Η ελιά και το λάδι στο επίκεντρο δράσης του Γυμνασίου Σκοπέλου
2023-03-03 20:33:49
Η ιστορία και η παράδοση της Σκοπέλου είναι συνδεδεμένες με την καλλιέργεια της ελιάς. Έτσι, η εκδήλωση της προσεχούς Κυριακής, 5 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Ορφέας» με πρωτοβουλία του Γυμνασίου Σκοπέλου, φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ελαιοκαλλιέργεια στο νησί των Βορείων Σποράδων, πέρα από το γεγονός ότι θα ολοκληρώσει μια πολυδιάστατη δράση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον δεκάδων μαθητών της Α’ τάξης τις τελευταίες εβδομάδες.
«Η καλλιέργεια της ελιάς στη Σκόπελο - Σημασία, προβλήματα, προοπτικές», τιτλοφορείται η εσπερίδα, με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες από το πεδίο της γεωπονίας, η οποία επρόκειτο να γίνει σήμερα στις έξι το απόγευμα, αλλά μετατέθηκε τελικά για την Κυριακή την ίδια ώρα, λόγω του τριήμερου πένθους που έχει κηρυχθεί έπειτα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Η καλλιέργεια της ελιάς στις σημερινές συνθήκες. Η περίπτωση της Σκοπέλου», είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Χρίστος Τσαντίλας, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο σε ό,τι αφορά στην αγροτική έρευνα, ο γεωπόνος Ιωάννης Χαροντάκης στην ομιλία του θα αναφερθεί στη «Διαχείριση του ελαιώνα από την εγκατάσταση μέχρι την έκθλιψη του λαδιού», ενώ παρέμβαση θα κάνει ο επίσης γεωπόνος και πρώην Δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης.
Η διήμερη δράση, έπειτα από την τροποποίηση του προγράμματος, θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο 4 Μαρτίου, με την πραγματοποίηση επίδειξης πρακτικών διαχείρισης του ελαιώνα από τους επιστήμονες που έχουν προσκληθεί από το Γυμνάσιο Σκοπέλου (η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις δέκα το πρωί, στη στάση των λεωφορείων, απ’ όπου στη συνέχεια θα μεταβούν πεζή σε παρακείμενο ελαιώνα).
Ο φυσικός κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ο οποίος διδάσκει στο Γυμνάσιο Σκοπέλου και είναι συντονιστής στη δράση συμπράττοντας με άλλους δύο συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, τη φιλόλογο Κυριακή Θεοδώρου και την εικαστικό Μαρία Καλλικάκη, μίλησε στο SkiathosLife.gr για την εσπερίδα της 5ης Μαρτίου, που θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου.
«Η καλλιέργεια της ελιάς στη Σκόπελο, είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα χιλιάδες ελαιόδεντρα που συναντούμε. Κάποτε δε, υπήρξε βασικό βιοποριστικό προϊόν για τους κατοίκους της Σκοπέλου», σημείωσε ο Σκοπελίτης εκπαιδευτικός, ο οποίος φέτος επέστρεψε στη γενέτειρά του, έπειτα από πολυετή παρουσία στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα σε ελληνικά σχολεία στη Γερμανία.
Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Παλαιολόγος αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η ιδέα της συγκεκριμένης δράσης: «Επιστρέφοντας στο νησί για να διδάξω, συνάντησα μαθητές που ασχολούνταν με την ελαιοκομία μαζί με τις οικογένειές τους. Λίγα παιδιά στον αριθμό, αλλά μου έκανε εντύπωση το πάθος, με το οποίο μιλούσαν. Μέσα από συζήτηση μαζί τους, αυτό που προέκυψε, είναι ότι οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Μοιράστηκα αυτό τον προβληματισμό μαζί τους κι έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα της συγκεκριμένης δράσης, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα και πλέον αγγίζει όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του Γυμνασίου».
Το προηγούμενο διάστημα, τα παιδιά συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων, που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή της εσπερίδας στον «Ορφέα»: «Η Σκόπελος θα φιλοξενήσει γνωστούς επιστήμονες και είναι μεγάλη χαρά για εμάς, που ολοκληρώνεται η δράση μας κατ’ αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, ο κ. Τσαντίλας έχει αναφορές παγκοσμίως για το έργο του. Από εκεί και πέρα, κάναμε και άλλα πράγματα. Επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο της οικογένειας Αντωνίου στη Γλώσσα, με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών πάνω σε όλα τα στάδια παραγωγής του λαδιού, με τους υπεύθυνους της επιχείρησης να αναλύουν το πώς φτάνουμε στο τελικό προϊόν μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Όπως βρεθήκαμε στον γυναικείο συνεταιρισμό Γλώσσας, που επίσης γίνεται καταπληκτική δουλειά μέσα από την αξιοποίηση παλιών συνταγών του νησιού. Ήρθαμε έτσι σε επαφή με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τα ντόπια προϊόντα, ενώ έγιναν και καλλιτεχνικά εργαστήρια, με θέμα την ελιά, μέσα από φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής».
Ο κ. Παλαιολόγος στάθηκε επίσης στη συμμετοχή των μαθητών στο project, αλλά και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του νησιού: «Τα παιδιά είναι εκείνα, που φρόντισαν για την παραμικρή λεπτομέρεια στο οργανωτικό κομμάτι. Και για να γίνει αυτό, προηγήθηκαν συναντήσεις, με επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τη Σκόπελο. Συνομίλησαν με τη δημοσιογράφο, κ. Βάσω Αγγελέτου, με καταγωγή από τη Γλώσσα Σκοπέλου, η οποία έχει επίσης εμπειρία από μεγάλα συνέδρια και εξήγησε στους μαθητές τις βασικές αρχές της οργάνωσης. Επίσης, ήρθαν σε επαφή με έναν Σκοπελίτη, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, τον κ. Καρίμ - Φίλιππο Μόραλι και τον είχα μάλιστα μαθητή στο παρελθόν. Πλέον είναι στέλεχος μεγάλης εταιρείας στην Ολλανδία με αντικείμενο την ποιότητα τροφίμων. Επισκέφτηκε το νησί και μίλησε κατ’ ιδίαν στους μαθητές μας, για το πώς καταλήγει ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι, ενώ τέλος η κ. Ελισάβετ Μακαρατζή, κάτοχος μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ανέλυσε στα παιδιά το πώς πρέπει να παρουσιάζουν τους ομιλητές και να εκφράζουν στο κοινό όλα αυτά που θέλουν να πούνε».
Ποιες είναι οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών; «Γρήγορα είδαμε πως αυτή η πρωτοβουλία εξελισσόταν σε κάτι πιο σύνθετο και ενδιαφέρον για τους μαθητές μας. Και επειδή γίνεται πρώτη φορά κάτι αντίστοιχο, μάς ενδιαφέρει η σύνθεση του κοινού που θα έχουμε στην εσπερίδα. Θα διανείμουμε ερωτηματολόγια, για να τα συμπληρώσουν όσοι παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις, ώστε σε περίπτωση που επαναλάβουμε τη δράση την ερχόμενη σχολική χρονιά, να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Επίσης, η πρακτική επίδειξη του Σαββάτου, έχει κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Αρκετοί μας λένε ότι «ποτέ δεν μας έχουν δείξει πώς να χειριστούμε επαγγελματικά το χωράφι μας, π.χ. με το κλάδεμα των δέντρων», εξήγησε ο κ. Παλαιολόγος, για να καταλήξει: «Έπαιξε ρόλο και η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, η οποία ήταν αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και αυτό τόνωσε το ενδιαφέρον. Όμως, απώτερος σκοπός μας μέσα από τέτοιες δράσεις παραμένει στο να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τον τόπο τους και στο μέλλον, ως ενήλικες πλέον, και αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να αναζητήσουν ευκαιρίες στο νησί. Η Σκόπελος είναι ένας ευλογημένος τόπος, να μην το ξεχνάμε στιγμή αυτό».