόλο, απευθύνοντάς την τότε την πρόσκληση να έρθει στη Σκιάθο για να δώσει διάλεξη. Πρότεινε δε, να καθιερωθεί αυτή η πρωτοβουλία και να έρχεται μία φορά τον χρόνο στο νησί, τονίζοντας με νόημα: «Ευκαιρία να… βαπτιζόμαστε ξανά στα εθνικά μας νάματα, αλλά και την ελληνική Ιστορία, την οποία δυστυχώς τα σημερινά παιδιά δεν τη μαθαίνουν όπως πρέπει».